Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

HÜSNÜ YUSUF ÇİÇEĞİ (Dianthus barbatus)

0 yorum



Türkçe İsmi

Kır karanfili, Nazar otu, Gugu çiçeği, Kız hanım

Arapça İsmi

Karanfül eş-şair

Farsça İsmi

Karanfül

Latince İsmi

Flos dianthus barbatus

Bilimsel SınıflandırmaÂlem: Plantae
Şube: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Caryophyllales
Familya: Caryophyllaceae
Botanik Adı: Dianthus barbatus
1.1. Genel Özellikleri
Caryophyllaceae familyasından olan dianthus, bahçe süs bitkileri yetiştiriciliğinde
başlıca önemli türlerdendir. Eskiden beri bilinen bir türdür.


Ülkemizin her bölgesinde yabani olarak dağ ve kırlarda, orman eteklerinde yetiştiği gibi kültüre edilerek park, bahçe ve seralarda yetiştirilir. Karanfilgillerdendir. Yaprakları dikenli ve iki kattır. Tohumları yan yapraklarının içinde, yassı, karanfile benzer, az kokusu olan, birkaç rengi bir arada bulunan, kırçıllı biçimde çok yıllık bir bitkidir.

Karanfilgiller ailesinden olan hüsnü yusuf iki yıllık bir bitkidir.Hüsnü yusuf çiçeğini bahçelerenizde ya da saksılarınızda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Çok güzel  ve gösterişli çiçeklere sahiptir. Ayrıca çiçeklerinin kokusu da bir harikadır. Kokusundan dolayı saksılarda yetiştiriciliği daha çok tercih edilmektedir. Bitki vazoda bile çok uzun süre dayanıklı durabilir. 
Hüsnüyusuf çiçeğinin tohumları mayıs ayında yarı gölge bir yere, iyi işlenmiş yere, gübreli olan toprağa serpilir. Çimlenen ve büyüyen fideler yaz boyunca sulanarak bakımı yapılır, otları temizlenir. Asıl ekileceği yere ise sonbahar ayında 25-30 aralıklarla ekilir. Ekilen bu fideler diğer senenin ilkbahar ve yaz aylarında gösterişli ve güzel kokulu çiçeklerini açmaya başlarlar. 
Bahçede yetiştirilen hüsnüyusuf çiçeğinin en güzel özelliklerinden birisi de tohumlarının dökülüp seneye tekrardan yetişebilmesidir. Bu sayede bahçenizin kalıcı bitkilerinden olmaya aday güzel bir çiçektir. 

Hüsnüyusuf çiçeği güneşli ya da yarı gölge alanları çok sever. Toprak seçmez. Tercihen hafif kireçli toprakları sever. Ancak şart değildir. 

Ekim Derinliği :
0.5 - 1 cm.
Yükseklik :
20 - 25 cm.
Renk Özelliği :
Karışık renk
Ekim Zamanı :
İlkbahar yaz ayları
Tipi :
Yaz Boyu Mevsimlik
Tahmini Çimlenme Günü :


20-25 gün


Çiçeklenme :  Bahar -Yaz
ışık                : Tam güneş veya yarı gölge
Bakım           :Düşük
Nem              : Orta Nem
Tür                : uzun Ömürlü Çok yıllık
Özellikler     :Kelebekleri Çeker- kokulu -Gösterişli 
Kullanıldığı yerler :Kesme Çiçekçilikte -Bordür ve çiçek tarhlarında
Çiçek Rengi : Bu bitki üzerinde çiçekler genellikle canlı kırmızı, pembe veya beyaz, bazen zıt gözle ve saçaklı, veya 'Zikzak' beş yaprakları vardır. Ayrıca daha önce sözü edilen bir renk İki renk kombinasyon halinde gelir.Çiçekleneme süresini Uzatmak İçin solan çiçekleri budayın.
Problemler     :Çoğu bitkiler gibi, Dianthus barbatus sorunsuz değildir. Bitki kötü drene toprakta ekili ise özellikle, çürüme ve pas haslığına  açıktır. Ayrıca salyangoz ve sümüklü böcek de çiçeğinize zarar verebilir.
Toprak            : Alkali, Nemli ve iyi drene
Not: Yaprakları Az Zehirli olduğunda cilt tahrişinden kaçının.


