Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Burdur Yöresel Yemekleri

0 yorum

Nokul

1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 kase sıvı yağ 1 su bardağı şeker
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı silme tuz
1 çay bardağı şeker
2 yumurta (1 tanenin sarısı üzerine sürülecek)
1 paket yaş maya
alabildiği kadar un
1 su bardağı kuru sarı üzüm

Ilık su ile mayayı erittikten sonra unun ortasını açıp mayalı suyu, sütü, yarım çay bardağı yağı, 1 çay bardağı şekeri, 1 yumurtayı, 1 yumurta akını ve tuzu ilave ederek kulak memesinden biraz sert bir hamur yapana kadar yoğuralım. Hamurun üzerine bolca un sepeleyip temiz bir bez örttükten sonra mayasının gelmesi için üzerini sofra beziyle kapatalım.(yoğurt mayalarken yaptığımız gibi) Diğer tarafta derin bir kaba ceviz, üzüm ve şeker koyup güzelce harmanlayalım.
Hamurun mayası geldikten sonra hamuru portakal büyüklüğünde bezelere ayıralım. Açmaya başlamadan önce bezenin altını ve üstünü unlayalım ki hamur oklavaya yapışmasın. Her bir bezeyi oklavayla yufka büyüklüğünde fakat ondan daha kalın (bıçak sırtı kalınlığında) açalım. Kasedeki sıvı yağ ile yufkanın üzerini bolca yağlayalım. Harmanlanmış iç malzemeyi, yağlanmış yufkanın üzerine bolca serpeleyelim. (Kaç tane beze varsa malzemeyi de hepsine yetecek kadar eşit paylaştıralım) Yufkanın bir kenarından sarmaya başlayarak rulo yapalım. Ruloyu bıçakla 4-5 cm. uzunluğunda keselim. Yağlanmış tepsiye aralıksız olarak yanyana sıralayalım. Diğer bezelerlede aynı işlemleri yaptıktan sonra tepsideki nokulların üzerine yumurta sarısından sürerek kızgın fırına verelim.
Fırının ısısına göre 35-40 dakika sonra nokulları fırından cıkarıp sıcağıyla sofra bezine koyup sararsanız daha güzel ve yumuşak olur. İnşallah beğenirsiniz.



Kabune Pilavı

400 gr et (haslanarak ufak ufak didilecek)
1-2 buyuk kuru soğan (ince ince piyazlik dogranmis)
1,5-2 su bardagi haslanmis nohut
2 su bardagi pirinc
4 su bardagi et suyu
Tuz (istenilen olcude)
Karabiber (bu pilavin lezzeti ozellikle bu baharattan gelir ve piserken icine, pistikten sonra da uzerine bolca ekilir)

Eti haslandiktan sonra ufak ufak didelim (et suyunu dokmeyelim kullanacagiz). Piyazlik olarak (ince ince yarim halka seklinde) dogranan soğani tencerede 1-2 kasik sivi yagda cevirelim (aslinda normalde cig soğan ve et beraber tencereye dosenmektedir ama ben evde yaparken soğanin diri kalmamasi icin boyle bir on pisirme yapiyorum). Sonra soğanin ustune eti, etin ustune de ilik suda kabarmis pirinci doseyelim, istenilen miktarda tuzu ilave edip, tencerede biraz da pirincle beraber 5 dakika kadar cevirelim (pilavin tane tane olmasi icin pirince su ilave etmeden once tuzla beraber biraz kavurma islemi yapmak faydalidir), en uste de haslanmis nohutlari koyalim ve cok az bir miktar karabiber ekelim. Bu malzemelerin uzerine kaynar haldeki et suyunu dokelim ve tencerenin kapagini kapatarak kisik ateste pilavin suyunu cekmesini bekleyelim.
Suyunu ceken pilavin altini kapatip, 5-10 dakika kadar demlenmeye birakip, bu surenin sonunda tencerede harmanlayalim ve servis tabagina alalim, uzerine tekrardan bolca karabiber dolastirip sicak sicak servis yapalim.

Bişi


2 adet ekmek hamuru
1 çorba kaşığı sıvıyağ
kızartmak için sıvıyağ
1 su bardağı beyaz peynir
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
yarım demet maydanoz
kırmızıbiber

Ekmek hamurunu 1 çorba kaşığı sıvıyağla yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle hamuru inceltip, genişletin. Kızgın sıvıyağda i önlü arkalı kızartın. Diğer tarfta peynirleri ince kıyılmış maydanozla karıştırın. Kırmızıbiberi katın. Pişirdiğiniz bişi hamurlarını ortadan ikiye ayırın. İçine peynirli harcı koyun. Sıcak servis yapın.

Tandır Kebabı


Malzemeler:
Kuzu veya oğlak
tuz
pişirmek için kuyu veya fırın.

Hazırlanışı:
Burada dikkat edilecek husus, kebap edilecek etin bir yaşını geçmemiş ve iyi beslenmiş kuzu veya oğlaktan seçilmesidir. Hazırlanan kuzu veya oğlak önceden yeterince ısıtılmış olan kuyuya bir çengel vasıtasıyla asılır. Kuyunun ağzı kapatılır. Bir iki saat pişirilir. Pişirme işleminden sonra etler parçalanarak sıcak servis yapılır.

Not: Bu yemek daha çok ticari olmak üzere özel günlerde yapılır. Düğünlerimizde ise daha çok kavurma, taskebabı, etli kuru fasulye ve nohut yemekleri yapılmaktadır.