Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Esansiyel Yağ çıkarma

4 yorum


Buhar Distilasyonu en uçucu yağları ayıklamak için kullanılır. Gardenia, Gül, Lily ve Sümbülteber gibi en hassas çiçeklerinden uçucu yağlar elde etmek için kullanılmaktadır ve en sık narenciye (portakal, limon, greyfurt, vb.) Uçucu yağlar ayıklamak için kullanılır.

Buhar Distilasyon damıtılmasından elde edilen doğal aromatik bileşikler  için özel bir tür (ayırma işlemi) uygulanır. Esansiyel yağları buhar distile ile  organik bileşikler,yüksek sıcaklıklarda dekompoze ayrışma eğilimindedir . Bileşiklerin kaynama noktaları, su veya buhar ekleyerek, tercihen malzemenin yüksek sıcaklıklarda veya düşük sıcaklıklarda buharlaşması için depresif distile ile maddeler ısıya  buhar damıtma ve vakum damıtma ile kombine edilerek esansiyel yağlar çıkarılır.


Tüm sistemin buhar basıncı artırılarak  karışmayan iki sıvının basınçları toplamı, atmosfer basıncı (deniz seviyesinden yaklaşık 101 kPa) aştığında kaynama başlar. Bu şekilde, birçok organik bileşikler suda çözülür, ayrışma meydana gelir.Örneğin, kaynama bromobenzen noktası 156 ° C ve suyun kaynama noktası 100 ° C, ancak iki kaynar bir karışımı 95 ° C. Böylece, bromobenzen sıcaklığı 61 ° C'nin altında normal kaynama noktası kolayca damıtılır.

Buhar Distilasyon , örneğin uçucu yağlar, parfüm üretiminde kullanılmaktadır . Bu yöntemde, buhar istenilen yağlar içeren bitki materyalinden geçirilir. Ayrıca kompleks organik bileşikler sentetik prosedürler barındırmaktadır. Esansiyel yağlar buhar distile ile elde edilir. Buhar damıtma da yaygın olarak "sıyırma buhar" yaygın olarak kullanılır ayrıca petrol rafinerisi ve petrokimya tesisleri kullanılan buhar damıtma bir örnektir.

Buhar Distilasyon 11. yüzyılda Özbekistanda Doğan İslam Alimi kimyager, İbn-i Sina (Batı'da Avicenna olarak da bilinir) tarafından icat edilmiştir. Parfümü yapmak için  buhar damıtma temel yağları çıkarma amacı için icat etmiştir.. Buhar damıtma teknolojisi Batıda bilimsel gelişmeleri önemli ölçüde etkiledi . Birçok bileşiklerin önceden  ayırmak mümkün değildi saf form elde edilmesi şimdi artık mümkün oldu.


GÜL YAĞI VE GÜL SUYU İÇİN 3 SAHA DISTILLATION ÜNİTESİ






Yukardaki sistemde buharlaştırılan su uçucu yağın veya sıvıvnın bulunduğu kaba kızgın buhar olarak verilmekte.Burada uçucu yağ  buharlaşarak soğumaya maruz bırakılarak sıvılaştırılır ve bir kapta toplanır.


İstek Üzerine Bir araştırma konusu daha ekleyeceğim

Saf yağ elde etmek istiyorsanız ve ticari büyük miktarlar değilse amacınız yukarıda bahsedilen yöntemler dışında laboratuvarlarda  distilasyon aparatları kullanılır.

Ancak distilasyon genel bir tanımlama olduğu için bu işe uygun distilasyon sisteminin tam adını vereyim. Bu sisteme Clevenger Aparatı denilir. Google da Clevenger Apparatus şeklinde aratırsanız bulursunuz. Çok basit bir cam düzenektir aslında.

Sistemin çalışması basit. Sol en altta gördüğünüz balona yağı çıkartılacak bitki konulup üzerine örtecek kadar su ilavesi yapılır. Ve altına tercihen elektrikli bir ısıtıcı/ocak yerleştirilir. Sağ üstte gördüğünüz boğumlu bölüm geri soğutucu bölümüdür ve solundaki iki adet ibik su giriş ve çıkışıdır. Bunlardan birini direkt musluğa bir hortum yardımı ile bağlayacaksınız. Diğerine de yine bir hortum takıp lavabo veya yaptığınız yerde uygun olan bir çıkışa atık suyu göndereceksiniz.

