Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

BİBER ÇEŞİTLERİ 2

0 yorum
Peter biber t (chilli willy pepper-hot chilli)

90 günde hasat . Peter pepper diğer adı ile chilli willy pepper orijini Doğu Tennesse, Amerika olan geleneksel kırmızı ve acı bir biber türüdür.

Şekli nedeni ile tüm Dünya'da çok ilgi çeken ve popüler olan peter biber acı olup, acılık değeri  10.000 ile 23.000 scoville units dir. Peter biber in tarihi 1700 lü yıllara kadar dayanmakta olup, Doğu Tennesse, Knoxville Amerika' da Alfrey ailesinin yetiştirdiği biberlerin arasında H. W. Alfrey'in tesadüfen farklı şekildeki bu biberi keşfi ile başlar ve bu biberden alınan tohumlar ile üretimine devam edilerek günümüze dek başarı ile gelir.

Peter biber, Organic Gardening Magazine ( organik bahçecilik magazin dergisi ) tarafından en lezzetli acı biber ve en seksi biber ödüllerini almıştır.

Peter biber, ortalama 6-12 cm. uzunluğunda ve 2,5 cm. eninde, etli ve sulu acı bir biber türüdür. Biberlerin rengi, olgunlaştıkça yeşilden kırmızıya dönerler. Taze olarak, dondurularak ya da kurutularak tüketime uygundur. Kurutulmuş peter biberlerden toz ve pul kırmızı biber de üretilmektedir. Süs biberi olarak çok yaygın olarak yetiştirilmektedir. Çalı şeklinde gelişen bitki 60-90 cm. boya erişir ve 50 cm. alan kaplar. Ortalama 90 günde hasat alınır.

Dünya'nın en ilginç şekilli biberi olan Peter biber tohumlarını kaçırmayınız.



Tatlı mini dolmalık biber kırmızı  (mini bell red sweet pepper)



Tatlı minyatür biberler dolmalık ya da taze tüketime uygun
Kıpkırmızı renkli minyatür dolmalık biberler yetiştirmenize olanak tanır. Bol hasat veren erkenci bir dolmalık biber varyetesidir.




Türkiye'de bilenen Çeşitler

11-B-14, İnce tatlı sivri, Çarliston Bağcı ve Ege.
ortalama verim 8072 kg/da -7000 kg/da arasıdır.


Ülkemizin bir çok yerinde yetiştirilen Biber çeşitleri şunlardır ;

 Çarliston Biberler: Uzun biberler daha iri, daha kalın duvarlı ve etli olduklarından ayrı bir grup teşkil etmektedirler. Sarı ve yeşil renkli çeşitleri olduğu gibi lezzetleri de acı veya tatlı olmaktadır.




Sivri Biberler

Bu grupta uzun, narin yapılı, genelde orta koyulukta yeşil renkli, ince duvarlı, genelde tatlı bazen acı biberlerle, daha koyu yeşil, daha kalın duvarlı, oldukça sert dokulu, daha kısa boylu, acı ve tatlı çeşitleri içeren uzun koyu yeşil biberler yer almaktadır.


İri kırmızı Biberler

Uzun, kırmızı renkli biberlerin bulunduğu gruptur. Özellikle acı olanlar daha ziyade kırmızı toz biber üretiminde ve aynı zamanda pastırma yapımında geniş ölçüde kullanılır. Bu grupta yer alan daha tatlımsı çeşitler ise çoğunlukla biber salçası yapımında ve evlerde özel şekilde hazırlanan turşu yapımında kullanılır.


Dolmalık Biberler

Yuvarlak iri biberler grubunu teşkil eden bu biberler sarı veya muhtelif tonda yeşil renklidirler. Renk, irilik ve duvar kalınlıkları oldukça değişiklik gösterir.


Konik Biberler

Yeşil veya sarı renkli, kalın duvarlı, çoğunlukla tatlı bazen acı olan bu biberler tamamen kızardıklarında daha ziyade biber salçası ve kırmızı toz biber yapımında kullanılır.

Domates Biberleri: Şekli domatese benzediğinden bu isimle anılmaktadır. Kırmızı renkli, dolgun etli ve tatlı lezzetli olan bu biberler ülkemizde salça üretiminde kullanıldığı gibi içi doldurularak turşu halinde değerlendirilmektedir.


Blocky

  Dört loplu meyve, kalın etli ve blocky şekillidir. Kırmızı, sarı, yeşil, turuncu ve beyaz gibi bir çok rengi vardır. Boyutlar çeşide ve pazar gereksinimine göre değişmekle birlikte 7x7-12x12 cm arasında değişir.


