Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Külden Doğal Gübre (There are many benefits that come from adding clean burning wood ash in the garden.)

4 yorum
    



Bitkilerin büyümesinde odun külü aslında çok faydalı olduğu gerçektir. Ağaç külü sağlıklı bitkiler için  gerekli olan farklı elementlerinin ve minerallerin doğal bir kaynağıdır. Odun külü potasyum açısından zengin olduğundan dolayı meyve büyümesine yardımcı oluyor.Böceklere karşı çok iyi doğal bir ilaç.  Ayrıca bu bitkiler gibi bitkiler için en önemli besin olan fosforun en önemli mineraller, magnezyum, kalsiyum ve potasyum, kül bazılsrını bünyesinde  bulundurduğundan bitkiler için güçlü bir kök sistemi oluşturmanıza yardımcı olduğu bilmelisiniz
   Kül kuvvetli alkalik özellik gösterir. Asidik karakter gösteren toprakların iyleştirilmesinde kullanılacak iyi bir maddedir. Odunkülü toprakta çok iyi çözündüğünden, asitliğin giderilmesini çok hızlı sağlar.


   KÜLÜN YAPISI:
100Kg odun tam yandığında geriye 0,2-0,6Kg kül bırakır. Külün içinde; karbonat-sülfat-fosfat-klor ve silikatların yanında alkali ve toprakalkali metalleri ile demiroksit gibi maddeler bulunur. Yapılan labaratuvar denemeleri sonucunda külün yapısında aşağıdaki maddeler bulunmuştur.

K2O % 25-40
P2O5 % 0,95-8,65
CaO % 20,3-47,8

Odunkülünün içinde azot bileşikleri ancak iz halinde bulunurlar. Çünkü yanma işlemi sırasında azot bileşikleri havaya uçar. (NO-NO2 gibi) Odunkülünün ana maddesi genel olarak K2CO3 dür. Bir zamanlar (19. yüzyıl) odunkülü, potasyum ihtiva eden tek gübre idi ve tarlalara verilirdi.

Bu dönemde sebze bahçeleri için kullanılan bir gübreleme reçetesi aşağıdaki gibidir.

300 kısım Torfkarışımı
30 kısım Kalsiumıksit (sönmemiş kireç taşı)
2 kısım Sodyumklorür (yemektuzu)
36 kısım Boynuz tozu
30 kısım Kiremit veya tuğla tozu
30 kısım Odunkülü
45 kısım kuruyaprak

Bu miktar 275m2 bahçeye atılacak.
   Odunkülü gübre olarak kullanılabilir. Fakat pratik bir madde değildir. Depolaması, tarlaya atılması ve elde edilmesi çok zordur.
     Kül topraktaki PH seviyesini yükselterek toprağı alkali yapar. Asitik toprak isteyen bitkileri öldürebilir.
Bunu için oranını iyi ayarlayınız.Odun külü potasyumca zengin olduğu için potasyumlu gübreler yerine kullanılabilir. 10m2 ye 3 litre hesabı ile uygulanabilir.( Toprak analizi ile potasyum miktarı belirlenmeli). Odun külü yavaş salınımlı iyi bir potasyum kaynağıdır.Odun külünü potasyum gübresi olarak kullananlar  3 kat kükürtle karıştırın. Yoksa asit dengesini bozar ve bitkiyi yakar.Kükürtle karıştırın ve az kullanın.Kükürt asit derecesini düşürür.Ph değerinide korumuş olursunuz.

1 - Hamam böcekleri kovar

2 - Salyangozlar / salyangoz caydırmak için bahçede bireysel bitkiler etrafında düşük bir halka şeklinde yayın.

3 - Çim Gübre olarak - odun külünde % 10-25 kalsiyum,% 1-4 magnezyum,% 5-15 potasyum ve % 1-3 fosfor içerir.

4 - Gümüş parlatmada  Külü su ile karıştırın gümüş parlatmak için birebir.

5 - Büyük Gübre olarak- Domates, diğer itüzümü sebzeler ve meyve ağaçları için.

6 - Kaygan zeminlere serpin -  çok az!(don olaylarının görüldüğü yerlerde)

7 - BÜYÜK Buz çözücü! - Alkali kül doğal buz eritebilir  ve güneş dışında,  düzenli buz eriyik daha hızlı erime, ısı oluşturur.

