Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Gül budama (Genel ipuçları)

0 yorum

Bu Budama Şekli Tüm Güller İçindir


     Soğuk iklimlerde güller erken ilkbaharda budama yapılmalıdır. Don olmayan bölgelerde en iyi sonbaharda gül budamak gerekir. Kış budaması Temmuz ya da Ağustos başında yapılır. Güller en yeni yapraklar ortaya çıkmadan önce tomurcukları şişlik  oldukları zaman, uyuyan sezon sonunda budama yapılır. İlk 2 yıl budama sadece hafif yapılmalıdır.Dikenlerden elinizi korumak için deri eldivenler kullanın.

Gül budamayla bu genel ipuçları herhangi bir gülün sağlığını ve ömrünü geliştirmemize yardımcı olacaktır


Budama yapacağınız aletlerin mutlaka dezenfektesini yapın.

Budama erken ilkbaharda- geç kış aylarında yapılmalıdır. Kışın budanmış gül olası kış hasarlarından korunabilir.

Sonbahar budaması 3/1 oranında yapılarak sonra ki seneye gençleşmesi sağlanır.

Küçük güller bacaklarda net merkezi bırakarak, bir "V" şeklinde budama yapılmalıdır. 

Güller 4 saat tam güneş alan yerlere dikilmesi gerekir.

Budama kesim kalınlığı  5 mm (daha fazla olmalıdır ¼ bir tomurcuk yukarıda) ve  eğimli (45-60°kesilip suyun  üzerinde toplanmaması gerekir. Ölü odun kaldırarak  veya yıllık budama yapılarak gül gençleştirilir.

Açık-merkezli şeklini teşvik etmek için bir dışa bakan tomurcuk teşvik edilir. Yayılma eğilimindeki gül ile biraz daha dik büyümesini teşvik etmek için içe dönük tomurcukları budamak gerekir.

Sönmüş bir tomurcuk görünürse, uygun yükseklikte budama  yapılır.


Budama temiz olmalıdır,bu yüzden keskin budama makası kullanmalısınız. Daha büyük saplar için,  bir budama testeresi kullanın


Ölü ve hastalıklı sapları kesip , cılız ve geçiş sapları iyi aralık için (Amaç serbest hava akışına izin vermektir ) uygun budama yapın


Kuruyan gülleri,  kesip yeni sürgünler üretmek için temizleyin.

1.ölü  2.Asalak budaması  3.Güçlü ve daha az gül budaması)4.Dalların birbirine sürtünmesiyle oluşabilecek yaralara karşı budama.  5.gül türüne göre yapılacak budama (sarılıcıysa bu yapılmaz)


Yeni dikilen güller güçlü sürgünlerini teşvik etmek gerekir.(Ana gövde üzerinde 2 -3  veya taç-vazo şeklinde ana dal bırakıp onlar üzeride gül vermesi sağlanır)

Büyüdükçe hangi köklerine yakın otları temizleyin.

İlk Bahar ve  Sonbahar Çapalamasını Yapın.

Kesim Çok Kalınsa Aşı macunuyla Kapatarak Hastalık kapmasını engelleyiniz.

 Yeni Bitkiler

 En yeni kışın ekilen bir gül ile başlayalım. Çalı, tırmanma ve başıboş güller için, yarı yarıya bütün dallarını kısaltmak. Standart bir gül ise, şube üçte iki oranında kısaltmak gerekir. 

Gül, örneğin, yılın diğer zamanlarında ekilirse, bitki Torbalı tüpte veya bir saksıda ise, sezon boyunca büyümeye tesisini terk ve kış budamak için beklemek durumundadır.



Standart Budama


 Standart budama  dalları üçte iki ya da daha fazla kısaltılmalıdır  Bu bitkinin canlılığına bağlıdır ama bir kılavuz olarak, 10-30 cm dalları kısaltın. Onların  tomurcukları vardır, böylece kısa kesmemek için dikkatli olun. Tüm ölü  ve geçiş dalları çıkarın.

Standart güller bazen  aşılı olabilir aşı yerinin üzerinden budamaya dikkat edin.Aşı yerinin altında budamalar tamamen farklı çiçekler üretecektir. 

Bir standart budama için:

1-Bütün ölü, hastalıklı ve zayıf büyümeleri çıkarın.
2-Aşağıya doğru büyüyen tüm lateralleri kesin.
3-Tüm Asalakları kesin.
4-O kadar açık ve hava dolaşımını iyileştirmek ve daha fazla güneş ışığı izin için bitkinin ortasında şube kaldırmak.
5-Lütfen yaklaşık 1/3, bir yukarı bakan tomurcuk diğer tüm dalları kısaltın.

Budamadan sonraki Hali Böyle olur


Çalı Güller

  Çalı güller açık bir vazo şekline  eğitilmelidir. Çalı ortasına ışık sağlayın ve hava sirkülasyonu artırın. İyi ışık ve hava sirkülasyonu mantar hastalıklardan uzak  tutarak gülüğn sağlığını artıracaktır. Açık bir çalı da sprey kolaydır.


