Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Tarımda Bitki yetiştirmede Püf noktaları

0 yorum



1-Yeni ekilen genç meyve ağaçlarının dibine yonca ekenseniz 2 kat daha fazla hızlı büyüdüğü bunun nedeni ise,yonca bitkisi havadaki serbest haldeki azotu alarak toprakta tutması.

2-Güvercin gübresinde bol miktarda fosfor bulunur.

3-Bakır sülfat bitkilerin adeta bağışıklık sistemine etki ederek,bitkiye ve yapraklarına saldıran böcek ve haşereleri ondan uzaklaştırır, ayrıca bakır çivi çakılarak meyve ağaçları aynı şekilde bağışıklığı kuvvetlenir.

4-Bakır sülfat çözeltili suya batırılan fide veya fidanlar kök çürüklüğünü ve haşerelere  özellikle dana burnuna karşı etkilidir.

5-Kireçli topraklarda demir sülfat kullanılır,nedeni kireçli topraklarda bitki demiri alamamaktadır.

6-Kireçli topraklarda Kükürt kalsiyum sülfatı çözer bitkinin almasını sağlar.

7-Azot sebzelerde yaprak ve gözde gelişimine etkisi büyüktür verim içim çok önemlidir.

8-Kalsiyum eksikliğinde humik asit kullanılırsa topraktaki mevcut kalsiyumu bitkinin alması kolaylaşır.

9-Çay atıklarında ve odun külünde bol miktarda potasyum bulunur.

10-Kayısı ağaçlarını genç sürgünlerine ve yapraklarına dadanan kapnodis böceğini bakır sülfat kullanarak uzaklaştırılır.

11-Ağaçların susadığını anlamak için yaprağını avucunuzla sıkın kırılıyorsa sulu kırılmıyorsa susuzdur.

12-Toprağın ph yüksekse bazik değeri yüksek ve bitkinin demiri alamsını engeleyerek tuttar.Toprak nötrse yani ph 6-7 arasındaysa  toprağın asit dengesi normal ve dengeli olur.

13-Kayısı için don bölgelerinde ahava akımı yoksa büyük fan kullanılmalıdır çünkü don soğuk havanın çökmesiyle etkili olur.

14-Kayısı ağaçlarında ideal dikim aralığı 10X10 olursa hava sürkülasyonu iyi olacağından dona dayanıklılık ve ağaçların birbirine sürtünerek kuruması engellenir.Aynı şekilde diğer meyve ağaçlarınında uygun dikim aralığı çok önemlidir.

15-Çınar ağaçlarının çevresine dikilen meyve ağacı kısa zamanda kurur,nedeni çınar ağacını suyu daha çok çekebilme kapasitesi ve alanı geniş olmasından kaynaklanır.