Dulce İtaliano

Konik şekilli uzun meyve 20x4 cm, İnce etli pürüzlü yüzey. Yeşilken tüketilir, genellikle kızartması yapılır.

Charly

Geniş omuzlu konik şekilli ortalama 3-4 cm, Ortalama uzunluk 15-20 cm, çok düzgündür. Olgunlaşmadan ve rengi yeşilimsi sarıyken hasat edilir ve tüketilir.

Fildişi Konik Macar Biberi

Geniş omuzlu, kalın etli, konik şekilli (ortalama 5 cm), Meyvenin uzunluğu normal olarak 15-20 cm dir. Daha olgunlaşmadan rengi beyaz/fildişi iken hasat edilir ve tüketilir. Güçlü Kokusu bu çeşidin bir özelliğidir.




Corno Di Bue

   Oldukça kalın etli ve konik şekillidir. Çok yumuşak ve genellikle üç lopludur. Öncelikle yeşil iken hasat edilir. Kırmızı ve sarısı da mevcuttur.

Cin Biber

  Kısa (5 cm), Mİnyatür Biber, Yeşilden Kırmızıya Dönen, Çok Acı.


İdeal Ekim Zamanı: Toprak ısısı 20º C. Şubat-Nisan
Çimlenme Süresi: 8-10 gün
Dikim Sıklığı: Sıra arası 70 cm, sıra üzeri 50 cm


ÖNERİLER:
  Tohumları ekmeden 24 saat önce nemli bir tülbent içerisinde ıslatın.

   Uygun bir kasa veya kap içerisine 10 cm kalınlığında Anadolu veya Genta Torf koyduktan sonra tohumları serpiştirip, üzerlerini 1 cm kalınlığında torf ile örtün.

   Tel fısfısı ile sisleme şeklinde sulayıp, kabın üstünü şeffaf bir naylon ile örtün. Gölge ve serin bir yerde muhafaza ederek toprağın nemini her gün kontrol edip rutubetli kalmasını sağlayınız.

   Çimlenme başladığında örtüyü kaldırıp kabı aşağı çıkartın, fakat doğrudan güneşten koruyun.

Fideler 4-5 cm boylandığında, dikim alanını, m²’ye 300 gr gelecek şekilde Organik Gübre ekleyerek, çapalayıp düzeltin. Fideleri yetiştireceğiniz yere şaşırtın veya dikin.

  Dikimden sonra da belli aralıklarla bitkilerinizi Organik Gübre ve Vilmorin Genel Amaçlı Gübre kullanarak besleyin. Bol ve düzenli sulama yapın.


Çarliston Bağcı Biberi

Çarliston Biber Çeşit Özelliği
    Genellikle kızartmalık, sofralık, kurutmalık olarak tüketilen, acı olmayan, az çekirdekli, liftsiz bir biber çeşididir. Açık tarla ekimine çok uygundur. Pazar ve manavlarda aranan bir çeşittir. 



Ekim Derinliği :
0.5 - 1 cm.
Sıra Üzeri Ekim Mesafesi :
35- 50 cm.
Sıra Arası Ekim Mesafesi :
45 - 80 cm.
Tahmini Çimlenme Günü :
10-12 Gün
Toprak Isısı :
16o - 35o


   Olgunlaşma günü ortalama 80-120 gündür. Hasat peryodu sezon boyudur.
Ekim zamanı İlkbahar, Sonbahar içindeki aylar tavsiye edilir.



Evinizin balkonunda,bahçesinde ,apartmanınızın bahçesinde rahat bir şekilde sebzeleri kendiniz yetiştirebilirsiniz.Tohum çimlendirme yöntemleri aşağıda belirtilmiştir.




Tohum Çimlendirme Yöntemleri

1-Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz.Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz.Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.Periyodik olarak sulama yapabilrsiniz.

2- Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklmeye aldığınız tohumları çıkarıp topraga bırakınız(saksıda yapıyorsanız saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar elenmiş tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakınız) .Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve nemlendiriniz.(Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su veriniz).Nemlendirme işleminde sisleme yönteminide kullanabilirsiniz.Sislendirme için evde bulunan herhangi boş bir camsil temizleyicisini iyi bir şekilde temizleyerek veya hazır fısfıs kullanabilirsiniz.Daha sonra şeffaf bir strech film ile çekiniz böylece sera etkisi yaratarak çimlendirmeyi hızlandırın.Hergün nemini kontrol edin ve fısfısla nemlendirmeye devam edin.Bekleme süreniz tohuma çeşidine göre değişecektir.Bekleme boyunca nemlendirmeye devam ediniz.




