Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Mercan ağacı(erythrina crista - galli coral tree)

0 yorum


Güney Amerika kökenli, kış aylarında yaprak döken soğuğa dayanıklı ancak şiddetli donlara karşı hassas bir ağaçtır. Güney sahil şeridinden başlayarak İstanbul’a kadar uzanan tüm kıyı şeridinde sorunsuz yetiştirilebilir.

Kenarları dişsiz, düzgün, dolgun, oval şekilli ve mumsu yaprakları hayli tropik bir görüntü sergiler. İlkbaharla birlikte başlayan kırmızı tomurcuklanma, bahar ayları ilerledikçe zambak şekilli ve demetler halinde açan kırmızı çiçeklere bırakır yerini. İşte bu dönem görülmeye gerçekten değerdir. Ve işin güzel yanı çiçeklenmenin son bulmaya başladığı dönemde budama yapmak, bitkiyi ikinci kez çiçeklenme evresine sokar ki, yılda iki kez ardı ardına çiçeklendirdiğiniz muhteşem bir ağacınız olur.

Kış aylarında yaprak döken Mercan ağacı bu kez sizi yeni bir sürpriz ile karşılar. Ağacın sık ve tropik görünümlü yaprakları dalları terk edince, bu kez anıtsal, heykelimsi dallanma yapısıyla hiçte hafife alınmayacak güzellikte bir peyzaj elemanı çıkar karşınıza. Ağacın kış görüntüsü, zambak çiçeklerle dolu olduğu bahar aylarından daha az güzellikte değildir.

Peyzaj bitkisi olarak, altında başka bitkilerin yaşamasına izin verir. Gövde çevresinde, dip kısmına koniferler, gardenyalar, agaveler dikebilir ve muhteşem görüntü yer örtücü bitkilerle desteklenebilir. Deniz kenarında dahi gelişim gösteren Mercan ağacı tuzluluğa da dayanıklıdır.

Bu muhteşem ağaç tohumdan yetiştirilir. 2. yılında 2.5-3 metreye ulaşır ve gelişmeye devam eder. Çok değerli bir peyzaj bitkisi olup, dikili olduğu yerinde değerini artırır.


Ekim zamanı : Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Mart
Özelliği         : Kolay yetişen, Uzun süre çiçekli, Yaz kış yeşil, Çok yıllık, Az bakım ister
İklim ve konumu : Güneşli, Sahil kesimi, Dona yarı dayanıklı, Sıcağa dayanıklı
Çiçeklenme zamanı : Yaz
Çiçek rengi         : Kırmızı
Türüne göre         : Ağaç