Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Kül Çiçeği (Cineraria maritima)(Senecio cineraria)

0 yorum




 Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Akdeniz Havzası ile Türkiye'dir. 40 - 80 cm. kadar boylanabilen yarı çalı formunda çok yıllık bitkilerdendir. Ancak, bazı koşullarda bitkiye bir yıllık işlemi uygulanmaktadır. kül çiçeğinin saplan, dipten başlayarak dallanır. Bitkinin almaşık dizili yaprakları derin girintili çıkıntılı ve dolayısıyla çok dekoratif yapıda olup gümüşi renktedir. Yapraklarının arasında uzayan dallarının ucunda bitkinin ikinci yılında küçük ve sarı renkli bileşik çiçekleri şemsiyeler oluşturarak yaz mevsiminde açar. Ama, kül çiçeğinin gösterişli ve makbul yanı bu çiçekleri değil, güzel bir görüntü oluşturan yapraklarıdır. Kül çiçeği, çiçek tarhlarında başka renklerdeki çiçek ve yapraklı diğer bitkilerle hoş bir zıtlık oluşturduğu gibi, duvar diplerinin değerlendirilmesi için de çok uygun bir bitki türünü oluşturur. Ayrıca pencere önlerine konulan plastik kutu saksılarda da kül çiçekleri pek güzel durur.



 İstekleri ve Üretimi

 Kül çiçeği bitkisi, bol güneşli, ılık ve sıcak ortamları severse de yarı güneşli yerlere de dayanabilir. Kuru ve fazla bitek olmayan toprakları yeğler. Bitki, az olarak ama sık sık sulanmayı ister. Çok aşırı sulanırsa yaprak rengi bozulur; istenen gri rengini yitirir. Kül çiçekleri tohumuyla çoğaltılır.Kül çiçeği, üretimi kolay ve bakımı pek zahmetsiz olan süs bitkilerindendir.

Tohumdan Çoğaltma:
      İyi bir tohum kompost yüzeyinde 15-24C de en erken ilkbaharda ekilir. Toprağı ıslak değil, nemli tutun.Sonra polietilen torba içinde çimlenme genellikle 10-21 gün sürer.Yeterince büyük olduğunda, 7,5 cm (3in) önce  saksıya veya daha sonra güneşe yavaş yavaş alıştırıldıktan sonra dikileceği yere alın.



Kül Çiçeği Tohumu Çimlendirme Resimleri








TOHUM ÖZELLİKLERİ
Toprak tipi: Humus-kalıp
Işık: Tam güneş
Toprak doku: Açık
Hava: Akdeniz tipi
Toprak asitliği (pH): Tüm topraklar
Sıcaklıklar: Soğuk alanlar
Org olarak Gereksinimi. madde: Yüksek
Toprak nem: Normal veya orta
Bahar: Sezon Dikim
Kuraklık: dayanıklı

Hava nemi: Normal