Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Saklama ve Olgunlaştırma Deneyleri

0 yorum
Domates Saklama Olgunlaştırma Deneyi

    “Buzdolabına konulan domatesin kokusu ve dolayısiyle tadı kaybolur. Dışarı çıkardığınızda ılır, ama orjinal aromayı yakalamanıza artık imkan yoktur.” .Domates, hem meyvedir hem sebzedir.
Bu deneyimizde ham domatesler ve 1 adet muz veya elma kilitli poşette kapatılarak olgunlaşması sağlanmıştır.


Not: Domatesi ham, yeşilken toplayıp Ethylene gazı ile muamele ettiklerinde hem rengi kızarıyormuş, hem de ömrü uzuyormuş. Ama tahmin edeceğiniz gibi lezzeti olmuyormuş.Elma ve muz da ethylene gazı çıkardığından olgunlaşma sağlanmıştır.Müsait iklimlerinde serada kışın yetiştirilen domateslerin lezzetli olmadığı konusunda birçok uzman hemfikirdir...


Sert Trabzon Hurmasını  olgunlaştırmak için,yiyeceğiniz kadarını 1 adet bütün Elma ile beraber bir naylon torbaya veya kasaya koyup   ağzını bağlayın veya örtün 3 - 4 gün sonra olgunlaştığını ve Bal gibi olduğunu göreceksiniz


Soyularak kurutulan hurmalar uzun süre daynamakta


Aynı Şekilde Yeşil Muzun Yanına ve sert olgunlaşmamış kiwinin yanına koyacağınız elma olgunlaşmasını sağlar tabi dalında olgunlaşanla bir olmaz araması biraz düşük olur.

Bu Resimlerde Benden









Pişmemiş pirinçle Avakado Olgunlaştırma


Kağıt Poşette Muzla Avakado Olgunlaştırma


Elma İle Avakado Olgunlaştırma




Kasım Ayı Ekilecek Çiçekler

0 yorum
Sonbahar biterken Kasım ayında dikilmesi uygun olan çiçekler şunlardır: 
Menekşe, 
(Menekşeler Özellikle dona dayanıklılığı uzun çiçeklenme ve çok yıllık olduğu için en iyi tercihtir)
süs lahanası,

 çuha, 

siklamen

 ve kasımpatı. 

Bu çiçekler soğukta yaşayabilirler, o yüzden bahçe ortamında da ekstra bir bakım yapmak zorunda değilsiniz. Doğal yollarla gerektiği kadar sulanırlar ve bu yeterlidir. Evin içinde ise istediğiniz tüm bitkileri kışın kolaylıkla ekip yetiştirebilirsiniz. Kışın, evler bitkiler için adeta birer seradır


Hybrid(Melezleştirme) Gül Yetiştirme

0 yorum
Önce Bitkilerde Üreme Nasıl Olur Onu Öğrenelim.

ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME 

Çevremizde gördüğümüz güzel çiçekler bulunduğu bitkinin üreme organıdır.Çiçek yapısında dişi ve erkek üreme organını bulundurur.Çiçeğin yapısı aşağıda verilmiştir.Bölümlerini siz renklendiriniz.

ÇİÇEĞİN KISIMLARI;

1-ÇİÇEK SAPI---->Çiçeği bitkinin gövdesine bağlayan kısımdır.
2-ÇİÇEK TABLASI---->Çanak yaprak ,taç yaprak ,erkek ve dişi organların üzerine dizildiği kısımdır.
3-ÇANAK YAPRAK---->Çiçek tomurcuk halindeyken tomurcuğu dış etkenlerden korur
.4-TAÇ YAPRAK---->Çiçeğin renkli yapraklarıdır.Canlı renkleri ve aromalı kokuları ile birçok hayvanı çiçeğe çeker,böylece tozlaşmaya yardımcı olur.
5-ERKEK ORGAN---->Bir çiçekte çok sayıda erkek organ bulunabilir. İki bölümden oluşur. Bunlar sapçık ve başçıktır. Sapçık bölümü, başçık bölümünü çiçeğe bağlar. Başçık bölümü dört kesecikten oluşur. Bu keseciklere, polen (çiçek tozu) keseleri de denir. Polen çiçekteki erkek üreme hücreleridir. Polenler olgunlaşınca polen keseleri patlar ve olgunlaşmış polenler çevreye yayılır.
6-DİŞİ ORGAN----> Çiçeğin en iç bölümünde bulunur. Kaba bir sürahiye benzer. Dişi organ, dişicik tepesi, dişicik borusu ve yumurtalıktan oluşur. Dişicik tepesi nemli ve yapışkan durumdadır. Polenler dişicik tepesine yapışarak burada çimlenir. Dişicik tepesi ile yumurtalık arasındaki bölüme ise dişicik borusu denir. Dişicik borusu çimlenen polenin yumurtaya ulaşmasını sağlar. Yumurtalık ise en alttaki şişkin bölümdür. Burada yumurta hücresi bulunur.Yumurtalık kısmında bir veya birkaç tane tohum taslağı bulunur.


