Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

TARIMSAL ÜRETİMDE TOPRAK ANALİZİ NİÇİN YAPILIR?

0 yorum

TARIMSAL ÜRETİMDE TOPRAK ANALİZİ NİÇİN YAPILIR?


Toprak analizleri; belirli bir tarla toprağının bitki besin maddelerini, kireç miktarını ortaya çıkaran ve toprağın bünyesinin incelenip tespit edilmesini sağlayan bilimsel bir metottur.
Yetiştirilecek olan bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin saptanması, toprağın belli maddeleri içerip içermediğinin belirlenmesi,
Drenaj - gübreleme gibi değişik işlemler karşısında toprağın nasıl tepki vereceğinin saptanması,
Çevre koşullarının etkinlik derecelerinin araştırılması gibi çok çeşitli amaçlar için topraklar analiz edilebilir.
Ancak, analizin asıl amacı gübrenin doğru kullanılmasıdır. Gübre; toprağı besin maddesi bakımından zenginleştirmek için kullanılan organik ya da inorganik maddelerdir.
Tarımsal üretimde amaç, birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün elde edebilmektir.
Giderek verim potansiyeli düşen topraklarımızdan istenen yarar sağlanamadığında, çeşitli şekillerde eksilen besin maddeleri, gübre uygulamaları ile toprağa geri kazandırılır. Tarımsal üretimin artırılmasında gübreleme, kuşkusuz en önemli etmenlerden biridir.
Malesef burada da bilinçsiz gübreleme uygulamaları, üreticimizin fazla gübre, fazla ürün inancı, önemli ekonomik kayıplar yaşamasına, zamanla tarım alanlarımızın ve sularımızın kirlenmesine neden olmaktadır.
Unutamalıyız ki, biz ne kadar çok besin maddesi verirsek verelim, bitki ihtiyacı kadarını alacaktır.
Doğru bir gübreleme; hangi gübre çeşidinin, hangi zamanda, miktarda ve şekilde verileceğinin bilinmesi ile mümkündür. Bu nedenle bilinçli ve ekonomik bir gübreleme yapabilmek için tarla toprağının analiz edilerek, bitki yetiştirilecek topraklarda var olan bitki besin maddeleri miktarının saptanmasına gerek duyulmaktadır.
Üreticilerin büyük bir çoğunluğu toprak analizi yaptırmaksızın gübreleme yapmakta, bunun sonucunda da;
• Fazla gübre kullanarak maddi kayıplar,
• Az gübre kullanıldığı takdirde ise verim ve kalitede düşüşler,
• Yanlış gübre uygulamaları ve buna bağlı olarak bitkide toksik etki oluşturma riski, verim düşmesi, gübre israfı gibi pek çok sorun yaşamaktadır.
Doğaya dost, yüksek verim ve kaliteli bitki yetiştiriciliği, ancak doğru gübreleme programı ile mümkündür. Doğru bir gübreleme programı için ise toprağın bitki besin maddesi miktarının analizlerle saptanması ile mümkündür. Bilinçli, karlı, sağlıklı üretim için toprak analizleri şarttır.

TOPRAK ANALİZİ YAPTIRILMAZ İSE:
  • Fazla gübre kullanılarak maddi kayıplar yaşanır.
  • Gereksiz gübre kullanılarak bitkiye ve toprağa zarar verilir.
  • Az gübre kullanıldığı takdirde verim ve kalite düşer.
  • Yanlış gübre uygulanabilir. Bunun sonucunda verim düşmesi, gübre israfı yaşanır.
  • Doğru zaman, doğru miktar ve doğru yöntemle yapılmayan gübreleme sonucu istenilen ürün miktarı alınmaz.

TOPRAK ANALİZİ YAPTIRILIR İSE:

  • Analiz sonucu hazırlanan raporla yetiştirilecek bitkiye hangi gübrenin, ne miktarda verileceği bilinir.
  • Gerektiği kadar gübre kullanılarak ekonomik kazanç sağlanır.
  • Kaliteli ürün ve yüksek verim sağlanarak kazanç artar.
  • Toprağın ve bitkinin fazla gübre sonucu zarar görmesi önlenir.

Toprak analizi ile toprak içerisindeki bitkiye yarayışlı bitki besin maddeleri, potasyum, fosfor ve kireç miktarları belirlenir. Toprağın ihtiyacı olan gübreler, bir rapor halinde düzenlenerek çiftçiye ulaştırılır. Böylece bitkide toksik etkinin önlenmesinin yanında, aşırı gübre kullanımında önüne geçilir.

Gübre kullanımında en ekonomik yol toprak analizidir. Bunun için yapılması gereken tek şey kurallara uygun olarak alınan toprak örneğinin laboratuarlara ulaştırılmasıdır.

Toprak Örneği Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Toprak örneği alınırken tek yıllık veya çok yıllık bitkilerden hangisi ekilecekse ona uygun olan yöntem seçilmelidir. Tek yıllık bitkilerde toprağın 20 cm derininden örnek alınır.

Çok yıllık bitkilerde ise toprağın derinlemesine örneklenmesi gerekir. Toprak örneği 20-40-60 santimetre derinliklerden alınabileceği gibi, gerekli görülürse 90 ve 120 santimetre derinden de alınabilir.

Toprak örneği alınırken, toprak yüzeyi temizlenir ve kürek istenilen derinliğe kadar batırılır. İlk alınan toprak bir kenara konur. İkinci alınan toprak ise temiz bir leğene boşaltılır. Tarlada zik-zaklar çizerek topraklar biriktirilir. En son topraklar paçal yapılır ve torbalanır. Alınan toprak örneğinin 1 kilogramdan az olmamasına dikkat edilmelidir.

Bir kağıda, ad, soyad, toprak örneğinin nereden alındığı gibi bilgiler yazılar örnek torbasının içine konulur. Etiketler