Kullanılan Kısmı:

Yaprakları, tohumu ve çiçeği

Etkisi:

Kuduz hayvan ısırıklarına, grip ve soğuk algınlığına, göğsü yumuşatmaya, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına, rahim akıntısına, mide ve bağırsak sancı ve gazına, temre ve cilt güzelliğine, çocuklardaki kasık fıtığına, böbrek ve idrar yolları kum ve iltihabına karşı kullanılır.

Kullanılışı:

Çiçeği ve yaprağı kaynatılarak suyu içilir. Çiçekleri dövülüp balla karıştırılarak yenir. Çiçek ve yaprağının lapası fıtığa sarılır. Çiçekleri kaynatılarak zeytinyağı ile karıştırılıp krem gibi cilde sürülür.

Köklü Hüsnüyusuf Fidesi Üretimi

Hüsnüyusuflar, tohum ve çelikle üretilir.
Hüsnüyusufların tohumla üretimi: Tohumlar ağustos-eylül aylarında tohum kasalarına ekilir ve tohumların üzerleri hafifçe kapatılır. Çimlenme görüldükten sora şaşırtmada geç kalınmamalıdır. Tek yıllık kesme çiçek yetiştiriciliği için nisan ayında 100 m2’ ye 8 g tohum atılmalıdır. Eğer iki yıllık yetiştiricilik için temmuz ayında 100 m2’ye 3 g gelecek şekilde tohum atılır. Çimlenme ortamının sıcaklığı 15 – 18 0C dolayında tutulduğu takdirde 8 – 10 gün içerisinde çimlenme gerçekleşir.

Dianthus barbatus tohum kapsülü
Kasalara ekilen tohumlardan çıkan fideler, tohum ekiminden 4 hafta sonra 6 – 8 cm’ lik saksılara veya kesme çiçek yastıklarına şaşırtılır. Şaşırtma 10 cm arayla yapılabilir ya da 0 x 25 veya 30 x 20 cm aralıklara göre seyreltme yapılır. Tohumdan çiçeklenmeye değin geçen süre 28 hafta dolayındadır.
Hüsnüyusufların çelikle üretimi; Bu yetiştiricilikte başarı sağlamak için çelik alınacak anaç bitkinin seçimi çok önemlidir. Anaç bitkinin sağlıklı olması ve mikroorganizma taşımaması gerekir. Ülkemizde genellikle çiçekli bitkilerin yan sürgünleri çelik olarak kullanılmaktadır. Bu uygulamada bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Bu sorunlar;
Çeliklerin köklenmesi uzun sürer.
Bu bitkilerde çiçeklenme geç olur.
Bitkilerin hastalıklı olma riski artar.
Bitki fidesini elde etmek için anaç bitkiden alınan çeliklerin boyu 10 cm olmalıdır.
Anaç bitkinin dip kısımdan iki çift yaprak bırakarak çelik alımı gerçekleştirilir. Çelik elle alınır. Çelik alma zamanı iyi ayarlanmalıdır. Çelik alımına ihtiyaç yoksa çelikler kırılıp atılır.
Çiçek tomurcuğu oluşumu engellenmelidir.
Çelikler hemen kullanılmayacaksa 0_2 0C’ de 6 ay kadar depolanabilir. Depolanacak çelikler 25 - 50’ lik demetler halinde dik olarak saklanmalıdır.

Çelikler sisleme altında köklendirilir. Köklendirme ortamında kum, perlit, torf gibi harçlar kullanılır. Köklendirme ortamında 3 x 3 cm aralıklarla m2’ye 1100 çelik dikilebilir.
Kullanılan harç karışımları (perlit dışındakiler) steril edilmelidir. Çelikler dikim öncesinde NAA ve IBA gibi köklenmeyi teşvik edici hormonlarla muamele edilmelidir.

