Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

EZAN ÇİÇEĞİ(Oenothers Biennis)

0 yorum


Ezan çiçeği kümeler halinde çiçekler açan, genelde bahçelerimiz için kullandığımız hoş süs bitkilerindendir. Yer örtücü özelliği vardır. Bu yüzden değerli bir bitkidir. Ezan çiçeği don olaylarına karşı dayanıklı, çok yıllık olarak yetiştirilebilen, yayılarak genişleyen ve büyüyen bodur bir süs bitkisidir. Yaz kış yeşil kalabilme özelliğine sahiptir.
Ezan çiçeğini geniş saksılarda da rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Ancak iç mekan için pek uygun olmayan bu bitkisi geniş saksılara dikerek balkon, teras ya da bahçelerinizde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Yaz kış yeşil olması nedeniyle çiçeklenen bodur bir yer örtücü bitki olarak değerli bir bitkidir. Yürüyüş yollarına ya da kayrak aralarına rahatlıkla dikilebilir, böyle yerler için oldukça uygundur.

Ezan çiçeği toprak isteği bakımından geçirgen, havalanabilen, havalandırılmış bahçe topraklarında iyi gelişim gösterir. Ayrıca toprağına ağaç, yaprak ya da odun çürüktüleri de karıştırmak toprak verimini artıracağı için bitkinizin de gelişimini pozitif yönde etkileyecektir. Toprağının geçirgen olması ve drenajının iyi yapılmış olması da bir diğer şartlardandır.
Işık isteği bakımından ise aydınlı yerleri ve yarı gölge yerleri sever. Aldığı ışık doğrultusunda çiçeklenir. Gölgelik yerlerde bitkinin çiçeklenmesi az olur. Böyle yerlerde ezan çiçeği cılız kalır ve yeteri kadar da gelişemez.
Bitkinin üretimi hem tohumları vasıtasıyla hem de kökten ayırma yöntemi ile yapılmaktadır. Toprak altındaki sürgünlerinden kısa sürede filizlenip çiçeklenen bir bitkidir. Her bir sürgünde yaklaşık 12 çiçek birden verir.



Eski zamanlardan beri, Kuzey Amerikalı şifacı Kızılderililer tarafından, kaynatılarak, yaraları iyileştirmek için kullanılıyor. Ezan Çiçeği Öz Yağı, yağlı asitler, özellikle de vücuda çok gerekli olan gama linolenik asit (GLA) açısından zengin. Bu yağın nemlendirme özelliği olağanüstü, egzama ve sedef hastalığına da iyi geldiğine inanılıyor. aisha bu şifalı yağı tüm banyo yağlarında ve doğal yoğun nem tedavisinde kullanıyor.
                                                                                       Çiçeklenme :

Ekim Derinliği :

Mayıs-Aralık(Budama-Aralık Ortası)
0.5 - 1 cm.
Yükseklik :
30 - 40 cm.
Renk Özelliği :
Limoni sarı renk
Ekim Zamanı :
İlkbahar yaz ayları
Tipi :
Yaz Boyu Mevsimlik
Tahmini Çimlenme Günü :
20-25 gün

Tahmini Çimlenme Günü :
20-25 gün

Cemal Safi'nin çiçekle aynı ismi taşıyan şiiri de insanı hayrete düşüren akşam sefalarını daha anlamlı kılıyor: 




Sıradan sözlere eyleme meyil
Sen bana kulak ver sen bana eğil
Açelya begonya sardunya değil
Sen bana iş işten geçerken geldin
Ezan çiçekleri açarken geldin

Gün battı batacak hafif rahmet var
Gözüme görünen bir alamet var
Bu aşkta bir hikmet bir keramet var
Sen bana iş işten geçerken geldin
Son fırsat elimden kaçarken geldin
Ezan çiçekleri açarken geldin



Ezan Çiçeği Çimlendirme Resimleri





Pembe ezan çiçeği

Tohumdan ya da kök ayırma yöntemi ile üretilir. Çok yıllık ve donlara dayanıklı bitki, boyuna göre en büyük çiçekleri açan bitki olarak tanınır. Her çiçeğin çapı neredeyse 10 cm olup, pembe renklidir. Sonbahara dek bitkiyi terk etmeyen çiçekler sezon boyunca ekili oldukları alanı süsler. İnanılmaz dayanıklı, kontrol edilmez ise hızla yayılan, toprak altı sürgünlerinden kısa sürede filizlenip çiçeklenen bir bitkidir. Sınırlandırılmış çiçek tarhlarında baş döndüren bir görüntü alacağınız gösterişli ezan çiçeğinin yuvarlak toprak saksılardaki görüntüsü de göz alıcıdır.Her sürgünde 10 - 12 çiçeği aynı anda verir. Sadece 15 - 20 cm boylanan ve yanlara doğru genişleyen bitki, doğal görünümlü kaya bahçelerinin de aranan, kalıcı çiçekli süs bitkisidir.
** Özellik : Yaz kış yeşil olması sebebi ile çiçeklenen bodur bir yer örtücü olarak eşsiz ve değerlidir. Kayrak aralarına ya da yürüyüş yollarında derz aralarına ekilebilir. Bitki kısa sürede dikili olduğu alanı doldurup çiçeklenir.

Tohum ekimi
Bahar aylarında tohumdan ekimi yapılır. Doğrudan toprağa ya da üretim saksılarına ekilir.
Nasıl çimlendirilir ?

Çimlendirme için ön uygulama istemez. Hızlı ve kolay çimlenir.

Üretim saksılarına, nemli çimlendirme torfu doldurup tohumları yüzeye ekin. Tohumların üstüne ortalama 2 - 3 mm kalınlıkta elenmiş torf serperek kapak toprağı yapın. Sulayın ve elinizle hafifçe tohumların toprağa tutunması için bastırın.

Üretim saksısı nemini kaybetmemesi için şeffaf bir plastikle üstünü kapatabilirsiniz. 20 - 25 derecede tohumlar ortalama 14 - 28 günde çimlenir ve filiz başları topraktan gözükür. Çimlenme gerçekleşir gerçekleşmez saksıyı poşetten açarak havalandırın.

İlk gerçek yapraklarını verip, filizler elle tutulabilir boya geldiklerinde doğrudan kalıcı yerlerine ( eğer son don tehlikesi de geçmiş ve toprak ısınmışsa ) ya da daha geniş 9 cm çaplı saksılara, topraktan dikkatlice çıkartarak alınır. Bu şekilde aydınlık bol ışık alan bir yerde bitkileri fideleyin.

Bakımı ve diğer bilgiler

Geçirgen havalandırılmış bahçe toprağında sağlıklı gelişim gösterir. Güneşli, açık alanda güzel çiçeklenir. Drenajı yüksek  toprak ister.

Nerede yetiştirilir ?

Saksı yetiştiriciliğine uygundur. Bordürler, çiçek tarhlarına ekimi ve fide dikimi yapılabilir. Kayabahçelerine uygundur.
Ezan Çiçeği Tohum çimlendirme Resimleri