Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Bexus (Şimşir)

0 yorum




1. Genel Özellikleri
Bilimsel Sınıflandırma
 Alem: Plantae
 Şube: Magnoliophyta
 Sınıf: Magnoliopsida
 Takım: Euphorbiales
 Familya: Buxaceae
 Botanik Adı: Buxus
 Türkçe Adı: Şimşir
Genellikle 1 m boylu çalı, nadiren 7-8 m boyunda ağaççık formunda her dem yeşil bitkilerdir. abuk kahverengi, sarımsı kahverengidir. Sürgünler önce tüylü, sonra tüysüz, zeytin yeşili rengindedir.




Resim 1: Buxus’ un Genel görünüşü


Resim 2: Buxus’ un yaprak yapısı

Yapraklar tam kenarlı, elips biçiminde, 1-3 cm uzunluğunda, kısa saplı, derimsi üst yüzü parlak yeşil renklidir. Çiçekleri zor görülür, erkek çiçekler sarımsı yeşil, dişi çiçekler ise beyazımsı renklidir. Meyve küremsi ve ters yumurta şeklinde, meyve kapsül durumundadır.

Bexus (Şimşir) Üretimi
Üretimi daha çok çelik ve bölme ile olur. Tohum ile üretim mümkün ise de çok tavsiye edilmez. Çünkü tohumdan çıkan bitkiler çok geç büyür. Ekim-kasım aylarında 7,5–15 cm uzunluğunda hazırlanan yarı odunsu çelikler açıkta veya soğuk yastıklarda kolayca köklenir. Çeliklerin köklenme ortamı 2 kısım peat + 1 kısım kum karıştırılarak hazırlanır. Çelikleri, köklenmeyi arttırıcı hormonlarla muameleye gerek yoktur. Köklenen çelikler ilkbaharda yetiştirme yastıklarına aktarılır. Bölme daha çok bodur formlu Buxuslar’ da uygulanır. Gelişmiş olan anaç bitkiler sökülerek 20–30 cm aralıklı çizgilere ayrı ayrı dikilir.

3. Bexus (Şimşir) 'in Ekolojik İstekleri
Besince zengin, nemli, serin, gevşek, humuslu, kireçli topraklarda iyi gelişir. Donlara karşı hassastır. İklimi ılımlı ve nemli olan yerlerde gölgeye dayanıklı olduklarından ağaç altlarında da yetiştirilebilir. Odunu sanayide, el sanatlarında kullanılır. Makasa çok elverişli olduğundan çit veya değişik kesimlerle bahçelerde heykel yapımında kullanılır.

4. Bexus (Şimşir) in Peyzajda Kullanımı
Eksterm kent iklimine ve endüstriyel kirliliğe dayanıklıdır. Park ve bahçelerde soliter veya grup halinde ya da iyi bir çit elamanı olarak kullanılır.



Resim 3: Buxus bitkisinin peyzajda kullanımı
Bahçelerde ve parklarda gölge alanlarda rahatlıkla kullanılır.

5.Bexus (Şimşir) 'in Önemli Türleri
Ülkemizde en çok kullanılan formu Buxus sempervirens sufruticosa’ dır. Bodur bitki olan bu tür 60–70 cm kadar boylanır.



Resim 4: Buxus bitkisinin genel görünüşü

Özellikle eski evlerin bahçelerinde ve çiçek tarhlarında çit bitkisi olarak kullanılır.
Genel olarak dik duruşlu, sık görünüşlü, dalları sert, yaprakları 1 cm kadar uzunlukta elips
biçiminde ve kenarları tamdır.

6. Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Uç kurutan, akarlar, sürgünlerde yaprak bitleri, salyangoz zararlılarıyla mücadele edilir


ALT BAŞLIK
Çeşitleri