ÇİÇEKTE TOZLAŞMA VE DÖLLENME

TOZLAŞMA---->Polenlerin rüzgar ,hayvanlar ve su aracılığı ile dişi üreme organının tepeciğine taşınmasına tozlaşma denir.Polenler tepeciğe yapıştıktan sonra polen içindeki erkek üreme hücrelerinden biri yumurtalığa doğru polen tüpünü oluşturur.Diğer erkek ürem hücresi polen tüpünden ilerleyerek yumurtalık içindeki dişi üreme hücresine ulaşır.Burada dişi ve erkek üreme hücreleri birleşerek zigotu oluşturur.Bu olaya DÖLLENME denir.Döllenme sonrasında TOHUM TASLAĞI gelişerek ,TOHUM u oluşturur.

Polenlerin dişi organın tepeciğine taşınmasına tozlaşma denir.Tozlaşma aşağıdaki yollarla gerçekleşir.
1.Kendi kendine
2.Rüzgarla
3.Suyla
4.Hayvanlarla
5.İnsan Eliyle

Erkek gül bitkisinden henüz yeni açılmaya başlamış ancak tozlarını yayacak şekilde tam açılmamış olan çiçeklerinden biri seçilir.



Dölleme Yoluyla tohum elde edilmesi



Taç yaprakları nazikçe çiçek tablasından tutularak kopartılır.

Polenleri kullanmak üzere makas yardımıyla keserek bir kaba konur.



Polenler tamamen erkek çiçekten ayrılır.

Tozlanmayı gerçekleştirebilmek için bir tane henüz tam açılmamış dişi çiçek seçilir.



Taç yaprakları nazikce kopartılır.



Dişi organlara zarar verilmemelidir.



Kaba aldığımız polenler bir iki gün içerisinde dişi çiçek ile tozlandırılmalıdır.
Yumuşak uçlu bir fırça ile polenlerin fırçaya yapışması sağlanır ve dişi organların üzerine sürtülerek tozlanma yapılır.



Tozlanma ve döllenme olduktan 2 ay sonra meyvesi oluşmaya başlar ve portakal büyüklüğüne ulaşır.



3 ay sonra ise rengi sararmaya başlar. Bu aşamada meyvenin içinde tohumlar oluşmaya başlar.



4 ay sonra (yani bu yaz sonlarını kapsar) meyve oluşumu tam olarak gerçekleşmiştir ve meyve tam olarak portakal rengini almıştır.
6 ay geçtikten sonra meyvenin içi açılarak oluşan tohumlar çıkarılır.



Gül tohumları temizlendikten sonra Şubat sonlarında soğuk yastıklara alınarak fide oluşumu sağlanır.

Not:
İki farklı familyaya ait bitki melezlemesi başarılı değildir
Video


Melezleme Yoluyla elde edilmiş bazı gül örnekleri





































































Önemli Not: 
Bize e-mail atarak ya da telefonla ulaşarak mavi gülgökkuşağı gül, siyah gül ve diğer gül tohumlarını soran değerli bahçe severlere kötü bir haberimiz var.
siyah gül tohumu
Özellikle ebay ve gitti gidiyor üzerinden hatta amazon sitesinde satışa sunulan gökkuşağı gül tohumu (rainbow rose seeds), mavi gül tohumu, siyah gül tohumu ve benzeri Dünya üzerinde görülmemiş güllerin tohumlarının satışı mevcut. Ancak uzak doğulu bu satıcıların bu sezon satıp gelecek sezon ortadan kaybolacakları bir vur kaç olayından öte bir şey değil ne yazık ki. Ülkemizde henüz konu hakkında yazılıp çizilmediğinden İngilizce bilen gül severler google da " rose seed scam " -gül tohumu dolandırıcılığı- adı altında İngilizce arama yapabilirler. Bu tohumları satan satıcıların başta Çin olmak üzere genellikle Uzak Doğu ülkelerinden olduklarını hatırlatalım. Elbette bu tohumları satan satıcılar, tohumları satın alan kişilerin asla bu renklerde güller yetiştiremeyeceklerini bilerek planlı bir aldatmaca yapmakta ve bu sayede büyük miktarda paralar  kazanmaktadırlar. Tohum ve bitki satışı yapan satıcıların, bu kadar temel bilgileri bilmeme ihtimali elbette yok. 
mavi gül tohumuBirkaç yıl önce satışı yapılan ve Dünya’yı kasıp kavuran meşhur “ domates ağacı tohumu ” hikayesini hepiniz hatırlarsınız. Sırık tip orta verimli bir hibrit domates tohumu, tek bir fotoğraf eşliğinde bitki severlere , “Ağacın Dalından Domates toplayacaksınız muhteşem DOMATES AĞACI tohumu…”  adı altında satmıştı. 2-3 liradan ne olur denemekten zarar gelmez diye düşündüğünüz bu tür tohum  paketlerinden; ebay üzerinde sadece 1 satıcının 14.000 paket sattığını düşünürseniz aslında rakamın hiçte azımsanmayacak kadar büyük olduğunu göreceksiniz.
Konunun bundan sonrasını aslında gül konusunda otorite kabul edilen uzmanlara bırakmakta fayda var.  
 İngiltere Kraliyet Gül Topluluğunun ( RNRS ) konu hakkında yaptığı açıklamaya göre :
  • Henüz Dünya üzerinde yetişmiş mavi gül yoktur. Mavi güllerin tamamı boyar madde ile renklendirilen güllerden oluşmaktadır. Bugüne dek yetiştirilmiş maviye en yakın gül rengi mor leylak karışımı bir rengi olan Ebb Tide gül varyetesidir.
  • Her yaprağı ayrı renk olan bir gül henüz geliştirilmemiştir. Bahsi geçen fotoğraflar hileli olup bilgisayarda düzenlenmiştir.
  • Tohumdan yetiştirilen güllerin rengi kesinlikle belli olmaz. Tohum çimlendikten 2-3 yıl sonra ilk çiçeğini açar ve gerçek rengini anlamak için 2 sezon daha çiçek açması beklenir. Eğer açan çiçekler arzulanan renk ve kalitede ise o gül üretime alınır ve üretim yine vegetatif yani dalından, kökünden ya da gelişmiş yöntemlerle yaşayan dokularından yapılır.
  • Siyaha en yakın bilinen gül çeşidi 'Souvenir du Docteur Jamain' ya da 'Louis X1V' adıyla anılan gül türüdür. Ve bu güller dahi bildiğimiz anlamda siyah olmayıp koyu bordo, şarap rengidir.
  • **Zengarden * ek bilgi: Ülkemizde yetişen Halfeti gülü konusunda pek çok şey yazılıp çizilse de, anlaşılan doğada siyah renk var olmadığından, Halfeti gülünün de çok koyu bordo olası muhtemeldir. Zira koyu renk güller goncayken siyah gibi görünürler ancak açınca rengini kaybederler
  • Tohumdan belirtilen renginde açan güller sadece yerel (doğal) varyeteler ve bazı antik ve rugosa varyeteleridir.
Kaynak : Royal National Rose Society Kuruluş tarihi: 1876 -Zengarden


Hollandalı çiçekçi Peter van de Werken, uzun saplı Vendela güllerini alıyor ve onları rengarenk boyayarak tüm dünyaya satıyor.
Güller kokusunu kaybetmiyor ve neredeyse normal güllerle aynı sürede solmadan dayanabiliyor.

Haber Türk