Dianthus barbatus bitkisinin sürgün yapısı
Fidelerin Bakımı

Tohumdan elde edilen fidelerin bakımı
Tohumlar 15 0C’de 7 – 14 gün içerisinde çimlenir. Fidelerin hızlı bir şekilde gelişmesi için en az sıcaklık 5 0C olmalıdır. 12 0C’de fideler daha hızlı gelişir. Kasım ayında çiçekli bitki elde etmek için soğuk hava deposuna gereksinim vardır. Bunun için nisan ayında ekilen tohumlardan çıkan fideler, tohum ekiminden 3 – 4 ay sonra soğuk hava deposuna alınarak 8 hafta süre ile 5 0C’de bırakılır. Bu sırada bitkilerin kurumasını engellemek için ara sıra havalandırmak üzere üzerlerine plastik örtülür. Bitkiler, uygulama yöntemine bağlı olarak 9– 15 hafta sonra çiçek açar. Bu yöntemde daha uzun saplı kesme çiçek elde edilmek isteniyorsa fidelerin yerine, dikimden sonra ve dikim mevsiminde gün uzunluğuna bağımlı olarak 2 – 6 hafta arasında ve m2’ye 15 – 25 watt gelecek şekilde bitkilerin günlük aydınlanma süresi 16 saate tamamlanarak aydınlatma yapılır.
Ülkemizde bitkinin çiçeklenme zamanını daha sınırlı kontrol edebilen ancak soğuk hava deposuna gereksinim duyulmayan yöntemde ise temmuz – ağustos aylarında ekilen tohumlardan çıkan bitkiler kışı soğuk serada – sıcak yerlerde hatta açıkta geçirerek doğal soğuklatma yapılmakta ve bitkiler mart – nisan aylarında çiçek açmaktadır.

Çeliklerin bakımı
Çeliklerin köklendirme ortamları, köklerin hızla gelişebilmesi için nemli ve havalanabilir olmalıdır. Köklendirme ortamı olarak suyu tutmayan ancak nemli kalabilen perlit, dişli kum, torf veya bunların karışımı kullanılabilir.
Hüsnüyusuf çelikleri yaz aylarında hafif gölge ortamda bulundurulmalıdır. Ortamın sıcaklığı ilk hafta 20 – 22 0C, daha sonraki zamanlarda 17 – 18 0C olmalıdır. Bu durumda çelikler 2 - 3 haftada köklenir. Kış aylarında üretim yapılacaksa çelikler dipten ısıtılmalıdır. Çelikler nem kaybına karşılık sisleme altında köklendirilmelidir.

