Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Kiraz çeşitleri

0 yorum








EDİRNE

Ağacı yarı dik,yuvarlak ve orta kuvvette gelişir.Çok erken olgunlaşır.( 19 Mayıs ),meyvesi orta irilikte ( 3.28 gr. ),et kısmının ağırlığı 2.97 gr.dır.Net mezokarp oranı 9.7 olup, % 10 oranında meyve çatlaması yapar.Ağaç verimi iyi, meyvesi orta lezzetde,orta sertlikte,hafif kahverengimsi şarabi renkli,yuvarlakça ve orta derecede kaliteli bir çeşittir.Çekirdek ete az bağlıdır.Kirazın yetiştirildiği bütün bölgelere tavsiye edilir.Orta mevsimde çiçeklenir.Kendine kısır bir çeşit olup tozlayıcıları sırası ile vizta,van,karabodur,merton marvel,gauçher,noble, noir de guben,merton bigarreau ve merton latedir.Soğuklama süresi 1400 saattir.

TURFANDA

Ağacı dik ve çok kuvvetli gelişir.Çok erken olgunlaşır ( 21 Mayıs ), meyvesi orta irilikte ( 3,72 gr ) et kısmının ağırlığı 3,37 gr.dır.Net mezokarp oranı 9,7 olup % 7 oranında meyve çatlaması yapar.ağaç verimi çok iyi, meyve lezzeti iyi, orta sertlikte,morumsu şarabi renkli,kalp şeklinde ve kaliteli bir çeşittir.Çekirdek ete çok az bağlıdır.Kirazın yetişebildiği bütün bölgelere tavsiye edilir.Çok erken çiçeklenir.Kendisine bir kısır bir çeşit olup, tozlayıcıları sırayla Early Burlat ve Noir de Guben dir.Soğuklama süresi 1300 saattir.

EARLY BURLAT

Ağacı yarı dik ve kuvvetli gelişir. Çok erken olgunlaşır.(21 Mayıs), meyvesi iri ( 6,38 gr ), et kısmının ağırlığı 5,85 gr.dır.Net mezokarp oranı 11 olup, % 25 meyve çatlaması yapar,yüksek oranda çatladığı için hasada yakın zamanda yağış almayan bölgelere tavsiye edilir.Ağaç çok verimli,meyve lezzeti iyi,sert,parlak kırmızı renkli,biraz ince uzun şekilli ve iyi kaliteli bir kirazdır. Çekirdek eti çok az bağlıdır.Kendine kısır bir çeşittir,tozlayıcıları Turfanda, Merton,Premier,Noir de Guben,Vista,Van,Bing ve Bigarreai Napoleondur.

STARKİNG HEARDYGİANT

Ağacı yarı dik ve kuvvetli gelişir.Erken olgunlaşır ( 27 Mayıs ), meyvesi iri ( 5,62 gr ), et kısmının ağırlığı 5,09 gr.dır.Net mezokarp oranı 9,6 olup,% 9 oranında meyve çatlaması yapar.Ağaç verimi çok iyi,meyvesi çok iyi lezzetli, çok sert,parlak kırmızı renkli,biraz ince uzun şekilli ve çok iyi kalitelidir. Çekirdek ete az bağlıdır.Kirazın yetiştirildiği bütün bölgelere tavsiye edilir.Orta mevsimde çiçeklenir.Kendine kısır bir çeşit olup,tozlayıcıları Noir de Guben, Vista ve Beryyessa dır.Soğuğa çok dayanıklı bir çeşittir.

DRONA DI CESENA

Ağacı yarı dik-yaygın ve kuvvetli gelişir.erken olgunlaşır.( 28 Mayıs ), meyvesi iri ( 6,10 gr ),et kısmının ağırlığı 5,73 gr.dır.Net mezokarp oranı 15,4 olup % 9 oranında çatlama yapar.Ağaç verimi çok iyi meyvesi çok iyi lezzette, sert,parlak koyu kırmızı renkli,yuvarlakça kalp şekilli ve çok iyi kalitelidir. Çekirdek ete az bağlıdır.Kirazın yetiştirildiği bütün bölgelere tavsiye edilir. Orta mevsimde çiçeklenir.Kendine kısır bir çeşit,tozlayıcıları Noir de Guben,Vısta ve Bigarreao Gauçher dir.

VİSTA

Ağacı yaygın ve orta kuvvette gelişir erken olgunlaşır.( 31 Mayıs ), meyvesi iri ( 6,31 gr. ),et kısmının ağırlığı 5,83 gr.dır.Net mezokarp oranı 12,1 olup % 3 meyve çatlaması yapar,ağaç verimi iyi,meyvesi çok iyi lezzette sert, parlak,koyu kırmızı renkli,geniş kalp şekilli ve çok iyi kalitededir.Çekirdek ete çok az bağlıdır.Ağaçları bakteriyel kansere dayanıklı olup kirazın yetiştirildiği bütün bölgelere tavsiye edilir orta mevsimde çiçeklenir kendine kısır bir çeşit olup Van,Bing,Begarreao napolyon starkıng Hardy giant,Berryessa Bruno di Cesena,Edirne çeşitleri ile tozlanır.Üniversal Donnor ( aynı zamanda çiçeklenen bütün çeşitleri dölleyici ) bir çeşittir.

MERTON PREMİER

Ağaç orta kuvvette yukarı doğru ve yaygın olarak gelişir orta mevsimde olgunlaşır ( 2 haziran ), meyvesi iri ( 5,27 gr ), et kısmının ağırlığı 4,86 gr.dır. Net mezokarp oranı 11,8 olup meyveleri hiç çatlamaz.ağaç verimi çok iyi,meyvesi çok iyi lezzetli, orta sert koyu kırmızıya çalan mor renkli,kalp şeklinde ve çok iyi kaliteli bir çeşittir.Çekirdek ete az bağlıdır.Ağaçları bakteriyel kansere çok dayanıklı olup kirazın yetitirildiği bütün bölgelere tavsiye edilir.Orta mevsimde çiçeklenir kendine kısır bir çeşit olup tozlayıcıları merton bigarreau,merton marvel,van ve bigarreau napoleon kirazlarıdır.

ÇORUM

Ağacı çok kuvvetli yukarı doğru ve yaygın olarak gelişir orta mevsimde olgunlaşır ( 6 Haziran ),meyvesi iri ( 6,68 gr. ) , et kısmının ağırlığı 6,68 gr, et kısmının ağırlığı 6,23 gr.dır.Net mezokarp oranı 13,8 olup % 11 meyve çatlaması yapar çatlama oranı,yüksek olduğundan hasada yakın zamanda yağış almayan bölgelere tavsiye edilir.Ağaç verimi çok iy meyvesi iyi lezzette, sert etli donuk sarı zemin üzeri parlak kırmızı renkte kalp şeklinde ve iyi kalitededir. Çekirdek ete çok az bağlıdır.Bakteriyel kansere orta derecede dayanıklı olup orta mevsimde çiçeklenir.Kendine kısır bir çiçek olup van,bigarreau napolleon, bing ve vista çeşitleri ile tozlanabilir.

MERTON BİGARREAU

Ağacı kuvvetli ve yaygın gelişir orta mevsimde olgunlaşır. ( 6 Haziran ), meyvesi çok iri ( 6,99 gr ), et kısmının ağırlığı 6,57 gr.dır.Net mezokarp oranı 15,6 olup % 1 meyve çatlaması yapar.Ağaç verimi çok iyi,meyvesi çok iyi lezzetli,çok sert etli,koyu kırmızıya çalan kahverenginde,yuvarlakça kalp renginde,çok iyi kaliteli ve dünyanın bilinen en cazip renkli kirazıdır.Çekirdek ete bağlı değildir.Ağaçları bakteriyel kansere hassas olup,kiraz yetiştirilen bütün bölgelere tavsiye edilir geç çiçeklenir kendine kısırdır.Tozlayıcıları bigarreau gauçher,lambert,merton marvel,merton late noble ve kara bodurdur.