Her büyüyen sezon sonra, yarı yarıya sağlıklı tombul şube kısaltın (1). Çok küçük, eski ve hastalıklı dalları ve dalları çıkarın (2). Onu açmak için çalı ortasında şube kaldırmak. Geçiş dalları (4), ya da birbirine çok yakın büyüyen dalları çıkarın.(5) Standartları gibi, çoğu çalı gülleri aşılıları vardır. Aşı altında büyüyen tüm asalakları çıkartın.


Budamadan sonraki Hali Böyle olur

Tırmanıcı Güller

 Bir tırmanma gül bir çit veya güçlü bir kafes gibi bir destek yapısına bağlı olarak budanmış. Çerçevelerle büyüyen Lateraller sonra çiçek üretecek. Budama zamanı geri çerçeveye uygun  bu laterallerin kısaltın.







Ana sarmaşıklar, her 3-4 yılda bir değiştirilmesi gerekir. Gençleştirilmesi sağlanmalıdır.

Sarmaşık Güller

 Başıboş güller tırmanıcılara  benzer ama onlardan farkı büyüme daha dikdir.  Aşağı doğru ve yere yakın dalları  kesmek - budamak için en uygun zaman  çiçekli , genç büyümeleri göründüğünde yapılır.Destekle  ertesi yıl onları bağlamak gerekir.Yeni büyümeyi durdurmak için  laterallerini kısaltın.


Tomurcuk yamaçlarında temiz açılı kesim yapmak için keskin budama makası kullanın. Eğim yağmur suyunu uzak tutarak tomurcua akmasına izin vermeyin. Kör budama makası ona zarar verir ve şube ezilebilir. Kaba kenarları  keskin bir bıçak ile temizlenebilir. Kaba kenarları üzerinde  hastalıklar teşvik etmeden iyileşmesi için  aşı macunu sürülebilir.

Hastalıkları bitkiyi enfekte olmasına izin vermez.Tomurcuk arasında çok fazla odun bırakmayın. Benzer şekilde tomurcuklara çok yakında kesmeyin  kurur.


Yukarıdaki resim bir kesim yapmak için doğru 
ve yanlış yollarını gösterir.

1-Kesim çok tomurcuk değil. Ahşap geri ölmeye ve düzgün iyileşmek olmaz.
2-Kesim tomurcuğa çok yakın,tomurcuk kurur .

3-Kesim tomurcuğa doğru eğimli. Yağmur suyunu tomurcuk  üzerine akmasına izin vermeyin
4-Kesim temiz değilse,kaba kenarların iyileşmesi uzun sürer ve hastalıklara liman olabilir.

5-Kesmek için doğru yolu. Temiz kesim ve nazikçe tomurcukta uzak eğimli.

Bahar budama

İlkbaharda büyüme başlamıştır bir kere, bitkiyi inceleyin. Bazen dışa bakan tomurcuk dalı kısaltmak  gerekebilir.



 Ölü Başlık
Solmuş çiçekler çıkarılmalıdır. Onlar tohuma gitmeden alınısa, bitki çiçekli duracaktır.  Çoğu durumda, bu tomurcuk büyür ve yeni çiçek üretir.

 Bazı güller kışın çekici bir renk alabilir

 Virüs
 Virüs, bitki özsuyu ile yayılan , budama makası temizlenmemesi ve dezenfekte edilmemesinden kaynaklanır.


Sorun Giderme

İşte bazı ipuçları ve püf noktaları

Bitki ince beyaz lekeler kaplıysa. Çözüm: Gül hastalığı  Kontrolü kış budamasından  sonra başlamalıdır. Bitki yapraksız iken, kireç, kükürt ile sprey yapılır. Diğer zamanlarda, sprey sağlam bir fırça ile hastalık  kaldırılır
Bitkinin sarı yaprakları vardır. Çözüm: Bitki Siyah Noktalı mantardan etkilenir. Korunma tedaviden daha iyidir.  Fungisit ile akşamları her iki haftada bir ilaçlama ile her iki haftada bir sprey ile hastalık uzaklaştırılır. Alternatif olarak, iyi bir organik çözelti, 1 parça tam yağlı süt ve 10 kısım su karışımı ile püskürtülür.
Yeni büyümede yaprak bitleri ile dolu olabilir. Çözüm: parmaklarınızla böcekler sıkıştırın, ya dayararlı böcekleri zarar vermeyen bir pestisit sprey kullanın.
Yapraklarda  'yaldızlı' görünümü varsa ve büyümede  çiçek zorlanırsa Çözüm: Sıcak, kuru koşullarda, örümcek akarları  zararlılar ,yaprakların üst yüzeyinde toplanır.Nem düzeylerini korumak için damla sulama sistemi kullanın.

Kaynaklar: