Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Gazania Koyun Gözü

0 yorum


Compositae fiamilyasmdandır. Önemli türleri Gazania x hybrida ve Gazania x rigens hibritleridir. Sarı, kırmızı, beyaz renkli çiçeklere sahiptirler. Çiçekleri geceleri ve bulutlu havalarda kapanır.

     Kullanımı, çiçek parterlerinde örtü bitkisi, yola yakın yerlerde parter kenarlarında, basık saksı ve kasalarda, balkonlarda kullanılabilirler.

 Üretimi 
Tohumla yapılmaktadır. Tohumlar Ocak-Şubat ayları arasında ekilir. Üzerleri hafitçe kapatılır. 16-18'C'de't4-20 günde çimlenir. Ekimden 5-6 hatta sonra şaşırtılır. Tohum ekiminden itibaren 10-12 hafta sonra çiçeklenirler.

Peysajda Kullanımı



Nisan ayında 25-30 cm aralık ve mesafelerle dikilir. Kasım ayına kadar çiçekli kalırlar. Yetişme istekleri minimum lO-12:C'nin üzerinde bulundurulurlar, aksi halde gelişme durur. Güneşli yerlerde bulundurulurlar. Kök çürüklüğüne hassas olduğundan az sulan-malıdır. Toprak kumlu geçirgen ancak besin maddelerince zengin olmalıdır. Bitkiler iyice kök attıktan sonra sulama suyuyla azotça fakir kompoze gübrelerle gübrelenir. Önemli hastalık ve zararlıları
Kurşuni küf, yaprak bitleri, kırmızı örümcek'tir.

Çimlenme :  14-21 gün

Çiçekler :  Çizgililer, pembeler,kırmızılar, beyazlar, yakut ve parlak serinin renkleri . Sarı, kahverengi, ve turuncu renklerin ektikleriniz arasında baş göstermesine de şaşırmayın. Çiçekleri güzdüz saatlerinde açıktır. Bu varyete 30 cm boylanır.
Bakım : Kolay. Tam güneş ,geçirgen normal bahçe toprağında çoşar. Soğuğa karşı yüksek mukavemet gösteren bitki, her yıl neredeyse hiç bakıma ihtiyaç dumadan ekildikleri yerde çiçeklenir.
Ekim : Bahar aylarında doğrudan yerlerine ya da son donlardan önce fidelemek için kapalı mekanda, bol ışık alan yerde 1 ay önce yapılır.
İdeal : Mükemmel bir bordür bitkisidir. Geniş saksılarda yan yana ekilen fideler tarifsiz bir görüntü yaratır. Çiçek tarhlarında zahmetsiz bir bitki istiyorsanız , gazanyalar yine ilk tercih edilen bitkiler arasındadır. Bitki ülkemizde Koyungözü olarak tanınır.

Önemli Türleri

G. 'Big Kiss' Serisi

Çizgili yaprakları ile büyük çiçekler. Sarı alev maroon bir şerit parlak altın renginde 8-10 "uzun boylu ve geniş,  yıllık büyüyen bir cins.


G. 'Daybreak' Serisi

Uzunluğu 6 inç ve  parlak yaprakları ile yaprak dökmeyen uzun ömürlü bir cins. Dinç bitkiler 3-4 santim çapında çiçekleri ile 10 inç genişliğinde 8 inç boyunda büyür. Yoğun turuncu, sarı, pembe, beyaz veya bronz parlak çiçekleri, genellikle zıt renkli ve  halkalıdır.


G. 'Frosty Kiss' serisi

 Bu karışımı spor beyaz, sarı, gül ve zıt renkli bir iç halo ile bronz çiçekleri vardır. Gümüş yaprakları! 8 "uzun boylu ve geniş yetişir.


G. 'Kontiki Violet Picotee' serisi

 Yaprakları krem, kenarları yıldız renginde koyu mor vardır. 9 "uzun boylu ve geniş yetişir.


G. 'güneşlenen' Serisi:

16 "uzun boylu ve geniş büyüyen yuvarlak, kompakt bitkidir.Renginde  altın rengi ve yanık turuncu renk mevcuttur.


Tohum Çimlendirme Resimleri