Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

ÇİM SULAMA SİSTEMİ

0 yorum
Doğru bir sulama sistemi bahçelerin olmazsa olmazıdır. Sudan tasarruf etmek ve bahçelerinizin sağlığı için bahçe sulamasına çok önem vermelisiniz.
Sulama sistemlerini tasarlarken sistemin temelini oluşturacak öğelere dikkat etmek gerek. Bahçenin güneşlenme durumu, rüzgar alma durumu, toprak yapısı ve yetiştireceğiniz bitkilerin özellikleri sizi yönlendirecek ilk etmenlerdir. Böylece, tasarlayacağınız su sisteminin bahçenize özel olması sağlanmış olur.
RÜZGARIN GELİŞİ VE TOPRAK KULLANIMI

Bahçenizde kullanacağınız toprak, bitkilerin beslenmesi ve kök gelişimini sağlıklı bir şekilde sağlamasının yanında, onların ihtiyacı olan suyu depo edebilecek nitelikte olmalıdır. Kumlu topraklar kök gelişimi ve havalanma açısından iyi olmakla beraber su ve besin maddelerini tutma açısından zayıftır. Kumlu topraklara organik madde ve kil içeren topraklar karıştırdığınızda ortak amaca hizmet eden toprak yapısını oluşturabilirsiniz. Bahçenizin rüzgarlı olup olmaması da sulama sistemi üzerinde oldukça etkilidir. Rüzgar alan bir bölgede sprinkler sulama sistemi kurulacaksa ve sprinkler kare düzende yerleştirilecekse atış mesafesi 0.60, üçgen şeklinde yerleştirilecekse 0.70’yle çarpılması gerekir. Konumlandırmanın bu bilgilerin dikkate alınarak yapılması büyük önem taşır.
GÖLGE Mİ IŞIK MI
Bir diğer konu da bahçedeki ışık ve gölge alanlarıdır. İki alanın su tüketimi farklı olacağı için sulama sistemi tasarlanırken, bu durum mutlaka göz önünde tutulmalıdır. Bu işlem yapılmaz, güneşli ve gölge alanlara aynı miktarda su verilirse, gölge alanlardaki bitkilerde bozulmalar ve toprak yüzeyinde yosunlaşmalar meydana gelir.
BUNLARA DİKKAT!
Ağırlıklı olarak kullanılan iki sistem vardır. Bunlardan biri damlama sistemi bir diğeri de sprinkler sistemdir. Her iki sistem kurulurken, yapmanız gereken matematiksel hesaplar vardır. Alanın tamamı, büyüklüğüne ve kullanılan pompanın gücüne bağlı olarak bir seferde sulanamayabilir. Böyle bir durumda sulanacak alanı seksiyonlara bölmek gerekir. Seksiyon sayısı, kullanılan ya da kullanılacak olan pompanın gücüne bağlı olarak değişir. Sistemleri tasarlarken yapacağı nız diğer hesaplamalar debi ve basınç hesaplamalarıdır. Kullanacağınız pompa ve boru çapları size ne kadarlık debiye sahip olacağınız konusunda bilgi verir. Bu bilgiye dayanarak, bir seksiyonda sprink tipine bağlı olarak ne kadar sprink kullanmanız gerektiği bilgisine sahip olabilirsiniz. Sistemde kullanılan pompanın bir çalışma basınç aralığı vardır. Bu basınç aralığı, pompanın çıkışındaki değerdir. Bu değer kullanılan borunun çapına, uzunluğuna ve kullanılan bağlantı malzemelerine göre değişiklik gösterir. Bir sprinkin sağlıklı bir şekilde çalışması için iki atmosfer basınca ihtiyacı vardır. Ve bu basıncı yakalamak için hesaplamalarınızı doğru yapmanız gerekir. Hesaplamalarda hatalar yapılırsa, basınç fazla olursa, su rüzgarla savrulur ve su sarfiyatı da artmış olur. Basınç düşük olursa sprinkler diplerini ıslatır ve sulama dengesiz olur.
NE, NEREDE KULLANILIR?
Sprinkler sistemi çim alanlarında kullanılmakta. Damlama sistemi ise bitkilerin olduğu alanlar için uygundur. Damlama borusunun uzunluğu 80 ile 100 metreyi aşmamalıdır. Bu borulardaki her bir delik, suyun basıncına göre, saatte 2-15 litre su boşaltır. Bahçelerinizdeki çimler için ise Sprinkler sistem kurmalısınız. Kare ya da üçgen forumunda döşenebilir. Bu sistemdeki amaç, suyu dengeli şekilde uniform dağıtmaktır. Yaz aylarında susuz kalan yerlerin kuruduğunu gördüğünüzde hatalarınızı da anlayabileceksiniz. Ayrıca bahçenizin gölge ve güneş alan bölgelerine ayrı sulama şekilleri döşenmeli.

