Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Mersin Yöresel Yemekleri

0 yorum

Kuru Batırık

1 su bardağı tahin
1 su bardağı susam
1 su bardağı yer fıstığı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
6 adet taze soğa
1 su bardağı ince bulgur
1 adet salatalık
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı nar ekşisi

Susam ve fıstık ayrı ayrı kavrulur. Sonra blenderden geçirilir. Yoğurma kabına bulgur, 1 su bardağı su, salçalar konur ve yoğurmaya başlanır. Biraz yumuşayınca tahin, hazırlanan susam, fıstık, baharatlar katılır, bütünleşene kadar yoğrulur. En son nar ekşisi ve ince doğranmış salatalık, soğan katılır. Ceviz kadar parçalar alınır ve köfte şekli verilir.


Acılı Ezme Salata

3-4 domates
2 soğan
Yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı sumak
1 tutam kimyon
Yarım limon suyu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Kırmızı pulbiber

Domates ve soğanı soyup bıçakla kıyın. Maydanozu incecik doğrayın. Domates, soğan, maydanoz, nar ekşisi, sumak, 1 tutam kimyon, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve kırmızı pulbiberi derin bir kâsede çatalla ezerek karıştırın. Servis tabağına alıp servis yapın.

Tantuni Mersin


1 kg. kuzu kuşbaşı
1 yemek kaşığı margarin
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil soğan
2 adet domates
1 adet yeşil soğan
1 yemek kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı tuz

Kuşbaşı etleri küçük küçük doğrayın. Yıkayıp, süzdükten sonra saca koyun, margarin ekleyin. Etler suyunu bırakıp, çekene kadar bekleyin. Kavrulmaya başlayınca devamlı karıştırarak kavurmaya devam edin. 1 yemek kaşığı toz biber atıp, ocağın altını kapatın. Etleri kenara alın. Saca yeşil soğan, kuru soğan, domates ve yeşil biber doğrayıp, kalan yağın içinde 5 dakika karıştırarak kavurun. Etleri tekrar saca koyup karıştırın. Pide ekmeklerinin içine koyup servis yapın.



Karakuş Tatlısı

1 kg buğday unu
1 kg yağ (tercih durumuna göre; tereyağı, margarin, sıvı yağ olabilir)
400 gr nişasta
2 yumurta
5 çay bardağı yoğurt
500 gr ceviz içi (kalın kıyılmış)
1.200 gr toz şeker
1 yemek kaşığı sirke
2 su bardağı su

Malzemeler bir çukur kabın içerisine sırasıyla; bir kg un, iki yumurta, beş çay bardağı yoğurt, bir yemek kaşığı sirke koyup harç yapacak şekilde karıştırılır. İki bardak su ilave edilip iyice yoğrularak yumuşak bir hamur haline getirilir. Bıçak yardımı ile yoğurdumuz hamuru bir el yumruğu halinde 14 adet kesilerek, avuç içi ile yuvarlak bezeler haline getirilir. Kesmiş olduğumuz 14 beze 45 dakika dinlendirilir.
Dinlendirme işleminden sonra oklava ve ekmek tahtası kullanılarak bezeler kâğıt inceliğinde yufka büyüklüğünde açılır. Açtığımız yufkayı oklava yardımı ile ikiye katlar yufkaların içine 7 cm aralıklarla daha önceden hazırlamış olduğumuz karakuş tatlısının iç malzemesi konulur. Diğer iki katı da yine oklava ile iç malzemesinin üzerine gidişli ve gelişli iki kat daha hamur serilir. 7 cm aralıklarla bıçak yardımı ile kesilir. Daha sonra iki kenar ucu el yardımı ile sıkıştırılıp büzüştürülür. Tam bir kuşun kanadına benzetilir. Böylece bir bezenden 7 karakuş tatlısı elde edilmiş olur.
İki taraftan büzüştürülen yufkanın orta kısmı bu şekilde kabartılmış ve dört katında görünmesi sağlanmış olur. Karakuş tatlısı pişirime hazır hale getirilmiştir. Karakuş tatlısının pişirimi için bir tavaya 1 kg yağ konulur. Kızgın yağda kızartma işlemine başlanır. Kızartma işleminden sonra daha önce hazırladığımız şerbete karakuş tatlısı bandırılarak servise hazır hale getirilir. Ancak karakuş tatlısı sıcak ise şerbetin soğuk olması gerekir. Şerbet sıcaksa karakuş tatlısının soğuk olması gerekmektedir. Aksi takdirde karakuş tatlısı ve şerbet sıcak olduğunda hamur haline gelir.