BARRYESSA

Ağaç kuvvetli,yukarı doğru yaygın gelişir orta mevsimde olgunlaşır (7 Haziran), meyvesi iri ( 6,84 gr ), et kısmının ağırlığı 6,26 gr net mezokarp oranı 10,8 olup % 2 meyve çatlaması yapar.Ağaç verimi çok iyi,meyvesi çok iyi lezzette sert etli, hemen hemen siyaha yakın koyu renkli, kalp şeklinde ve yüksek kaliteli bir çeşittir.Kiraz yetiştirilebilen bütün bölgelere tavsiye edilir. Çekirdek ete bağlı değildir.Orta mevsimde çiçeklenir.Kendine kısır bir çeşit olup bigarreau naoleon,van,bing,early burlat ve starkıng hardy giand çeşitleri ile iyi tozlanır.

NOİR DE GUBEN

Ağaç orta kuvvette yaygın ve sarkık olarak gelişir geç-orta mevsim kirazıdır ( 9 Haziran ),meyvesi iri ( 5,65 gr ), et kısmının ağırlığı 5,18 gr dır. net mezokarp oranı 10,9 olup % 6 meyve çatlaması yapar.Ağacı süper verimli, meyvesi çok iyi lezzette,sert etli,hemen hemen siyaha yakın koyu renkli yuvarlak şekilli ve yüksek kalitelidir.Bakteriyel kansere dayanıklı bir çeşit olup, kirazın yetiştirildiği bütün bölgelere tavsiye edilir.Çekirdek ete bağlı değildir. Erken çiçeklenir ve üniversal donordur.( aynı zamanda çiçeklenen bütün çiçekleri döller) kendine kısır bir çeşit olup, tozlayıcıları merton premier, van, bing ve early burlat'tır.

2 C-27-19 SELFEERTİL

Ağacı yarı dik yaygın ve orta kuvvette gelişir geç-orta mevsim kirazıdır ( 10 Haziran ),meyvesi çok iri 2,7 gr.),et kısmının ağırlığı 6,72 gr.dır.Net mezokarp oranı 13,9 olup % 8 meyve çatlaması yapar ağacı çok verimli, meyve çok iyi lezzette,çok sert etli,parlak koyu kırmızı renkte fıçı şeklinde ve çok iyi kalitededir.Kiraz yetiştirilen bütün bölgelere tavsiye edilir.Çekirdek ete bağlı değildir.Ağaçta meyve olgunluğu ilerlese dahi sertliğinden pek fazla kayıp etmez.Orta mevsimde çiçeklenir.Kendi kendine dölleyen bir çeşittir.Ayrıca vista,noir de guben'le döllenir.

VAN

Ağacı yarı dik-yaygın ve çok kuvvetli gelişir.Geç mevsim kirazıdır.( 12 Haziran ),meyvesi çok iri ( 7,91 gr ) et kısmının ağırlığı 7,44 gr.dır.Net mezokarp oranı 15,7 olup % 9 oranında meyve çatlaması yapar çatlaklar çok küçük olduğundan Pazar değerini etkilemez.Ağacı süper verimli,meyvesi çok iyi lezzette,çok sert,çok parlak kırmızı renkli yuvarlak kalp şeklinde ve çok iyi kalitelitelidir.Soğuğa dayanıklı ve kiraz yetiştirilen bütün bölgelere tavsiye edilir.Çekirdek ete bağlı değildir.Bakteriyel kansere hassas olarak bilinir.Orta mevsimde çiçeklenir.Kendine kısır olup tozlayıcıları bing,lambert,bigarreu, napoleon ve vista çeşitleridir.Kış sğuklama isteği 1368 saattir.

