Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Batman Yöresel Yemekleri

0 yorum

Şam Böreği

Un 4 su bardağı
Ilık su 1 1/5 su bardağı
Yaş maya 10 gr.
Tuz
Soğan 1 adet
Kırmızı pulbiber 1,5 çay kaşığı
Maydanoz 1 bağ
Ayçiçek yağı 1 su bardağı
Pirinç 3/4 su bardağı
Karabiber
Yağsız kıyma 250 gr.
Su 1/2 su bardağı

Unu bir kaba eleyin. Mayayı ılık su ile eriyinceye kadar karıştıerın. Unu, tuz ve mayalı su ile yoğurarak bir hamur hazırlayın. Üzerini bez ya da streç film ile kapatarak ılık bir ortamda 30 dakika kabarmaya bırakın. Soğanı ve maydanozu ince ince kıyın. Pirinci yıkayıp, kaynar tuzlu suda haşlayın ve süzdürün. Kıymayı suyla birlikte bir tavaya koyun,suyunu çekinceye kadar pişirin. Haşlanmış pirinci, kıymayı, soğanı, maydanozu, tuzu ve biberleri bir kapta karıştırarak harcı hazırlayın. Dinlenmiş olan hamuru ceviz büyüklüğünde 30 eşit parçaya bölüp, yuvarlayarak topak haline getirin. Herbirini unlanmış tezgahta merdane ile 10 cm. çapında açın. Açtığınız hamurların ortalarına harcı paylaştırın. Yarımay biçiminde kapatıp, uçlarını açılmamaları için bastırın. Ayçiçek yağını tavada kızdırın. Hazırladığınız börekleri tavaya yerleştirip, her iki yanı da altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Süzdürerek yağdan alıp, üzerine havlu kağıt serilmiş bir tabağa çıkarın. Bütün börekleri böylece kızartıp, bir tabağa aktararak sıcak servis yapın.



Batman Usulü Kütülk

Malzemeler:
1 kg. ince bulgur
2 lt. su
İç malzemesi için:
500 gr. kuşbaşı et
5 kuru soğan
1 domates
Maydanoz
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı şehriye
Tuz
Kekik
Sıvıyağ
Sıkılmış yarım limon suyu

Yapılışı:
Önce bulgur kaynar su azar azar ilave edilerek yoğrulur. Yoğrulduktan sonra 15 dk. dinlendirilir. Bu arada tavaya sıvıyağ konulur ve kuşbaşı etler kavrulmaya başlanır. Daha sonra maydanoz, tuz ve baharatlar konur ve bu şekilde iç malzemesi hazırlanmış olur. Şehriyeler ayrı bir yerde kavrulur. Pembeleşince 2 su bardağı pirinç ilave edilrek pilav gibi pişirilir. (Suyu bol olmalı ki piştikten sonra süzmesi kolay olsun.) Pilav şeklinde hazırlan bu malzeme piştiktan sonra süzülür, sonra, daha önce hazırlanan etli harca karıştırılır. Hamur şeklinde yoğrulan bulgurlu malzemeden limon büyüklüğünde parçalar alınır ve içili köfte gibi içi oyularak bu hazırlanmış malzemeden doldurulur. Ağzı içli köfte gibi aynı şekilde kapatılır. Bir tencerede su kaynatılır ve hazırlana bu kültükler kaynar suda pişmeye bırakılır. Pişince suyun içinden alınır. Son olarak bir tavada sos hazırlanır. Margarinin içine pulbiber konur ve kızartılır. Sos üzerine dökülerek ikram edilir.