Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

İlk yağmurla gelen koku nereden gelir?

0 yorum

Geosmin formülü

  Eğer yağmurdan sonra havanın kokusu nereden geliyor biliyor musunuz? Bu koku, bir su değil,kimyasal bir karışımıdır. Koku   yağmur gelen  ozon  tarafından üretilen oksijenin bir formu ve atmosferdeki gazların iyonizesi. Yağmura karakteristik koku veren şey  özellikle kurak bir dönem sonra yağan  yağmur, bir Petrichorr   adı verilen bir molekül   geosmin maddesini üretir. .

Geosmin Hakkında

 (yani toprak kokusu (Yunanca)) tarafından üretilen Streptomyces - Actinobacteria'lar pozitif tipi Öldüklerinde kimyasal bakteriler tarafından serbest bırakılır. Bu kimyasal formül C ile bir bisiklik alkoldür 12 H 22 O . İnsanlar geosmin çok duyarlı ve düşük seviyelerde bunu algılayabilir  .

Gıda geosmin - Bir Yemek İpucu

Geosmin gıdalar , bazen hoş olmayan lezzet katkıda bulunmaktadır. Geosmin tür balığı ve yağlı ciltler ve koyu kas dokularında yoğunlaşır sazan gibi pancar ve aynı zamanda tatlı su balığı, içinde bulunur. Asidik bir madde ile bu yiyecekleri birlikte yemek geosmini kokusuz vermektedir. Eğer kullanabileceğiniz ortak maddeler sirke ve narenciye suları bulunmaktadır.

Bitki Yağları

Geosmin yağmur yağar sonra koku tek molekül değil. 1964 yılında Nature makalede, araştırmacılar Ayı ve Thomas yağmur fırtınaları hava analiz ve ozon, geosmin, ve aynı zamanda aromatik bitki yağları bulundu. Bazı bitkiler bitki etrafında kil ve toprak tarafından emilir yağ bırakır. Yağın amacı fideleri yetersiz su ile gelişmek için bu mümkün olur ve tohum filizlenme ve büyümeyi yavaşlatır.
Ozon üç oksijen atomu yapılmış bir moleküldür. 
Bu ozon ışını oksijeni iyonize eder.

Kaynak:
http://chemistry.about.com/od/geochemistry/fl/Can-You-Smell-Rain-Geosmin-and-Petrichor.htm