BİNG

Ağacı kuvvetli,dik ve biraz yaygın gelişip geç olgunlaşır.(13 Haziran), meyvesi çok iri ( 7,28 gr ),et kısmının 6,88 gr. Net mezokarp oranı 14,3 olup %16 meyve çatlaması yapar. Yüksek çatlama oranından dolayı hasada yakın zamanda yağış almayan bölgelere tavsiye edilir. Ağacı çok verimli meyvesi çok iyi lezzette sert etli, hemen hemen siyaha yakın koyu kırmızı renkli, kalp şeklinde ve çok iyi kalitelidir. Çekirdek ete çok az bağlıdır. Bakteriyal kansere hassasdır. Orta mevsimde çiçeklenir. Kendine kısır olup tozlayıcıları Vista, Van Noir de Guben'dir. Kış soğuklama isteği 1499'dur.

BİGARREAU NAPOLEON

Ağacı kuvvetli yukarı doğru yaygın gelişir.Geç olgunlaşır. (13 Haziran), meyvesi iri (6,27gr.), et kısmının ağırlığı 5,81 gr.dır. Net mezokarp oranı 12,6 olup %4 meyve çatlaması yapar.Ağacı çok verimli meyvesi çok iyi lezzette sert donuk sarı, canlı karmen kırmızısı renkli kalp şeklinde ve iyi kalitelidir. Çekirdek ete bağlı değildir. Şiddetli kışlarda ağacın gövde ve ana dalları bileşme yerleri zararlanır. Bakteriyel Kansere hassastır.Kirazın yetiştirildiği bütün bölgelere tavsiye edilir ( aşırı soğuk olmayan yerlere ) orta mevsimde çiçeklenir kendine kısır olup tozlayıcıları van,Çorum,Vista,Noir de Guben'dir.

BİGARREAU GAUCHER

Ağacı kuvvetli ve dik gelişir geç olgunlaşır (13 Haziran),meyvesi iri 6,25 gr et kısmının ağırlığı 5,84 gr.net mezokarp oranı 14,2 olup %1 meyve çatlaması yapar. Ağacı çok verimli çok iyi lezzetli,sert etli,hemen hemen siyaha yakın koyu renkli, yuvarlak-kalp şeklinde ve çok iyi kalitelidir.Çekirdek ete çok az bağlıdır.Bakteriyel kansere çok hassas olup kiraz yetiştirilen bütün bölgelere tavsiye edilir.Kendine kısırdır,tozlayıcıları merton bigarreau,lambert,merton marvel,merton late,noble ve karabodur çeşitleridir.Üniversal donor ( aynı zamanda çiçeklenen bütün çeşitlerle tozlanır)

NOBLE

Ağaç zayıf ve yaygın gelişir.Geç olgunlaşır.( 14 Haziran),meyvesi çok iri ( 7,41 gr.),et kısmının ağırlığı 6,82 gr.dır.Net mezokarp oranı 11,5 olup %5 meyve çatlaması yapar.Ağacı verimli meyvesi çok iyi lezzette çok sert,koyu morumsu ve hemen hemen siyah renkte,kalp şeklinde ve çok yüksek kalitelidir. Çekirdek ete bağlı değildir.Bakteriyel kansere hassastır.Kirazın yetiştirildiği bütün bölgelere tavsiye edilir geç mevsimde çiçeklenir.Kendine kısırdır. Tozlayıcıları Gauçher,Merton Bigarreau,Lambert,Merton Marvel,Merton late dir.

BELLA DI PISTOIA

Ağacı kuvvetli, dik ve yaygın gelişir geç olgunlaşır. ( 14 Haziran ), meyvesi iri, 6,11 gr.et kısmının ağırlığı 5,75 gr.Net mezokarp oranı 13,9 olup %3 meyve çatlaması yapar.Ağacı süper verimli meyvesi çok iyi lezzette çok sert parlak sarı zemin üzeri pembemsi kırmızı renkte yuvarlakça şekilli,çok iyi kalitelidir.Çekirdek ete bağlı değildir.Kirazın yetiştirildiği bütün bölgelere tavsiye edilir.Orta mevsimde çiçeklenir.Kendine kısırdır.Tozlayıcıları Noir de Guben,Vista ve Bigarreau Gauçher'dir.Kış soğuklama isteği 1616 saat


