Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Trabzon Yöresel Yemekleri

0 yorum

Patlıcan Tava Trabzon

1 kg patlıcan
1 kase mısır unu
1 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı tereyağı
Üzeri için:
3 diş sarımsak
1 çay bardağı sirke

Patlıcanlar yollu soyulur. Cetvel gibi doğranır. Tuzlu suda az yumuşayana kadar haşlanır. Süzgece çıkarılır, suyu süzülür. Sonra patlıcan dilimleri tuzla karıştırılmış mısır ununa batırılır. Tereyağıyla yağlanmış büyük tavaya sıkıca dizilir. Bir yüzü kızarınca büyük bir kapak yardımıyla diğer yüzü çevrilir. Diğer yüzü de kızarınca geniş servis tabağına aktarılır. Üzerine sirkeli sarımsak gezdirilir.

Hamsiköy Sütlacı


1 kg yağlı süt
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
1 adet yumurta sarısı
Üzeri için:
Dövülmüş fındık

Pirnç bol suda yıkanır, üzerine su konur, kısık ateşte şeklini kaybedene kadar haşlanır. Bu arada başka bir tencerede süt kaynatılır. Pişen pirinçlerin üzerine kaymağıyla birlikte sıcak süt eklenir. Sürekli karıştırarak kıvamı yoğunlaşana kadar pişirilir. Şeker katılır. Bir kaç dakika sonra ateşten alınır. Toprak kaselere paylaştırılır. Tencerede 1 kepçe kadar sütlaç bırakılır, yumurta sarısıyla karıştırılır. Sütlaçların üzerine konur. Kaseler tepsiye sıralanır. Tepsiye biraz su konur. 190 derece çok kızgın fırında kızarana kadar pişirilir. Fındıkla süslenir, servis yapılır.

Trabzon Hurmalı Tart


1 Tatlı Kaşığı kabartma tozu
0,5 Çay Bardağı buzlu su
2 Çorba Kaşığı nişasta
1 Adet yumurta
2,5 Su Bardağı un
2 Su Bardağı toz şeker
1 Fiske muskat
1 Kg. trabzon hurması
1 Su Bardağı badem tozu
1 Adet limon kabuğu rendesi
125 Gr Sana Hamurişi

2,5 su bardağı un karıştırma kabına alınır. 1 su bardağı şeker,kabartma tozu ve toz badem eklenerek karıştırılır. Eritilmiş yağ, yumurta,muskat ve limon kabuğu rendesi de eklenerek hamuru hazırlanır.Hamurdan üzeri için biraz ayrılır. Kalan hamur kalıp büyüklüğünde açılır yağlanmış unlanmış tart kalıbına alınır. İç harcı için; hurmalar bir kaba alınır. 1 su bardağı toz şeker ve nişasta eklenerek blendırda ezilir. Tart hamurunun üzerine dökülür. Daha sonra ayrılmış hamurdan şeritler yapılarak süslenir.170 derecede pişirilir.


Gongoş Sarması


2 demet karalahana
2 su bardağı kırık mısır
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 çay bardağı sıvıyağ

Kırık mısır akşamdan ıslatılır. Karalahanaların sapları alınır. Kaynar suya atılır, yumuşayana kadar haşlanır. Bu arada mısır süzülür, kıyılmış soğan, karabiber, kekik, tuz ve 1 çay bardağı sıvıyağ eklenir. Haşlanan karalahanaların sert damarlı kısımlası ezilir. Kenarına iç konur ve sarılır. Sarmalar tencereye dizilir. Üzerine yarım çay bardağı sıvıyağ ve gömülene kadar su konur, kapak kapatılır. Yaklaşık bir saat pişirilir.


Hamsi Tava


Malzeme: (4 Kişilik)
800 gr - 1 kg iri hamsi
Un
Tuz
Kızartma yağı

Yapılışı:
Hamsileri kafalarını kopararak, bıçak kullanmadan temizleyin. Baş parmağınızınla karnını kuyruğa kadar yarıp kılçıklarını çıkarın. Bilahare bir kaba alın ve bol su ile kanları tamamiyle gidinceye kadar yıkayın.
Hamsi filetoları kapatın ve tuzlayıp bir tarafta 10-15 dakika dinlendirin. Tavada yağı iyice kızdırın.
Hamsileri una bulayın ve fazla unu atmak için hafifce silkeleyip tavaya kuyrukları tavanın içine, koparılmış baş kısımları tavanın dışına gelecek tarzda ve birbirlerine temas edercesine dizin. Bir tarafı kızarmış balıkları, önce tavanın yağını süzüp tavanın kapağı marifetiyle ters çevirin. Yağı tavaya iade edip öbür taraflarını da kızarın.
Sıcak servis yapın.

Not: Balıkları kızartmak için zeytinyağını tercih edin. Balıkları daire tarzında dizmek zor gelebilir. Bu yalnız görüntü içindir. Balıkları teker teker tavaya yerleştirip maşa ile de çevirebilirsiniz. Yağın kızgın olmasına dikkat edin. Hamsiyi tavaya çok miktarda koymayın. Yağı soğutur ve aşırı yağ emmesine neden olur.


Akçaabat Köftesi




Yarım kg. öküz eti
Yarım kg. dana eti
3 diş sarımsak
3 dilim tok ekmek (Vakfı kebir ekmeği gibi)
1 tatlı kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı tuz

Bütün malzeme kıyma makinesinden geçirilir, tuz ve karabiber katılır, 10 dakika yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde toplar yapılıp, biraz bastırarak yassılaştırılır. Odun ateşinde pişirilir, piyaz eşliğinde servise sunulur.
Not: Akçaabat köftesi yörede yetiştirilen hayvanların etiyle yapılır.