Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Matkap aşısı (Drill grafting)

0 yorum


Aşıya başlamadan önce kullanacağımız malzemeleri tanıyalım.Gayet basit ve herzaman bulunabilir malzemeler.

Matkap
Budama makası
Bıçak veya falçata
Çekiç
Aşı macunu
Ağaç Testere
Kumpas (Dalın Çapını Ölçmek İçin)

Kullanacağımız matkap ucu Ø 5mm ile Ø 10mm arasında aşı kalemimizin kalınlığına göre (Soyulduktan sonraki kalınlıkta) istediğiniz kalınlıkta olabilir.Fotoğraftaki matkap ucu Ø 6mm dir.

   Sıra aşı kaleminin seçiminde.Aşı kalemini özellikle iki yaşlı dallardan seçmeye özen gösteriyoruz.Ben Erik Ağacını Kayısıya Aşılayacağım.Aşı kalemi üstteki resimdeki gibi Matkabın ucunun girdiği kadar soyulur.
Kestiğimiz dalın yapraklarını temizliyoruz.Ağaca girecek kısım yaklaşık beş cm kadar olacağından,kalan kısımda dört beş göz bırakıp,özenle dipten ve uctan kesiyoruz.
     Bahçedeki kayısı,Ağacının dalı az olan yerinden bir yer beğeniyoruz.Bu aşıyı ince dallara da yapabilirsiniz.

0.6mm lik matkap ucumuzla ağacı deliyoruz.


    Matkap ucumuzun nekadar girdiğini ölçmek için kumpasla ölçüyoruz.Sonra aşı kalemini Kumpasla ölçüp işaret koyuyoruz.Aşı kalemimizin ağaca girecek kısmının kabuğunu soyuyoruz.



Şimdi aşı kalemimizin ucunu yuvarlatıyoruz.Sonra kalemi ağaca sokmayı deniyoruz.Orayıda ağaca sokarken çekicimizi kullanıp çakıyoruz.Sıkı sıkıya ağaca oturmasını sağlıyoruz.




     Aşı kalemini yerine oturttuk ve kalan kısmı da,aşı kaleminin kabuğu ağacın kabuğuna iyice yapışıncaya kadar çaktık.Bu esnada aşı kaleminin kabuğu oturmadı diyelim.Ozaman kalemi çekip çıkarıyoruz.Ama bazen ağaç kaleminizi geri vermiyor.Asılsanız da ne yaparsanız yapın kalem ağaçta kalıyor.Kalemi ağacın kabuk seviyesinden kesiyorsunuz ve yeniden başka bir aşı kalemi ile başka bir delikten devam ediyorsunuz.Kalemi kestiğiniz yere de aşı macunu sürerek örtüyorsunuz.



Aşı kalemimiz yerine oturdu.Sıra dip kısmının dış etkenlere karşı korunmasında .Aşı macunumuzla, kalemin ağaç kabuğu ile birleştiği yeri iyice kapatıyoruz ve hava almasını önlüyoruz.Bundan sonra en önemli işlem geliyor.Ellerimizi havaya kaldırıp Allahtan aşımızı tutturmasını diliyoruz.Kayısı ağacında  erik çok hoş olacak.



Yararlanılana KAYNAK:
Ağaç Dostu-Orcan öbekçi