Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Kocaeli Yöresel Yemekleri

0 yorum
Pişmaniye Kocaeli


10 kg tozşeker
5 kg su
Kışın:
2 gr krem tartar
Yazın:
1 gr krem tartar veya 1/ 2 fincan suda eritilmiş limon tuzu
2 kg has un
1 kg turyağ
Kakaolu Pişmaniye için: 1/ 2 kg kakao
Çilekli pişmaniye için: ½ kahve fincanı çilek şurubu

Şekerli su yuvarlak bakır bir kazana konur. Altından kuvvetlice ısı verilir. Uzun tahta spatula ile ara sıra karıştırılır. 5-10 dakika sonra suyla açılmış krem tartar veya limon tuzu katılır. Şurubun koyuluğunu saptamak için içerisine şurup termometresi batırılır.

Çilekli pişmaniye yapılırken, krem tartarla birlikte çilek şurubu da konur. Termometre 155 dereceyi gösterince veya soğuk suya damlatıldığında sert bir uzama yapıyorsa, şurup üzeri hafifçe yağlanmış bir havuza boşaltılır. Hafif donmaya başlarken ağda şurubu toplanır. Yavaş yavaş uzatılarak üst üste katlanır.



Diğer taraftan unla yağ kavrularak sarartılır. 1 dolu kepçe alınır, 100-110 cm çapındaki yuvarlak ve ortası çukurca bir bakır tepsiye boşaltılır. Ilık hale gelince kol kalınlığında yuvarlanmış ağda konur. Tepsinin etrafına 4 tecrübeli kişi geçer. Her şahıs iki eliyle şurup hamurunu kendine doğru çeker büyütür. Yuvarlak hamur ikiye katlanıp üst üste getirilir. 25-28 devir sonunda pişmaniye 5-10 dakika tepside yayılı bekletilir.


Ara sıra alt üst edilir. Nemi uçtuktan sonra kopartılır. Sade veya karışık olarak önce naylon torbalara doldurulur. Sonra kutulara konup satışa sunulur.


Değirmendere Keki


120 gr + 1 tatlı kaşığı tereyağı (yumuşatılmış)
60 gr (1/2 su bardağı) un
150 gr (3/4 su bardağı) toz şeker
3 yumurta
125 gr taze fındık içi (zarları soyulmuş, tavada hafifçe kızartılıp çekilmiş)
1 kahve kaşığı kabartma tozu
1 kahve kaşığı badem esansı
60 gr sütsüz çikolata (küçük parçalara ayrılmış).

Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (180°C) ısıtınız.
Kek kalıbını, 1 tatlı kaşığı tereyağı ile yağlayınız. Kek kalıbının iç yüzeylerine dağılacak biçimde 2 tatlı kaşığı un serpip, kalıbı bir kenara bırakınız. (Un fazla gelirse kalıbı ters çevirip silkeleyiniz.)
Kalan tereyağı orta boy bir kapta tahta bir kaşıkla ince ve köpük köpük bir kıvama gelene kadar karıştırınız. Kaba, şekeri ekleyip 3-4 dakika daha karıştırınız.
Yumurtaları tek tek ve her defasında 1 çorba kaşığı çekilmiş fındıktan koyarak kaptaki karışıma iyice karıştırınız.
Kalan un ve fındık içlerini, kabartma tozunu ve badem esansını da katıp iyice karıştırarak kaseyi bir kenara bırakınız.
Çikolatayı küçük bir kaseye koyup içi kaynar su dolu bir tencereye oturtünuz; çikolata eriyince, kaseyi kaynar sudan alıp kaptaki kek hamuruna erimiş çikolatayı katınız.
Kek hamurunu kek kalıbına yerleştirip üst yüzeyini bir bıçakla düzleştiriniz.
Kalıbı ısınmış fırının orta katına sürüp 40-50 dakika, kekin ortasına sokulan bir şiş çubuğu temiz ve kuru olarak çıkana kadar pişiriniz.
Kalıbı fırından çıkarınız; 10 dakika bir kenarda bekletip, keki iyice soğuması için bir servis tabağına koyarak, soğur soğumaz servis ediniz.

Not: Taze değirmendere fındığıyla yada normal fındıkla yapılan bu nemli ve lezzetli kek istenirse alüminyum kâğıda sarılarak bir hafta kadar saklanabilir.


Kıvırma


Evde açılan veya dışarıdan hazır olarak yufkalar dörde bölünür. Diğer yanda kıvırmanın içi soyulup dilimlenmiş olan bal kabağı rendelenir. Üzerine toz şeker ve dövülmüş ceviz dökülür. Bu şekilde hazırlanan iç, yufka parçalarının üzerine konarak rulo şeklinde katlanır. Bir tepsi üzerine dizilen rulolar fırında pişirilir. Pişmiş olan kıvırma fırından çıktıktan sonra üzerine sadece toz şeker serpilerek veya şerbet dökülerek yenir.