Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Baston gül fidanı yetiştirmek

0 yorum


Baston gül fidanı yetiştirmek içim düzgün gövdeli ve parlak kabuklu yüksek boylu yabani gül fidanları seçilir. Bunlar 1.20 – 1.50 metre yukarıdan aşılanır.ilk baharda süren aşı filizi üç göz üzerinden budanarak dallarına vazo şekli verilir. gül-fidani
     Her iklime uyum sağlayabilen, olumsuz şartlara en dayanıklı, toprak farklılıkları açısından en uyumlu tek gül türü yabani güldür (kuşburnu – bilimsel adı ise Rosa canina). Kökler çok gür gelişir toprakta gerekli elementleri mineralleri bulmada çok beceriklidir. Toprak hastalıklarına çok büyük dayanıklılığı  vardır. Dalları da gür büyür, kısa zamanda kapkalın olabilir.
    Bahçelerde parklarda gördüğümüz güllerin yüzde doksan dokuzu yabani gül üzerine aşılanmış güllerdir. Böylece üst kısım başka türden olsa bile, yabani gülün gür kökleri sayesinde susuz ve gıdasız kalmıyor, direncini yitirmiyor, hastalıklara iyi dayanıyor.
    Tijli formu oluşturmak için baston gibi, çıplak değnek görünümlü kalın ve sağlam gövde olacak kısım  işte bu türden, yani yabani gülden olacak. Uygun olgunluğa gelmiş bir yabani gül gövdesi üzerine, gövde dalın 1 metre kadar yukarsına görmek istediğiniz güzelliğe sahip bir gül türünden aşı yaparsınız.
Tijli Formunda Baston gül:
 Aşı parçası almak için anaç gül seçimi: Devamlı dallanıp budaklanarak bol bol çiçek açan herhangi bir türden aşı yapabilirsiniz. Aşı parçası alacağınız anaç gül seçiminde sadece bu özelliğe dikkat edeceksiniz. Sarmaşık gülleri ve bodur güller uygundur. Ama dediğim gibi bunların da çok dallanıp budaklanan çok çiçek açan türleri olması şart. Hem bahar sonunda değil bütün yıl çiçek açabilen yani yediveren türlerden olması gerekir
 Tijli formuna uygun gül türlerinde özellikle çiçek saplarına dikkat edin. Kısa ve ince olanları daha uygundur. Upuzun kalın dallar ucunda çiçek açan güllerden aşı yaparsanız gerektiği gibi güzelliği, estetik görümü sağlayamazsınız. Ama elbette bunlardan da yapabilirsiniz.
  Normal bir gülünüze de düzenli budamayla baston veya tijli gül formu vermeniz mümkün.Ancak bunların gövdeleri yabani gül gövdesi kadar dayanıklı olmayabilir, o kadar uzun ömürlü olmayabilir. En garantili yolu yabani gül gövdesine aşı yapma yoludur.
Baston güllerinin kök sürgünleri:
Hazır alanlar bilmeyebilir, kökten çıkan sürgünler yabani gül olacaktır. Onları yok etmek gerekiyor. Veya yeterince büyüdüklerinde ayırıp onları da aşılanacak kök stokları olarak ayrı bir yerde yetiştirebilirsiniz. Fakat dip sürgünlerin büyümesine izin vermeniz aşılı kısmın kuvvetsiz kalıp ölmesine sebep olabilir. Bu riski göz ardı etmeyin. İlk iki yıl dip sürgünleri yok etmelisiniz böylece kökler mevcut ana gövdeye göre işlemeye iyice alışır. Sonraki yıllarda yılda bir iki kök sürgününün uzamasına izin verip ayırabilirsiniz. İsterseniz bir tanesini yeterince uzatıp ona da tepeden aşı yapabilirsiniz. Baston tazelemesi olur.
   Baston ve tijli güllerinin budanması:

 Tepedeki aşılı kısmı iyi tanıyın. Onun hemen altından gelişebilecek filizleri derhal köreltin. Aşılı kısmın üst tarafında usule uygun budalamaları her zaman yapabilirsiniz. Sakın o kısmı dipten kesmeyin.

Sonbahar ve kış sonu budamaları:Sonbahar sonunda en uç ince dalları budamalısınız. Geri kalan dallardaki besini enerjiyi bünye kış soğuklarında kısmen geri çeker (bu da sonraki dönem gelişmelerinde güce güç katacaktır). Kış sonunda / ilkbahar başında tekrar bir budama gerekiyor: Bu sefer dallarda seyrekleştirme ve kısaltma budaması yapmalısınız.

Yaz buyunca budama:
Yaz boyunca eğer yeni dallar çıkıyorsa, eskilerden çiçekleri geçmiş veya güdük ve sağlıksız kalmış olanları kesip atın. Yeni filizler çoksa birbirlerini engelleyecek olanlar arasında azaltma yapın.

Koruyucu destek değneği:
Kuvvetli rüzgarda, fırtınada uzun gövde kolayca kırılabilir. Uzun, sağlam metal bir çubuğu gövde ile bitişik olarak, toprak altında en az 40 santimi gömülü olacak şekilde kullanmak şarttır. Gövdeyi birkaç yerden bu metal çubuğa sağlam bir şekilde bağlayacaksınız. Çubuğun boyu tepe kısmın yarısına kadar uzun olmalı. Fotoğrafa dikkat ederseniz görebilirsiniz.






Devamı.....
Kaynaklar:Derleyen By EyyupK
http://azbitki.com/gul-yetistirmek/baston-gul
http://www.bitkivecicek.com/baston-gul