ÇİM SULAMA SİSTEMİ

Sulama Tasarımına Giriş

Bu sayfayı okumak, size bu noktada hayal edebileceğinden çok daha yardımcı olacaktır. Bir yağmurlama sistemi Tasarlamak ve sulama sistemi tasarımın ardındaki temel ilkeleri biraz anlıyorsanız, bu konular çok şey kazandıracak.

Bir yağmurlama iki şey su akışı ve su basıncı gerektirir. Bir fıskiye sistemi tasarımı başarısız olduğunda, hemen her zaman fıskiye su basıncı eksikliğinden kaynaklanmaktadır. "yağmurlama sistemi için ne kadar su gerekir?" sormak için önemli bir sorudur.

Su basıncı yağmurlama sisteminin enerjisidir. Su basıncı araba için benzin gibidir.


layın ve bakın. Uyarı: sözlüğü benim kötü sözcük oyunları ve garip mizah bir yeri vardır.

Sulama Sistemi Tasarım Süreci:
1:
Ölçmek.

Hassas ölçüm cihazı kullanın. Grafik kağıt parçası üzerine büyütmek için sulanacak alan çizin. 1 kare = 1 ayak ya da gerektiğinde = 5 metre ise 1 kare bir ölçek kullanın.
Sulama alanı bitişik bir bina varsa, binanın çevresini ölçerek başlayın. Çoğu binalar kare köşeli ve düz saplı inşa edilmiştir.
Sulanacak alanın çevre oluşturulması için bir rehber olarak binanın düz kısmını kullanın. Düz bir çizgide binanın her köşesinden sulanan alan veya mülk kenarına uzaklığı ölçün. (Tedbir yerler aşağıdaki örnek çizim üzerinde kırmızı renkle gösterilmiştir.) Ölçümlerinizi binanın düz kenar kullanın. Şimdi bu ölçümler kullanarak grafik kağıt üzerinde mülkiyet çizgiler çizebilirsiniz. Her özellik hat uzunluğu ölçerek her şeyi iki kez kontrol ediniz.
 Bu evinizin Örneğin, size çim, ağaç yerleri, havuzun  yeri vb  bina ve mülkiyet hatları ile bu öğelerin yerleri kurmak için grafik kağıt üzerinde ızgara kullanımı kolayca çizilir.Bunun grafik çizim programlarını kullanabilirsiniz.








Size Şehir şebekesinden  suyu ölçün
Su akış dakikada galon cinsinden ölçülür (GPM) ve su basıncı inç kare (PSI) pound cinsinden ölçülür .. (Tamam, dünyanın çoğunda standart ölçüm. Ikinci veya metreküp ve basınç bar/ litre) Biz bu bilgileri almak için daha iyi yollar var.


2:
Fıskiyeler, vanalar, geri akış önleyiciler ve yeni yağmurlama sistemine girecek tüm diğer ekipman hakkında bilgi edineceksiniz.

3:
Kağıt üzerinde yağmurlama sistemi çizmek

4:
Yağmurlama sistemi bölmek ve boru hatları ortaya koymak

5:
Son olarak, her bir boru boyutunu belirlemek.