8 - Yosun Caydırıcı - ÇOK az gerekli.   suyun 1000 galon başına 1 çorba kaşığı gerektiği gibi.

9 - Koku Kontrolü - bir avuç kullanılarak de-kokarca pet'leriniz hayvanın postu üzerine ovuşturdu kalan kokuyu nötralize eder.

10 - Kompost zenginleştirin -. Organik bileşik toprağa uygulanan  külleri yağmurlama tarafından besin geliştirmek   çok fazla olsa da, karışımın kalıntılarına ekleme yapınız.






  Güz ve kış aylarında bahçede kül dağıtmak için en uygun zamandır, bu şekilde o toprağa yerleşir ve bir sonraki bahar  onun içindeki besini serbest bırakabilirsiniz.Küller sağlıklı bahçe toprağı korunmasında önemli olan, her bir fosfor, magnezyum, potasyum ve kalsiyum karbonat içerir. Ağaç külü bir alkalin pH kadar asit topraklarda pH'ın yükseltilmesi için mükemmeldir. Kül sümüklü böcek ve diğer zararlı haşere bir dizi caydırıcıdır. Toprağa uygulandığında, toprağın pH'ının yükseltilmesi veya alkali ile çok kireçtaşı gibi davranır. Kireçtaşı farklı olarak, talaş, yüksek suda çözünürlüğe sahiptir ve toprak pH değiştirmek için daha hızlı çalışmaktadır. Bu bir doğal yüksek toprak pH değerine sahip eğilimindedir birçok bahçelerde bir sorun neden olabilir. Odun külleri gibi açelyalar, orman gülleri ve yaban mersini gibi asit seven bitkiler, etrafına tatbik edilmemelidir. Bir toprak testi ile odun külleri sizin bahçe toprağı gerekli olup olmadığını belirlemek için en iyi yolu olsa da, sonbahar veya kış aylarında çim ve bahçe 1000 metre kare üzerine serpilir . Bahar ve yaz aylarında kompost yığınınıza  temiz yanan odun külü ekleyin!(içinde küşe kağıdı parlak kağıt yakılmışsa kullanmayın)



English

      Turn your wood burning ashes into a useful nutrient for your garden!
Homes with wood stoves and fireplaces for winter heat and backyard fire pits create many tons of ash that can be recycled in our gardens. If you intend to recycle ash from these sources, burn only plain paper or newsprint and clean wood; do not include glossy paper or treated wood. Fall and winter months are the best time to distribute ash in the garden, this way it can settle in to the soil and release its nutrients the following spring.

     There are many benefits that come from adding clean burning wood ash in the garden. Ashes contain phosphorous, magnesium, potassium and calcium carbonate, all of which are important in maintaining healthy garden soil. Wood ash has an alkaline pH so is excellent for raising the pH in acid soils.  The ash helps deter slugs and a number of other harmful pests. When applied to the soil, it acts much like limestone by raising the pH or alkalinity of the soil. Unlike limestone, wood ash has high water solubility and works quicker to change the soil pH. This may cause a problem in many gardens that tend to have a naturally high soil pH. Wood ashes should not be applied around acid-loving plants, such as azaleas, rhododendrons, and blueberries. Although a soil test is the best way to determine whether wood ashes are needed in your garden soil, an annual application of no more than 20 pounds sprinkled over 1,000 square feet of the lawn or garden in the fall or winter should be safe. In the spring and summer add your clean burning wood ash to the compost pile!


4 comments

19 Kasım 2017 23:54

Kömür külü ile odun külü karışık olursa bahçe süs bitkilerine zararı olurmu?Neler önerirsiniz?

Reply
20 Kasım 2017 21:16

Kardeşim kömür külü zararlı onu kullanma

Reply
29 Nisan 2018 22:44

kömür külü yanmışı zararlı milyonlarca yıl yer altında kalan ona leonardit diyoruz o faydalı

Reply
21 Mayıs 2018 04:27

odun külü çiçek toprağı ile karıştırılırsa çiçeklere zarar verir mi

Reply
Yorum Gönder