Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Kalem Aşısıyla Hurma Aşılama

0 yorum






Aşı için kullanacağımız 2 adet taze sürgüyü (Taze Dal) hangi meyve türünü aşılayacaksak o meyvenin ağacından baharda (Mart ayının ilk haftaları) kesiyoruz.

Bu dalların uçlarını şekildeki gibi keserek hazırlıyoruz.
Daha sonra hangi ağacı aşılayacaksak o ağacı pürüzsüz bir yerinden şekildeki gibi testere ile düz bir şekilde kesiyoruz. Burada ağacı keseceğimiz yerin yüksekliği çok önemli olmamakla beraber ortalama 30-40 cm civarında olmalıdır. Bu yükseklik ağacın büyüklüğüne, kalınlığına ve düzgün yerine göre ayarlanabilir.


Testere ile kesilen yer daha sonra şekildeki gibi bıçakla düzgün bir şekilde temizlenir.
Daha sonra bıçakla kesip temizlenen ağacımızın tam orta yerinden şekildeki gibi bir yarık açıyoruz. Bu yarığın çok derin olmamasına dikkat etmeliyiz. Bu yarık bıçak eninden biraz fazla olabilir.


Hazırladığımız kalem şeklindeki taze dalları (2 adet) şekildeki gibi dalların yontulan yeri yarığın tam kenarına gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Biri bir kenara diğeri diğer kenara gelecek şekilde.



Taze dalları yarığa yerleştirdikten sonra bıçakla yardığımız kanalı şekildeki gibi çamurla kapatmalıyız. Bu işlem için temin edilebilirse bal mumu da kullanılabilir. İslam amca Bal mumunun daha yararlı olacağını söyledi.



Aşılama yapılan yeri çamurla kapadıktan sonra etrafını şekildeki gibi dayanıklı karayemiş yaprakları ile sarıp içini toprakla dolduruyoruz.

Burada yaprak yerine naylon poşette kullanılabilir. Ancak erken çürümesi ve hava alması açısından yaprak daha çok tercih edilir.




Bütün işlemlerimizi bitirdikten sonra şekildeki gibi aşılanmış bir ağaç elde edeceğiz ve ağacın türüne göre tutmasını 1-2 ay içinde nasipse göreceğiz.

Yaprak çürüdükten sonra yaprakları bağladığımız naylon ip kesilip alınmalıdır.
Sulama işlemi kesinlikle üstten yapılmamalıdır.
Biz burada hurma ağacının kalem aşısını yaptık. Bu uygulama diğer bütün meyveler için aynıdır. Fakat tutma süreleri meyveden meyveye farklılık göstermektedir.


    Kalem aşısı yapılmış örnekler.::

    Kalem aşısı yapılmış ve başarılı sonuçlar vermiş

Kaynak:http://www.turkoglu.k12.tr/kalem_asisi.asp