Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Kanayan kalpler (dicentra spectabilis)

4 yorum


     Dicentra Spectabilis. Türkçesi, ağlayan ya da kanayan kalpler. Çiçekler içinden bir şey damlıyormuş gibi ters duran kalp şeklinde. Bir sap üzerinde çok muntazam, yapay gibi duran bu çiçekler uzun zaman bitkide kalabiliyor. Anavatanı Mançurya, Kore olan ağlayan kalpler tohumu, her sene ilkbaharda biraz daha fazlalaşarak çıkan, en fazla 80 santime yükselebilen bir yer örtücü. Çiçekli bordürlerde gölge alanlarda özellikle yeşil yapraklıların arasında bu bitki görülmeye değer. Pembe içinden çıkmış beyaz çiçeklerin bir de bembeyaz olanı da var.
    Kanayan Kalpler, Dicentra Spectabilis pembe ve beyaz olmak üzere kalp şekilli çiçekler açan bir bitkidir. Serin iklimlerde güneşli, sıcak iklimlerde ise yarı gölge bir yerde mutlu olan Kanayan Kalpler bitkisi, adını kalp şekilli çiçeklerinin ucundan bir damla gibi sarkan uzantısından almıştır. Sıcak iklimlerde toprağını sürekli nemli tutmak bitkiyi kurutmamak gerekir.


Rutubetli, humuslu zengin topraklarda rahatlıkla yetişebilir. Soğanlı şakayık yapraklarına benzeyen yaprakları ve tüm üst gövde yaz ortalarında çürüyüp yok olacaktır. Sakın korkmayın, yerinden sökmeyin. Seneye ilkbaharda tekrar gösterisine başlayacaktır. Üretimi çok kolay. İlkbaharda sürgünler çıkınca söküp köklerinden ayırıp hemen dikin. Ya da yaz ortasında tohumlarını dikin. Yok olan gövdesi bahçenizde diğer yaz bitkilerine yer açacağından bu tip birbirini takip eden bitkileri toplayın. Manisa lalesi, Lupinus, Digitalis, gelincik gibi bu tip bitkiler hem görsel olarak size zevk verecek hem de çürüyerek toprağınızı zenginleştircektir.
Yaz aylarında diğer bitkilerin aksine uyku dönemine giren bitki gelişim göstermez. Havaların serinlemeye başlaması çiçeklenme döneminin de habercisidir. Bu dönemde bol ışık alması, bol çiçeklenmesi anlamına gelir. Toprak geçirgenliği çok önemli olan bitkinin geçirgen, organik maddece zengin humuslu toprakta yetiştirmeniz gerektiğini hatırlatalım. Toprağını kuruttuğunuzda erken uykuya dalan bitki, aşırı sulanmayı da sevmediğinden, sulama konusunda biraz hassasiyet göstermeniz gerekecektir. Bitki bir kez yetişti mi bakımı çok daha kolay olacaktır.

Doğal ortamında ağaçlık bölgelerde, orman taban bitkisi olarak yetiştiğinden, toprağına bol bol organik torf katın.Tohum ömrünün 1 yıl olması bitkinin tohumlarını değerli kılan sebeplerden biridir.Soğuk bölgelerde bol güneş ister; İstanbul gibi ılımlı ya da sıcak iklimli yerlerde yarı gölgelik yerde bulunması iyidir. Yaz sıcaklarında kuruyacağı için, sıcak iklimli yerlerde çabuk kaybolmamasını istiyorsanız yarı gölgeli yerlerde yetiştirmelisiniz.

Üretilmesi:

1- Tohum ile çoğaltılması: Yaz sıcaklarında kökleri toprak altında yaşamaya devam ettiği halde dışarıdaki bütün yaprakları dalları kurur. Bu kurumadan önce tohumları ekilmelidir.
2- Kökten ayırma ile çoğaltılması: sonbaharın sonunda veya ilkbahar başlangıcında kökten ayırma ile çoğaltılabilir.
Dikkat:Bu bitkinin tüm parçaları zehirlidir
Bazı kişilerde cilt tahrişine neden olabilir bitki ile temasa izokinolin benzeri alkaloidler vardır.





Genel bakış

yükseklik  3 ft. 6 ft.

yayılma  1 ft. 3 ft.

büyüme Alışkanlığı  clumps

büyüme Orta Yetiştirici

ışık yarı- Tam Güneş

Nem  orta Nem

Bakım ılımlı

özellikleri Showy Çiçekler

Bloom Zaman Erken Yaz,Geç İlkbahar,

Bahar,Yaz

Kullanım Yataklar ve Sınırlar

stil Kulübe Bahçe,Woodland Bahçe

mevsimsel Faiz Bahar İlgi

tip Çok yıllıklar

Optimal Büyüyen
Koşullar
Görünüm ve
Özellikleri
Güneş Pozlama
  Kısmi Gölge
Toprak Tipi
  Normal veya
  Sandy veya
  Kil
Toprak pH
  nötr veya
  alkali veya
  asit
Toprak Nem
  Ortalama veya
  Nemli
Seviye Bakım
  Kolay
Çiçek Renk
  Koyu pembe
  Beyaz
Blooming Zaman
  Erken Yaz
  Ilkbahar
Yeşillik Renk
  Açık Yeşil
Bitki ve Özellikleri kullanır
  Accent: İyi Doku / Form
  Kelebekler çeker
  Sınır
  Konteynerler
  Kesme Çiçek
  Deer Dayanıklı
  Tavşan Dayanıklı
  kümelendiği Zehirli / Zehirli  Numune   Woodland
  

Çiçek Başkanı Boyutu
  Çok Büyük
Yükseklik
   70-90 cm
   27-35 inç
Yayılmış
   70-90 cm
   27-35 inç
Ayak Trafik
   Yok Büyüme Hızı    Orta 







Tohumdan fideye










4 comments

15 Temmuz 2015 02:23

Açıklamalar için teşekkürler

Reply
15 Temmuz 2015 02:23

Açıklamalar için teşekkürler

Reply
18 Şubat 2016 07:06

Guzel bir aciklama olmus tesekkurler yalniz birsey merak ettim bu bitkinin tum parcalari zehirlidir derken ne anlatmak istediniz dokunmak tehlikeli mi yani

Reply
19 Şubat 2016 07:34

gerekli açıklama eklenmiştir

Reply
Yorum Gönder