Edirne : Çok erkenci (19 Mayıs), meyvesi yuvarlak, orta iri (3,28g), kahverengimsi-şarabi renkte, orta sert ve az lifli, orta kalitededir. Ağaçları verimli olup, % 10 oranında meyve çatlaması yapar. Yola orta derecede dayanıklıdır.
Turfanda : çok erkenci (21 Mayıs), meyvesi kalp şeklinde, orta iri (3,72g), morumsu-şarabi renkte, orta sert, orta sulu, lifli, orta kalitededir. Ağaçları çok verimli olup, % 7 oranında meyve çatlaması yapar. Yola dayanıklılığı azdır.
Early Burlat : Çok erkenci (24 Mayıs), meyvesi yuvarlak yassı, iri (6,38 g), parlak koyu kırmızı renkte, sert, çok sulu, ince yapılı, çok kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, % 25 oranında meyve çatlaması yapar. Bu bakımdan olgunluğa yakın dönemde yağış olmayan bölgelere önerilir. Yola çok dayanıklıdır.
Starking Hordy Giant : Erkenci (27 Mayıs), meyvesi kalp şekline yakın, iri (5,62 g), parlak koyu kırmızı renkte, sert, sulu, çok kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, % 9 oranında meyve çatlaması yapar. Yola dayanıklıdır.
Durona Di Cesena : Erkenci (28 Mayıs ), meyvesi yuvarlak kalp şeklinde, iri (6,19g), parlak koyu kırmızı renkte, sert, sulu, ince yapılı ve çok kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, % 9 oranında meyve çatlaması yapar. Yola dayanıklıdır.
Vista : Erkenci (31 Mayıs), meyvesi geniş kalp şeklinde, iri (6,31 g), parlak koyu kırmızı renkte, sert, sulu ince yapılı ve iyi kalitededir. Ağaçları verimli olup, hiç meyve çatlaması yapmaz. Kendisi ile aynı zamanda çiçek açan bütün kirazları döller.
Merton Premier : Orta mevsim (2 Haziran), meyvesi kalp şeklinde, iri (5,27 g), koyu kırmızı-mor renkli, orta sert, sulu, ince yapılı ve çok kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, hiç meyve çatlaması yapmaz. Yola dayanıklıdır.
Merton Bigarreau : Orta mevsim (6 Haziran), meyvesi yuvarlak kalp şeklinde. İri (6,99 g), parlak koyu kırmızı kahve renkli, sert, gevrek, sulu, çok kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, 1 oranında çatlama yapar. Yola çok dayanıklıdır.
Lorian : Orta mevsim (7 Haziran), meyvesi yuvarlak- kalp şeklinde, iri (6,.68 g), parlak koyu kırmızı renkte, orta sert, orta sulu, ince yapılı ve çok iyi kalitelidir. Ağaçları orta-çok verimli olup, hiç meyve çatlaması yapmaz. Yola dayanıklıdır.
Berryessa : Orta mevsim (7 Haziran), meyvesi kalp şeklinde, iri (6,84 g), parlak siyaha yakın kırmızı renkli, orta sert, sulu, orta lif ve kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, % 2 oranında meyve çatlaması yapar. Yola orta derecede dayanıklıdır.
Noir De Guben : Geç mevsim (9 Haziran), meyvesi yuvarlak şekilli, iri (5,65 g), koyu kırmızıya çalan kahve rengi hemen hemen siyah renkli, sert-çok sert, gevrekve kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, 6 oranında meyve çatlaması yapar. Yola dayanıklıdır.
Stella : Geç mevsim (10 Haziran), meyvesi fıçı şeklinde, çok iri (7,29 g), parlak koyu kırmızı renkli, çok sert, gevrek ve çok kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, % 9 oranında meyve çatlaması yapar. Kendine verimli olarak bilinen tek çeşittir. Yola çok dayanıklıdır.