 KESME ÇİÇEK YETİŞTİRİCİLİĞİ
 Toprak ve Gübre İsteği
Tohum ekimi, 1 kısım kum + 1 kısım torf karışımına yapılır. Karışıma her litre torf çin pH’ı 6 – 7 olacak şekilde 1,5 – 2 g CaCO3 atılır. Şaşırtma veya yetişme harcı ise 1 kısım umlu – tınlı toprak + 1 kısım torf karışımından oluşur. Bu karışımdaki her litre torf için ise g CaCO3 ilave edilir. Ayrıca harca litresindeki gübre oranı % 0,2’ yi geçmeyecek şekilde ompoze gübre ilave edilir. Fideler kök gelişimlerini tamamladıktan sonra 1 litre suya nceleri 2 g, 4 hafta sonra 3 g kompoze gübre karıştırılarak her hafta sulanır. Bitkiler soğukta ernalize ediliyorlarsa bu sürede kesinlikle gübre verilmez.
İyi bir gelişim için besin maddece zengin, kumlu – killi ve hafif kireçli bahçe oprağına ihtiyaç duyar. 3 g fosfor ve potasyumlu gübre 1 litre suda eritilerek bitkiye erilmelidir. Çiçek oluşumundan önce başlanan bu gübreleme, haftada bir kez olmak üzere içek tomurcukları görülünceye kadar tekrarlanmalıdır.
Toprağın yapısına bağlı olarak 20 - 25 cm derinlikte 2 - 3 kez sürüm yapılır. Son ürümden önce toprağa 50-75 kg/dekar tiple süper fosfat ile 50-75kg DAP kg/dekar verilir.
Dikim öncesi azotlu gübre vermek sakıncalıdır. Çabuk yıkandığından bitki tarafından ullanılmadan yıkanarak kaybolur. P ve K toprak tarafından tutulur ve çok yavaş erir. O yüden taban gübrelemesinde bu iki elementin verilmesi uygundur.
2.2. Dikim Şekli ve Mesafesi
Sürümden sonra seralara rotivatör çekilerek tesviyeleri yapılır. Bu işlemleri takiben kim için yastık hazırlığına başlanır. Yastıklar 1 m genişliğinde ve 25 - 30 cm yüksekliğinde apılmalıdır. Yastıklar yere paralel olmalı, sağı solu çökmemeli, mümkün mertebe düz lmalıdır. Her iki yastık arasında 50 cm’ lik yürüme yolu bırakılmalıdır.
Yastık yapımı tamamlandıktan sonra toprak üstü fumigantı atılır. Arkasından toprağın ikim tavına gelinceye kadar sulama yapılır. Bu derinlik takriben 15 cm’ dir. Bu mesafe ökün çalışma derinliğidir. Sulama neticesi toprak fumigantı da bu derinliğe kadar iner ve oprak ilaçlanmış olur. Daha sonra uygun olan fidelerin dikimi yapılır. Uygun fidenin ağlıklı, yeterince köklü, standart boyda olması gerekir. Bunun dışında, fide seçilirken; astalıklara mukavemet, soğuğa mukavemet, çiçek sapı, boyu, renk uyumu, çiçek kalitesi, erimliliği pazarda aranırlığı gibi hususların bilinmesi gerekmektedir.
Hüsnüyusuf bitkisinin dikimi ekim – kasım ayında yapılır. Dikim sırasında sıra arası ve sıra üzeri mesafe 15 x 20’ dir. Sabah çok erken veya akşam saatlerinde hızla dikimi yapılır. Havanın en serin ve nemin en düşük olduğu saatler dikim için en uygun saatlerdir.
Dikim biter bitmez toprak yapısına uygun olarak en az 40 - 80 dakika ekstra sulama yapılmalıdır. Bu sulama fide köklerinin toprak ile temasını sağlayacaktır.

Hüsnüyusuf bitkisinin seradaki ortamı
Dikimden sonraki sulamaya dikkat edilmesi gerekir. Ertesi günden itibaren sulama ok daha önem kazanır. Hava şartlarına ve toprak yapısına göre sulama aralığı ve miktarının ayarlanması gerekir. Özellikle çok sıcak ve rüzgârlı günlerde kumlu topraklarda sulama aralığı çok azaltılır. 20 – 25 dakika hatta 15–20 dakika da bir 5 dakika sulama yapılabilir.
Ağır topraklı yerlerde ise sulama aralığı 35 – 45 dakikada bir 5 – 6 dakika yapılabilir. Ancak prensip olarak her zaman fide üzerinde nem eksik olmayacak, buna karşın toprak hiçbir şekilde aşırı çamur olmayacak şekilde bir sulama yapılmalıdır. Çünkü çamurlu bölgelerde fide kök atamaz ve çok çabuk ölebilir. Sulama şekli bu şekilde yaklaşık 10 gün devam eder ve 10 gün içinde köklenme başlar.
Köklenmeyle birlikte sulama aralığı uzar ve su miktarı artırılır. Çünkü bitki artık topraktan su almaya başlamıştır. Toprağın yeterince doyurulması gerekir. Dikimden yaklaşık 15 - 20 gün sonra ise köklenme iyice tamamlanmış ve kökler toprağa sıkıca tutunmuştur. Bu zamandan sonra damlama sulama yöntemi kullanılabilir.


