Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Horoz İbiği Çiçeği (amaranthus caudatus)

3 yorum

ELOSİA ( HOROZİBİĞİ ) YETİŞTİRİCİLİĞİ

Türkçe Adı :
Horozibiği püskül
Sinonim Adı :
Celosia pyramidalis
İngilizce Adı :
Celosia
Bloom Renk
Kırmızı, Sarı, Kayısı, Altın, Mix, Turuncu
Işık Koşullar
Tam Güneş
Nem Koşullar
Nemli, iyi drene
Direnç
Kuraklık Toleranslı, Isı Toleranslı
Toprak Tolerans
Normal, tınlı

 Bilimsel Sınıflandırma
 Âlem: Plantae
 Bölüm: Magnoliophyta
 Sınıf: Magnoliopsida
 Takım: Caryophyllales
 Familya: Amaranthaceae
 Cins: Celosia sp.
Celosia (Horozibiği) 'nın Genel Özellikleri

Doğal olarak Hindistan’da yetişmektedir. Ülkemizde tek yıllık süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Gövde ve çiçek durumu kolayca yassılaşma eğilimindedir. Bu nedenle horoz ibiğini anımsattığı için horozibiği adı verilmiştir.










Bitki yaklaşık 50 cm kadar boylanır. Çiçekleri kadifemsi, ibiğimsi, buruşuk başlı sıkı yapıda küçük demetler halinde bulunur. Ayrıca C. argentea cv. “ cristata nana ” diye bir çeşidi bulunmaktadır. Bu da ana türe benzer. Bodurdur ve 25 cm kadar boylanır.
 argentea cv. “ plumosa ”: Kuş tüylü horozibiği
Çiçekleri tilki kuyruğuna benzer. Birçoğu bir araya gelerek püskül oluşturmuştur.

Fotoğraf : C. argentea cv. “ plumosa ”
Kırmızı, beyaz, sarı veya mor renkleri vardır. Bahçede yetiştirmeye uygundur. Bitki 30 – 90 cm boy yapar.
Celosia (Horozibiği) inde Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Phythium, mildiyö, botrytis ve yaprak bitidir.

Horoz İbiği Çiçeğinin Özellikleri

Her türlü yumuşak yapıda, kültür toprağında kolayca yetişebilir.Aslen Rus kökenli olan bu çeşit Arzuman tohumculuk tarafından ıslah edilmiştir. Güneşli ve yarı gölgeli rtamlarda ekilen, gösterişli çiçekleriyle ve fiziki yapısı ile dikkat çeken bir çeşittir. Arzuman tohumculuk üretimidir.
Saksıya Horoz İbiği Ekimi Nasıl Yapılır ?

Ekim yapılacak saksıya kumlu toprak ve toprak konulmalıdır. Ancak konulacak karışım seviyesi tüm saksıyı doldurmamalıdır. Yaklaşık 3 cm kadar boşluk bırakılmalıdır. Bu işlem tamamlandıktan sonra çubuk gibi bir materyal ile tohumun 2-3 cm katı kadar derinlikler açılarak tohumlar yerleştirilmelidir. Daha sonra açılan haneler kapatılmalı ve üzerine hafif el ile bastırılmalıdır. Bu işlem tohumun toprakla temas etmesine ve çimlenmesinin kaliteli olmasını sağlar. Ve bitkiye can suyu verilerek çimlenmeye bırakılı
Horoz İbiği Resimleri



Tohum Çimlendirme Yöntemleri

1-Tohumları  çimlendirmeden önce bir müddet  suda bekletiniz.Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz.Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz.Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan  çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.Periyodik olarak sulama yapabilrsiniz.