Van : Geç mevsim (12 Haziran), meyvesi yuvarlak kalp şeklinde, çok iri (7,91 g), çok parlak kırmızı renkli, çok sert, gevrek, sulu ve çok kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, % 9 oranında meyve çatlaması yapar. Yola çok dayanıklıdır.
Bing : Geç mevsim (13 Haziran), meyvesi kalp şeklinde, çok iri (7,28 g), orta parlak, şarabi koyu kırmızı renkli, sert, gevrek, sulu ve çok kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, % 16 oranında meyve çatlaması yapar. Bu bakımdan olgunluğa yakın dönemde yağış almayan bölgelere önerilir. Yola dayanıklıdır.
Bigarreau Napoleon : Geç mevsim (13 Haziran), meyvesi kalp şeklinde, iri (6,27 g), donuk sarı zemin kırmızımsı renkte, sert, gevrek, sulu ve kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, % 4 oranında meyve çatlaması yapar. Yola dayanıklıdır.
Bigarreau Goucher : Geç mevsim (13 Haziran), meyvesi yuvarlak kalp şeklinde, iri (6,25 g), hemen hemen siyaha yakın, oldukça koyu kırmızı renkli, sert, gevrek, sulu ve çok kalitelidir. Ağacı verimli olup, % 1 oranında meyve çatlaması yapar. Yola dayanıklıdır. Üniversal donor olup, aynı zamanda çiçeklenen bütün çeşitleri döller ve onlarla döllenir.
Noble : Geç mevsim (14 Haziran), meyvesi kalp şeklinde, çok iri (7,41 g), koyu morumsu ve hemen hemen siyaha yakın renkli, çok sert, gevrek, sulu ve çok kalitelidir. Ağaçları orta derecede verimli olup, % 5 oranında meyve çatlaması yapar. Yola çok dayanıklıdır.
Bella Di Pistoia : Geç mevsim (14 Haziran), meyvesi yuvarlakça, iri (6, 11 g), parlak sarı zemin üzeri pembemsi kırmızı renkli, çok sert, gevrek, sulu ve çok kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, % 3 oranında meyve çatlaması yapar. Yola çok dayanıklıdır.
Karabodur : Çok geç (16 Haziran), meyvesi genişçe- kalp şeklinde, çok iri (7,46 g), parlak sarı zemin üzeri kırmızımsı pembe renkli, sert, sulu, az lifli ve kalitelidir. Ağaçları orta derecede verimli olup, % 8 oranında meyve çatlaması yapar. Yola dayanıklıdır.
Merton Marvel : Çok geç (16 Haziran), meyvesi yuvarlakça-kalp şeklinde, iri (6,23 g), koyu kırmızı- morumsu renkli, çok sert, gevrek, sulu ve çok iyi kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, % 3 oranında meyve çatlaması yapar. Yola çok dayanıklıdır.
Kara gevrek : Çok geç (16 Haziran), meyvesi fıçı şekilli- hafif konik, çok iri (7,78 g), koyu morumsu- kırmızı renkli, sert, gevrek, çok sulu ve kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, % 11 oranında meyve çatlaması yapar. Yola çok dayanıklıdır.
0900 Ziraat : Çok geç (19 Haziran), meyvesi geniş kalp şeklinde, çok iri (8,18 g), parlak koyu kırmızı renkli, çok sert, gevrek, sulu ve çok kalitelidir. Ağaçları verimli olup, hiç meyve çatlaması yapmaz. Ülkemizde çok yaygın olup Akşehir Napolyonu, Dalbastı ve Uluborlu olarak tanınır. Yola çok dayanıklıdır.
