Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Ankara Yöresel Yemekleri

0 yorum

Ankara Köftesi

Yarım kg dana kıyma
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
1 dilim bayat ekmek içi
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 ççay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz

Soğan rendelenir, maydanoz kıyılır, ıslatılan ekmek içi sıkılarak aılnır. Diğer malzemeler de bir araya getirilir. Bütünleşene kadar yoğrulur. Bir gece buzdolabının alt rafında dinlendirilir. Ertesi gün ceviz kadar parçalar alınır ve oval şekilde köfteler yapılır. Izgarada pişirilir.

Şibit Tatlısı


Yarım kilogram un
Aldığı kadar su
Tuz
Şurup:
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
125 gram tereyağı

Un, su ve tuz ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Nemli bezin altında 10 dakika dinlendirilir. İki eşit parçaya bölünür her bir parça yufka kalınlığında açılır, sac üzerinde hafifçe pişirilir.
Şurubun Hazırlanışı: Su ve şeker tencerede kaynatılır, içine tavada eritilen tereyağı eklenir. Baklava şeklinde kesilen hamur önceden hazırlanan şuruba katılır. Fazla beklemeden içinden alınarak servis yapılır.


Kırkbıyık Pişmaniyesi

5 kilogram un
6 kilogram şeker
1 kilogram tereyağı
3-4 gram limon tuzu
Alabildiği kadar su

Büyükçe bir tencereye şeker, limon tuzu, ve üstünü örtecek kadar su ilave edilir. Orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan 15-20 dakika sonra ateşten alınır. Mermer bir zemine dökülür. El yakmayacak hale gelene kadar devamlı daire şekli verilip, çekip bırakılır. Böylelikle beyazlaşması sağlanır.
Başka bir tarafta tereyağı geniş bir tencereye konarak orta ateşte kızdırılır. İçine un ilave edilir. 1-1.5 saat beyaz renk alıncaya kadar karıştırılarak kavrulur. Daha sonra ateşten alınarak el değecek kadar soğumaya bırakılır. Genişçe bir tepsinin ortasına, hamurun çevresine daire şeklinde elde edilen şeker konur. Hamur ile şeker karışacak şekilde elle döndürülerek sıkılıp çekilmeye başlanır. İmece usulü 2-3 kişi ile yapılır.
Pişmaniyenin ince telli olması için, bu işlemin çokça tekrar edilmesi gerekir (Ortalama 25-30 kez). Elde edilen pişmaniye 35-40 santim uzunluğunda koparılır ve ikiye katlanarak bükülür. Pişmaniye servise hazır hale getirilir. Pişmaniyenin rutubetsiz ortamda saklanması gerekir.

Not: Pişmaniye ustası Hacı Ahmet Ertürk'ün bıyıkları iki renkli (siyah, beyaz) olduğundan kendisine "Kırkbıyık" denirdi. Kırkbıyık ustanın yaptığı pişmaniye helvasının lezzeti, kokusu ve görünüşü, her zaman fark edilirdi. Bu yüzden onun yaptığı pişmaniyeye "Kırkbıyık" da denir.


Cevizli Sucuk

Yarım su bardağı üzüm pekmezi
3 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı su

Pekmez, nişasta ve su karıştırılır. Muhallebi kıvamında pişirilir. Hazırlanan muhallebiye ipe geçirilmiş cevizler daldırılıp kurutulur, genellikle kışın yenilir.