Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Mine Çiçeği(Verbana)(SAPONARIA)

0 yorum

Orta derece tecrübe ister.14-30 günde çimlenir

Çiçekler : Pembe 5 yapraklı sayısız çiçekler Yaz boyu bitkiyi kaplar. Yayılan ve doğal kenarlardan sarkma yaparak ilerleyen bitkinin mine benzeri çiçekleri 1.5 cm çaplıdır. Sadece 15 cm boylanır.


Tohum ekimi Mart-Haziran
Çiçeklenme Süresi Nisan-Ekim Arası
 İdeal : Çiçek tarhları, Bordürler, saksılar, Kaya Bahçeleri, Sarkan sepet aranjmanları, yer örtücü

  Sadece 15 cm Boylanan Saponaria çiçeği, yaz boyu yemyeşil sürgünleri ve zarif yaprakları ile doldurduğu alanlarda ,tüm bitkiyi kapatacak şekilde çiçeklenir. Yayıldığı alanda çiçek kümeleri oluşturan Saponaria, doğal bir sınırla karşılaştığında örneğin saksının kenarına ulaştığında ya da bahçe içinde bir eşiğe vardığında, sarkarak ilerlemeye devam eder. Bakımı oldukça basittir. Ekildiği yıl çiçeklenir. İlk bahar çiçeklenmesi için sonbaharda, takip eden bahar içinse baharda ekilmelidir. Bahar ekimlerinde ekildiği ilk yıl, bitki serin yerde tutulmalı ve aydınlık ancak sıcak olmayan ortamda gelişmesine izin verilmelidir. İlk kış donlardan korunan ancak dış mekanda soğuk alanda gelişimine devam eden bitki takip eden baharla birlikte kalıcı yerine alınır. Uzun yıllar yayılarak, sarkarak ve gelişerek bahçenize değer, yaz peyzajınızada renk katar. Geçirgen bahçe toprağı, bol güneş takip eden yıllarda mutlu olması için yeterlidir. O her yaz sizi çiçekleri ile büyülemeye devam eder.

 1. Genel Özellikleri Bilimsel Sınıflandırma
Âlem: Plantae
Şube: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Lamiales
Familya: Verbenaceae
Botanik Adı: Verbana
Türkçe Adı: Mine

Yayılıcı, otsu ve çok yıllık bitkilerdir. Yayılıcı gövdeleri 15 cm uzunluğundadır.Toprak üstündeki sürgünleri zayıftır. Yapraklarının loblu oluşu değişkendir. Hemen hemen bitkinin tümü tüylüdür.Çiçekleri beyazdan kırmızıya, leylak renginden maviye kadar değişir. Yaz süresince açan çiçekler tepede sık gruplar halinde çok sayıda gelişir.
Üretimi
Tohum ve çelikle üretimleri yapılır. İlkbaharda tohum kasalarına ekim yapılır. Ilıman iklim bölgelerinde tohumlar açık alana da ekilebilir.
Ekolojik İstekleri
Herhangi bir bahçe toprağında rahatlıkla yetişebilir. Rüzgârdan korunmuş tüm güneşli lanlardan hoşlanır. Çok sıcak aylarda sulanması gerekir. Dikimi ilkbahar aylarında 20–25 m aralıklarla yapılır. Dikimden sonra bitkiler kendini kurtarıncaya kadar sürekli olarak sulanmalıdır.
Peyzajda Kullanımı
Bordür, kayalık yerlerde ve kaya bahçelerinde kullanılır.

Önemli Türleri

Verbena rigida (pürüzlü mine); Arjantin kökenli çok yıllık bir türdür. Yazın açan çiçekleri purpur menekçe renginde, dik durumlu ve 50–60 cm uzunluğundadır. Kökleri yumru biçimindedir. İyi drenajlı bahçe toprağı ve güneşli kesimlere yoğun gruplar halinde dikilir. Açık ve güneşte kalan bahçelerde yumrular her yıl sürer. Üretimleri ilkbaharda yumrulardan bir kısmının kök sürgünleriyle sıcak seralarda ve yumru parçaları ile yapılır.

