Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Yüksükotu ( Foxglove )

0 yorum
DİGİTALİS (YÜKSÜKOTU) YETİŞTİRİCİLİĞİ

Bilimsel Sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Polemoniales
Familya: Scrophulariaceae
Cins: Digitalis sp.

Genel Özellikleri
Ülkemizde 9 kadar türü bulunmaktadır. Dikine gelişme göstermektedir. Zehirlidir. Çiçekleri çan formunda, uzun saplı, başak dizilişli, kırmızı, sarı, beyaz, benekli, yaz aylarında açar. Çiçekler haziran – eylül arasında açar. Yaprakları düz veya dişli oval veya şeridimsi olup hayli büyüktür. Çok yıllık veya bazı hâllerde iki yıllıktır. Avrupa ‘da yaygın olup 18 türü vardır.

Yüksükotu (Digitalis) Üretimi
Tohumla üretilir. Tohum ekimi doğrudan doğruya ( mayıs – haziran ) bahçedeki yerine yapılabilir. Daha sonra 25 cm aralık kalacak şekilde seyreltme yapılır. Tohum çimlenme yeteneğini 3 yıl korur. Tohum atıldıktan iki hafta sonra çimlenme gerçekleşir. Çiçeklenmesi ancak bir yıl sonra olmaktadır.

Çiçeğinin Ekolojik İstekleri
Her türlü toprakta rahatlıkla yetişebilmektedir. Ancak ağır ve rutubetli topraklardan çok hoşlanmazlar. Toprak geçirgen olmalıdır. Kışın özellikle toprak drenajı iyi sağlanmalıdır.

Yüksükotu (Digitalis) Bitkisinin Peyzajda Kullanımı
Yüksükotu (Digitalis)ellis bitkisi ile birlikte güzel bir birleşim oluşturur.

Yüksükotu (Digitalis) Bitkisinin Önemli Türleri

 Digitalis grandiflora; iri çiçekli yüksük otu Avrupa ve Balkanlarda yaygın olarak bulunmaktadır. 60 – 70 cm boylanır. Çiçekleri büyük ve çan şeklindedir. Açık veya koyu kahverengi damarlı ve beyaz renklidir.

Digitalis ferruginea; pas renkli yüksük otu, arı kovanı İtalya, Yunanistan, Avusturya ve Orta Doğu ülkelerinde doğal olarak bulunur. 60 – 150 cm boylanabilir. İki veya çok yıllık bitkilerdir. Gövde genellikle tekli ve dallanmamıştır. Çiçekleri büyük veya küçük, sık veya seyrek, başak şeklindedir. Çiçek taç yaprakları pas rengindedir. Temmuz – ağustos aylarında açar. Çiçek sürgünleri üzerinde bol yaprak bulunur. Yapraklar koyu yeşil ve şerit şeklindedir. Meyve kapsül şeklindedir.

Digitalis purpurea; kırmızı çiçekli yüksük otu Avrupa’ da bulunur. 50 – 130 cm boylanır. İki veya çok yıllık olan çeşitleri vardır. Çiçekler sürgün ucunda, başak dizilişli, kırmızı renklidir. Taç yaprakların iç yüzü koyudur. Haziran – eylül arasında çiçek açar. Yaprakları ovaldir. Yaprakların alt yüzü tüylüdür.

 Digitalis lutea Güney Almanya’nın dağlık bölgelerinde doğal olarak bulunur. Bir metre kadar boylanır. Çiçek tacı borumsu görünümde, sarı renktedir. Haziran – ağustos ayları arasında çiçek açar.

Yüksükotu (Digitalis) Bitkisinde Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zaralılar
 Kötü havalandırma sonrası külleme hastalığına yakalanmaktadır. Zararlılardan ise, sümüklü böcek zararlısı görülür.