2- Tohumları  çimlendirmeden önce bir müddet  suda bekletiniz.Suda beklmeye aldığınız tohumları çıkarıp topraga bırakınız(saksıda yapıyorsanız saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar elenmiş tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakınız) .Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve nemlendiriniz.(Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su veriniz).Nemlendirme işleminde sisleme yönteminide kullanabilirsiniz.Sislendirme için evde bulunan herhangi boş bir camsil temizleyicisini  iyi bir şekilde temizleyerek veya hazır fısfıs  kullanabilirsiniz.Daha sonra şeffaf bir strech film ile çekiniz böylece sera etkisi yaratarak çimlendirmeyi hızlandırın.Hergün nemini kontrol edin ve fısfısla nemlendirmeye devam edin.Bekleme süreniz tohuma çeşidine  göre değişecektir.Bekleme boyunca nemlendirmeye devam ediniz

























Horoz ibiği Tohum Çimlendirme Resimleri















Sarkan horozibiği çiçeği (love lies bleeding)




Sarkan horozibiği çiçeği tropik yaprakları, parlak ve yerlere sarkan kırmızı benzersiz çiçekleri ile bir bahçe klasiğidir. Fosforlu kırmızı çiçekler yaz güneşi altında çok uzaktan dahi gözü alacak denli canlı ve parlak renklere sahiptir.

Çiçekleri uzun ömürlüdür, kesme çiçek aranjmanlarında ve kurutularak kuruçiçek aranjmanlarında kullanılabilir. Çiçeklerin renkleri bozulmadan uzun süre dayanır.

Bu akılalmaz çiçekleri bahçenizde görmek istiyorsanız elbette işin püf noktaları da yok değil. Eğer ilgilenilmez ve bakılmazlar ise horoz ibikleri çok erken çiçeklenirler. Aşağıda olduğu gibi erken açmış ve bitki cılız kalmış.


Ancak çiçekleri daha kısa ve daha küçük olur. Eğer dev çiçeklere sahip olmak istiyorsanız:

1- Yaz aylarında derinlemesine ve bol sulayıp bitkiyi susuz bırakmayın.

2- Düzenli olarak hafta da ya da 2 hafta da bir sıvı gübrelerle besleyin. * sezonluk -4 aylık akkıllı gübreler tek bir kerede tüm sezon bitkiye bakabilir. Akıllı gübreleri bu bitki de önerilen miktarın 2 katı kullanın.

3- Çiçek sürgünlerini gerekirse destekleyerek güçlendirin.

Nasıl çimlendirilir ?

Doğrudan çiçeklenmesini istediğiniz yere ya da üretim saksılarınıza kimini yapabilir ve fideleri çiçeklenmesini istediğiniz yere don tehlikesi geçtikten sonra taşıyabilirsiniz.

İçinde yabancı ot bulunmayan temiz ekim torfunu sulayın ve suyun süzülüp torfun nemini almasını bekleyin. Nemli torf yüzeyine tohumları serpip, üzerlerine 3-5 mm kalınlığında elenmiş torf serpin, elinile hafifçe bastırın ve sulayın.

Çimlenme 7-14 günde gözlenir. 15-21 derecede. Elle alınabilir boya gelmeleri için bekleyin. Filiz gövdesi kalınlaşıp yeterli yaprak verdiğinde köklerini zedelemeden topraktan çıkartın ve kalıcı yerine yada saksısına dikin.

Tohum ekimi

Hiç acele etmeyin. Baharın ortasında Nisan ayından itibaren ekin tohumlarınızı.

Bakımı ve diğer bilgiler

Bakımı zahmetsizdir. Mevsimlik olduğundan verimli, gevşek ve su tutumu yüksek toprağa dikin. Nemli toprak sever.

Nerede yetiştirilir ?

Saksı ve çiçek yataklarına ekilebilir. 90-120 cm. boylanır ve 45-60 cm. lik alan kaplar.

Ekim zamanı : Şubat, Mart, Nisan, Mayıs
Dikim yeri : Bordür ve Tarhlar, Saksıya uygun, Kır bahçesi
Özelliği : Kolay yetişen, Uzun süre çiçekli, Sarkan, Mevsimlik, Şifalı, Az bakım ister
İklim ve konumu : Güneşli, Sahil kesimi, Kuraklığa dayanıklı, Yarı gölge, Sıcağa dayanıklı
Çiçeklenme zamanı : Yaz, Sonbahar
Çiçek rengi : Kırmızı
Türüne göre : saksı ve çiçek tarhı, Çiçekli süs çalısı











Çimlendirme Resimleri   (Sarkan horoz ibiği)




3 comments

25 Haziran 2018 03:40

slm
kırmızı amarant tohumunu nereden temin edebiliriz .bilgi verebilir misiniz tsk

Reply
Yorum Gönder