Sistem çalışmaya başladığında devamlı bir su akışı olmalı ki o bölüm soğuk olsun. Sistemin diğer parçalarını yeri geldikçe anlatmak üzere sistemi çalıştıralım şimdi.

Balona bitki ve suyu koydunuz. Yarıya kadar doldurmak en güvenlisidir. Çünkü kaynadıkça bir miktar yükselir içerisindeki malzeme. Ocağı ve suyu açtınız. Bir süre sonra kaynama başlar. Baştan direkt sıcak su koyarsanız balona işiniz hızlanır. Balon içerisindeki su kaynamaya başladığında yağını çıkartmak istediğiniz bitki kaynama ile yağını suya bırakmaya başlar. Kaynama ile buharlaşan karışım halindeki yağ ve su balona üstten takılı olan boruya buhar halinde yükselmeye başlar ve geri soğutucu bölüme geldiğinde soğuğun etkisi ile yoğunlaşır ve sıvı halde aşağıya inmeye başlar.

 Boğumlu kısmın bir ucu buharın geldiği boruya diğeri ise aşağıya bağlı. Soğutucu olarak kullanılan su ibiklerden birinden girip boğumlu kısmın etrafından geçerek diğer ibikten çıkıyor.

Yoğunlaşıp aşağıya akan su ve yağ karışımı sağ taraftaki ince boru vasıtası ile aşağı akıp ortada görünen çapraz boru vasıtası ile tekrar balona geri akıyor. Çalışma süresince bir devridaim sözkonusu anlayacağınız. Bu devridaim sırasında da yağ hep üstte kalacağından buhar yoğunlaşınca yağının neredeyse hepsini üstte bırakıp suyunu kaynama balonuna geri gönderiyor. Çapraz boru üzerinde de tam dik çıkan ve çapraz borunun soldaki boru ile birleştiği noktadan biraz daha yukarıya kadar çıkan üstü açık bir boru da bulunuyor. Geri soğutucu bölümünün sağ altından sağa çapraz yukarı çıkan boru ise yine ucu açık bir boru ve sistemde oluşan basıncı boşaltmaya yarıyor. Kapalı sistem çalışıp aparatın yüksek basınçla patlamaması için burası basınç boşaltıcı.


Ortalama 2 saatte bitki tüm yağını çıkartır. 2 saat sonra ocağı kapatın. Su bir süre daha açık kalsın. Cam halen sıcak oluyor çünkü. Sistem soğuyunca suyu da kapatın.

Peki yağı nasıl alacağız oradan? Aşağıdaki musluk da bunun için. Musluk yağ çıkartırken kapalı konumda olduğundan akış yok. Yağı alacağımız zaman musluğu dikkatlice çok az açıp yağ musluğa gelene kadar önce suyu atık kabına alıyoruz. Yağ musluğa gelince musluğu kapatıp atık kabını altından alıyoruz ve yağ kabını koyarak musluğu yeniden açıyoruz ve yağımızı alıyoruz.

Biraz uzun ve çok ayrıntılı oldu sanırım ama böyle yapmak zorunda hissettim. Sistemi iyice anlayan ve eli de işe birazcık yatkın olanlar hazır aramak yerine bu sistemi kendileri bir şekilde yapabilirler.

Musluğun üzerindeki ince boru yağın birikimini ve sonrasında ayrı kaba alınmasını görmek açısından cam olmak zorunda iken (örneğin cam pipet olabilir) diğer kısımlar çelik borular ile yapılabilir .





Kaynaklar:Derleyen By Eyyupk


4 comments

5 Şubat 2017 22:50

Ayrıca gerçek dost uyaran sonrasında da koruyan kişidir -emeğe saygı-

Reply
29 Kasım 2017 09:22

Bu rezistansın içindenmi gidiyor uçucu yağ ayrıca son yağ ve su ayrılığını detaylı olarak acıklarsanız memnun oluruz cunki su ve yağ aynı borusan gelip honiye akıyor orda nasil yarışıyor detaylı bir proje çizimi yaparmısınız bekliyorum teşekkür ederim

Reply
30 Kasım 2017 23:02

Ayrıntılı bir bilgi daha ekledim

Reply
Yorum Gönder