Lambert : Çok geç (19 Haziran), meyvesi kalp şeklinde, çok iri (7,6 g), parlak koyu kırmızı renkli, çok sert, gevrek ve çok iyi kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, % 18 oranında meyve çatlaması yapar. Bu bakımdan olgunluğa yakın dönemde yağış olmayan bölgelere önerilir. Yola çok dayanıklıdır.
Merton Late : Çok geç (24 Haziran), meyvesi yuvarlakça, iri (5,76 g), donuk sarı zemin üzeri parlak pembemsi-kırmızı renkli, sert, gevrek, sulu ve kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, % 4 oranında meyve çatlaması yapar. Yola dayanıklıdır.
Yukarıda yetiştiriciliği önerilen kiraz çeşitleri için uygun dölleyici çeşitler önem sırasına göre aşağıda belirtilmiştir. Bu belirlimede, isimleri tekrarlamamak için çeşitlere verilen numaralardan yararlanılmıştır.
1.Edirne : 6, 8, 11,13, 16, 19, 20, 24
2.Turfanda : 3, 7,11
3.Early Burlat : 2, 7, 11
4.Starking Hardy Giant : 6, 10, 11
5.Durona Dicesena : 6, 11, 16
6.Visto : 1, 4, 5, 10, 12, 13, 14, 18
7.Merton Premier : 2, 3, 11, 13, 14, 15
8.Merton Bigarreau : 1, 16, 17, 19, 20, 23
9.Larian : 10, 13, 14
10.Berryessa : 4, 6, 13, 14, 15
11.Noir De Guben : 1, 2, 3, 4, 5, 7, 13, 14, 18, 22
12.Stella : Kendine verimli
13.Van : 1, 6, 7, 10, 11, 14, 15, 23
14.Bing : 6, 7, 10, 11, 13
15.Bigarreau Napolean : 6, 7, 10, 11, 13
16.Bigarreau Gaucher : 1, 5, 8, 17, 18, 20, 23, 24
17.Noble : 9, 16, 20, 23, 24
18.Bella Di Pistoia : 6, 11, 16
19.Karabodur : 1, 8, 13, 16, 24
20.Merton Marvel : 1, 8, 17, 24
21.Karagevrek : 6, 16
22.0900 Ziraat : 16, 23, 24
23.Lambert : 8, 13, 16, 22, 14
24.Merton Late : 1, 8, 16, 19, 20, 23
Sanayide çok kullanılan kiraz çeşitleri
Hacıömer Karası : Orta mevsim, meyvesi yuvarlak, orta iri (3,38 g), açık kırmızı renkli, çok sert ve orta kalitelidir. Ağaçları çok verimlidir. Kendine kısır olup, dölleyicileri bilinmemektedir.
Siyah Ömeroğlu : Orta mevsim, meyvesi yuvarlak, orta iri (3,15 g), kırmızı renkli, çok sert ve orta kalitelidir. Hiç meyve çatlaması yapmaz ve taşımaya çok uygundur. Ağaçları çok verimlidir. Kendine kısır olup, dölleyicileri bilinmemektedir.
Beyaz Ömeroğlu : Geç mevsim meyvesi yuvarlakça-kalp şeklinde, iri (5,4 g), sarı zemin üzeri pembemsi kırmızı renkli, sert ve orta kalitededir. % 3 oranında meyve çatlaması yapar ve taşımaya çok uygundur. Ağaçları çok verimlidir. Kendine kısır olup, dölleyicileri bilinmemektedir.
Beyaz Kiraz (Starks Gold) : Çok geç, meyvesi yuvarlak, orta iri (3,4 g), sarı renkli, sert ve orta kalitededir. % 3 oranında meyve çatlaması yapar ve taşımaya dayanıklılığı azdır. Ağaçları çok verimlidir. Kendine kısır olup, dölleyicileri 0900 Ziraat ve Bigarreau Gaucher’dir.
Vişne Çeşitleri
Yetiştiriciliği önerilen iki vişne çeşidi olup, ikisi de kendine verimlidir. Herhangi bir döllenme problemi yoktur.
Kütahya : Çok geç, meyvesi yuvarlak, çok iri (6,79 g), koyu morumsu-şarabi renkte, çok sert, çok sulu, az lifli ve çok iyi kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, hiç meyve çatlaması yapmaz.
Montmorency : Geç mevsim, meyvesi yuvarlakça, orta iri (4,62 g), kırmızı renkli, orta sert, sulu ve kalitelidir. Ağaçları çok verimli olup, hiç meyve çatlaması yapmaz.