Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Bolu Yöresel Yemekleri

0 yorum

Bolu Orman Kebabı

1 kg kemiksiz kuzu eti
1 çorba kaşığı yağ
1 tatlı kaşığı kekik
1 baş soğan
1 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz
mantar malzemesi :
1 kg Kanlıca mantarı
1 çorba kaşığı tereyağ
1 adet küçük soğan
1/2 demet maydanoz
karabiber
tuz
1/2 adet limon

Yağı hafifçe eritip, ince doğranmış soğanı 2-3 dakika çevirin. Sonra etleri ilave edin, önce hızlı ateşte çevirin sonra altını kısın. 1 bardak ılık suyu da ekleyin ve etler suyunu çekince tuz, kekik ve karabiber ekleyin. Pişen etleri bir tepsiye yada borcama alın. Aşağıdaki tarife göre hazırlanmış mantarları etlerin üzerine dökün. İnce kıyılmış maydanoz serpin.
Sıcakkek servis yapın.
Mantarın hazırlanışı :
Mantarların saplarını kesin, bol suda yıkayıp, süzün. Daha sonra kaynayan tuzlu ve içine limon sıkılmış suya atıp beş dakika kadar haşladıktan sonra yine süzün. Mantarları dörde bölüp,bir tencerede haifçe kızdırdığınız tereyağına katın. Bir dakika sote edip, tuz ve biberi ilave edin ve 5-6 dakika kanştırarak kavurun.

Bolu Mengen Pilavı


Malzemeler:
500 gr pirinç,
250 gr kuzu kuşbaşı et,
2 soğan,
3 domates,
200 gr mantar,
1 demet dereotu,
250 gr tereyağı,
100 gr ceviz içi,
8 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı tozşeker,
1 tatlı kaşığı kekik,
1 çay kaşığı karabiber,
tuz.

Yapılışı:
Pirinci ılık tuzlu suda 1 saat bekletin. Bir kaç kez yıkayıp süzün. Soğanları kıyın, domatesleri soyup küp küp doğrayın. Mantarları temizleyip ince ince dilimleyin. Dereotunu yıkayıp kıyın. Tereyağının yarısını tencerede eritip soğanı pembeleştirin. Eti ilave edin, suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Mantar ve domatesi ekleyip karıştırın. Birkaç dakika kavurup suyunu ilave edin. Üzerine biriken köpüğü alarak yarım saat pişirin. Etler hafif yumuşayınca pirinç, tuz ve tozşekeri ilave edip kaynatın. Kısık ateşte 25 dakika pişirin ve ateşten alın. Kalan tereyağını tavada kızdırıp ateşten alın. Dereotu, kekik, karabiber ve cevizi ekleyip karıştırın. Pilavın üzerine döküp 10-12 dakika dinlenmeye bırakın. Pirinçleri ezmemeye dikkat ederek özenle harmanlayıp sıcak olarak servis yapın.



Bolu Kurabiyesi

5 Su bardağı un
1 yumurta
1 margarin
3 çorba kaşıgı süt
2 çorba kaşıgı çorba kaşıgı pudra şekeri
1 fincan sıvıyag
1 paket kabartma tozu
1 fiske tuz
Biraz susam

Margarin oda ısısında yumusatılımş olacak. Hepsi karıştırılıp kulak memesi kıvamında yugrulacak. Ceviz buyuklugunde parcalar yuvarlanıp önce yumurta akına sonra susama batırılıp orta hararetli fında hafif pembeleşecek.



Keçi Peynirli Tel Kadayıf

Yağı :
250 gr. süzülmüş yağ
1 çorba kaşığı koyu şurup veya bal
Kadayıf:
600 gram tel kadayıf
Harcı :
1 kg. tuzsuz taze keçi peyniri
Şurubu:
1500 gr. şeker
750 gr. su
1/4 kahve kaşığı limon tuzu
(İsterseniz Üzerine Fıstık atabilirsiniz)

Şurup malzemesini hep beraber 2 dakika kaynatınız.
Bir tepsiye yağın yarısını koyup dondurunuz. Şurup veya balı ilâve edip iyice karıştırıp tepsinin altına yayınız. Yağın kalanını kadayıf ile bir tencereye koyup hafif ateşte 3-4 dakika karıştırarak kadayıfı ılıtınız ve ateşten alarak bir tepsiye boşaltınız. İki avucunuzla 19 dakika kadayıfı ovarak mümkün olduğu kadar kadayıfı ince kırınız ve kadayıfın üçte birini kalburdan geçirerek tepsinin altına sıkmadan yayınız. Kalan kadayıfın yarısını üzerine yayıp peynirini de muntazam yayınız. Geride kalan kadayıfı muntazam olarak peynirin üzerine diziniz ve kenarlarını tepsinin kenarına müsavi olarak bıçağın tersi ile bastırınız, fırına sürüp 25 dakika pişiriniz. Fırından çıkararak kendisini tutması ve sertleşmesi için 15 dakika buzdolabına koyunuz. Sonra bir tepsinin arkasına çevirerek yine aynı tepsiye iterek yerleştiriniz. Şimdi kadayıfın altı üstüne gelmiştir. 15 dakika daha fırında pişirip, hemen kaynar olarak şurubunu veriniz ve sıcak sıcak servis ediniz.