Demre sivrisi biberi

Koyu Yeşil, Uzun ve Düzgün, Genelde Tatlı, Yüksek Verimli.
İdeal Ekim Zamanı: Toprak ısısı 20º C. Ocak-Nisan
Çimlenme Süresi: 8-10 gün
Dikim Sıklığı: Sıra arası 60-80 cm, sıra üzeri 40-50 cm



ÖNERİLER:
   Tohumları ekmeden 24 saat önce nemli bir tülbent içerisinde ıslatın. Uygun bir kasa veya kap içerisine 10 cm kalınlığında Anadolu veya Genta Torf koyduktan sonra tohumları serpiştirip, üzerlerini 1 cm kalınlığında torf ile örtün.

   Tel fısfısı ile sisleme şeklinde sulayıp, kabın üstünü şeffaf bir naylon ile örtün. Gölge ve serin bir yerde muhafaza ederek toprağın nemini her gün kontrol edip rutubetli kalmasını sağlayınız.

   Çimlenme başladığında örtüyü kaldırıp kabı aşağı çıkartın, fakat doğrudan güneşten koruyun.

   Fideler 4-5 cm boylandığında, dikim alanını, m²’ye 300 gr gelecek şekilde Organik Gübre ekleyerek, çapalayıp düzeltin. Fideleri yetiştireceğiniz yere şaşırtın veya dikin.

   Dikimden sonra da belli aralıklarla bitkilerinizi Organik Gübre ve Vilmorin Genel Amaçlı Gübre kullanarak besleyin. Bol ve düzenli sulama yapın.




MAY Biber SERA DEMRE 08(Sivri)

• Ana sezon üretimine uygunYağlık(salçalık) tipinde biber çeşididir.
• Meyveleri konik, etli,hasat olgunluğunda kırmızı renkli ve tatlıdır.
• Meyve uzunluğu 13-15 cm, çapı 3-4 cm'dir.
• Kuru madde oranı yüksektir.
• Salçalık,kızartmalık,közlemelik ve taze tüketime uygundur.


Çeşit Ekim Dönemi Bitki Özellikleri Meyve Özellikleri

*Olgunlaşma Zamanı---(Gün) Tipi Ekim Alanı Bitki Boyu (Cm) Renk Boy (cm) Tat Lob Kullanım

Yalova Çarliston İlkbahar 53-55 Çarliston AS 65-70 Sarı-Yeşil 18-20 Tatlı 3 TP,P


Kandil Dolma İlkbahar 55-60 Dolma AS 60-65 Yeşil 7-8 Tatlı 3 TP


Sera Demre 08 İlkbahar 65-70 Demre AS,S 60-65 Koyu Yeşil 18-20 Hafif acı 2 TP

Çorbacı İlkbahar 53-55 Sivri AS 65-70 Parlak Sarı 22-25 Tatlı 2 TP,P



Kapya İlkbahar 65-70 Yağ Biberi AS 65-70 Kırmızı 16-18 Tatlı 3 TP,P

*Fide dikiminden hasada kadar geçen gün sayısını ifade eder.




Yağlık kapya biber

Lezzetli, Üçgen Şekilli, Kalın Etli.

İdeal Ekim Zamanı: Toprak ısısı 20º C. Şubat-Nisan
Çimlenme Süresi: 8-10 gün
Dikim Sıklığı: Sıra arası 60-70 cm, sıra üzeri 40 cm


ÖNERİLER:

  Tohumları ekmeden 24 saat önce nemli bir tülbent içerisinde ıslatın.Uygun bir kasa veya kap içerisine 10 cm kalınlığında Anadolu veya Genta Torf koyduktan sonra tohumları serpiştirip, üzerlerini 1 cm kalınlığında torf ile örtün.

   Tel fısfısı ile sisleme şeklinde sulayıp, kabın üstünü şeffaf bir naylon ile örtün. Gölge ve serin bir yerde muhafaza ederek toprağın nemini her gün kontrol edip rutubetli kalmasını sağlayınız.

  Çimlenme başladığında örtüyü kaldırıp kabı aşağı çıkartın, fakat doğrudan güneşten koruyun.

  Fideler 4-5 cm boylandığında, dikim alanını, m²’ye 300 gr gelecek şekilde Organik Gübre ekleyerek, çapalayıp düzeltin. Fideleri yetiştireceğiniz yere şaşırtın veya dikin.

  Dikimden sonra da belli aralıklarla bitkilerinizi Organik Gübre ve Vilmorin Genel Amaçlı Gübre kullanarak besleyin. Bol ve düzenli sulama yapın.

Yukarı Bakan Parmak Acı Süs Biberi