Verbena tenera (İtalyan minesi); Brezilya ve Arjantin kökenli çok yıllık bir türdür. Çiçekleri mavi ya da menekşe renkli, yaprakları çok parçalı ve bitki sürünücüdür. “Manchettii” çeşidinin çiçekleri koyu leylak renkli olup taç yaprakları beyaz çizgiler taşır. Bitki 10–15 cm boy yapar.
Mart-Nisan aylarında iyi drenajlı ve bol güneş gören topraklara ekilir. Üretimi ilkbaharda alınan çeliklerle yapılır.

Verbena speciosa (mor mine); Çok yıllık, sürünücü gövdeli, zengin dallı, 30–40 cm boyunda, yayılıcı, sarkıcı formlu yarı odunsu bitkilerdir. Yapraklar çok derin ve ince loplara bölünmüş oldukça narindir. Çiçekler tüpümsü, 5 loplu,terminal, gevşek başak formunda ve leylak moru rengindedir. İlkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Çelik ve tohumla üretilir. Bazı durumlarda ayırma ile de üretilebilir. Tohumlar Ocak-Mart aylarında 18–20 0C’ de çimlendirilir. Karanlıkta daha iyi çimlendiğinden üzerlerine kapak atılmalı ve çimleninceye kadar üzeri örtülmelidir. 3–4 cm boyunda alınan çelikler kum+torf karışımında iki haftada köklenir. Bol güneşli yarı gölge yerlerde ve ılıman iklimlerde yetişir. Diğer hibritlere göre daha dayanıklıdır. Organik maddece zengin, verimli kumlu toprakları tercih eder. Orta derecede ve düzenli olarak su verilmelidir. Saf olarak çiçek parterlerinde, balkon ve teraslarda, makramelerde, geniş alanlarda yer örtücü olarak kullanılır.

 Verbena x hybrida (mine); Çok yıllık, ancak genelde yıllık gibi yetiştirilen,yayılıcı, zengin dallı, öbekler halinde büyüyen alt kısmı odunsu 30–45 cm boyunda bitkilerdir. Yapraklar 3–9 cm uzunluğunda, karşılıklı dizilmiş,dikdörtgensi mızraksı, düzensiz sivri derin dişlidir. Çiçekler tüpümsü 5 loplu, yoğun terminal, başak, kırmızı-pembe, leylak veya beyaz renklidir. İlkbaharsonbahar aylarında çiçek açar. Tohum ve çelikle üretilir. Tohumlar ocak-mart aylarında ekilerek üzeri kum ile örtülür. 18–20 0C’ de 15–20 günde çimlenir. Çimlenmeyi kolaylaştırmak için üzeri örtülebilir. Çelikler 3–4 cm uzunluğunda gövde çeliği olarak alınır. Kum+torf karışımı içersinde seralarda 15 günde köklenir. Pek çok çeşidi vardır;  Verbena x hybrida ‘’Blaze’’ çeşidinin çiçekleri al kırmızısıdır. Bitki boyu 20–25 cm’dir.

Verbena x hybrida ‘’Sparkle mixed’’ çeşidi, yaygın tepeli ve bodur yapılıdır. Çiçekleri canlı renkli ve bitki 15 cm boy yapar.

 Verbena x hybrida ‘’Mammonth royal bouquet’’ çiçekleri erken veyoğun çiçeklenir. 30 cm kadar boy yapar.

 Verbena x hybrida ‘’Rainbow mixed’’ çeşidinin çiçekleri de erken ve yoğun çiçeklenir. 20–25 cm kadar boy yapar. Bol güneşli yerlerde ve ılıman iklimlerde yetişir. İyi havalandırılmış, organik maddece zengin, kumlu toprakları tercih eder. Düzenli ve bol su verilmelidir. Şiddetli kış soğuklarından zarar görür. Saf olarak çiçek parterlerinde, geniş alanlarda yer örtücü olarak, sera ve balkonlarda kap içinde bina girişlerinde ve merdiven başlarında kullanılır.

Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar Önemli hastalıkları kök çürüklüğü, solgunluk, külleme ve Fusarium spp’ dir.Zararlıları ise nematodlar ve sümüklü böceklerdir.