Hüsnüyusuf kökleninceye kadar fazla miktarda suya gereksinim duyar. Çapalama yapılarak damlama suyun daha derinlere girmesi sağlanmalıdır. Böylece toprak kırılırken hüsnüyusuf bitkisinin boğazı doldurulmamış olur. Aynı zamanda ilk çıkan yabancı otlar da öldürülmüş olur. Çapalamanın diğer bir amacı ise toprakta oluşan kapiller boşluğun kırılmasıdır. Böylece gerçekleşen evaporasyon önlenir.
Hüsnüyusuf bitkisin dikiminin ardından çiçeklenme dönemi nisan ayına denk gelir. Temmuz başına kadar çiçekli kalır.
EKOLOJİK İSTEKLER
Sıcaklık
Hüsnüyusuf bitkileri soğuk bölgelerde iki yıllıktır. Ilıman iklimlerde ise çok yıllıktır. Bazı kültür çeşitlerinde şaşırtmadan sonra 12 hafta kadar 4 – 7 0C’de soğuklama ister. En uygun gelişme sıcaklığı 10 0C’dir.
 Işık
Gölge sevmediğinden gölge yerlerde çiçek açmaz. Bu nedenle güneş gören yerlere dikilmelidir. Bitkinin gelişim dönemlerinde ışık eksikliği problem yaratabilir.
 Nem
Açık alanda yetiştiriliyorsa nem kontrolü sağlanamaz. Serada yapılan yetiştiricilikte
ise sera havalandırılarak nem kontrolü sağlanmış olunur.
 Havalandırma
Dianthus barbatus serasında havalandırma
Serada havalandırma pencerelerden sağlanır. Sera kapılarından da yararlanılır. Açık alan yetiştiriciliğinde ise çok fazla rüzgâr almayan yerlerde yetiştirilmesi uygundur.
 KÜLTÜREL İŞLEMLER
Sulama
Toprak kuruduğu zaman sulanmalıdır. Az miktarda ve sık su verme yerine, uzun aralıklarla ve bol su verme uygun bir sulama yöntemidir.
Gübreleme
Fide kök teşekkülü ile birlikte üstten yağmurlama ya da toprağa (erimeyen gübre) 18x18x18 (N:P:K) oranı taşıyan herhangi bir gübre verilir. Bu gübreleme işlemi üstten ise 2- 3 gün aralıklarla; topraktan ise haftada bir toprağa verilerek damlama zamanına kadar devam ettirilir. Eğer mikroelement noksanlığı varsa her gübrelemede mikroelement verilmelidir.
Köklendirmeyi artırmak için başlangıçta fosforlu gübrenin en az 1: 1: 1 oranında verilmesi zorunludur.
 Hastalık ve Zararlılar
Fide dikiminden sonra ilk görülebilecek hastalık rhizoctania (kök boğazında çürüme), kabuğun gövdeden ayrılması ve ileriki dönemde beyaz sporlarıyla belirmesi ile kendini gösterir. Bunun için de dikimden 3 – 5 gün sonra mutlaka 1.5 - 2 kg/dekara 150 - 200 lt su olacak şekilde etkili maddesi tolclofos – methyl olan bir ilaç hazırlanarak fidelere uygulanır.
Bu sulama mutlaka hastalığın çıkması beklenilmeden yapılmalıdır. Bundan sonra ise koruma ilaçlar uygulanır. Bilinen hastalıklar olan Alternaria, Heteresporium, Botrytis (Fusarium çok tehlikeli ve çaresiz sayılır), Phytium ve benzeri hastalıklara karşı koruma ilaçlar 4–5 günlük aralıklarla ilk zamanlar uygulanır. Hastalık durumuna göre bu süre artırılır veya azaltılır.

İlaçlar son yağmurlamadan sonra verilmeli ve mutlaka 15 – 20 cc/100 lt su içine yapıştırıcı konularak ertesi gün ilacın hemen yıkanması önlenmelidir. Bu dönemden sonra kurt, bit ve kırmızı örümcek olabilir. Bunlara da etkili birçok insektisid ve akarsid mevcutur.
Görüldüğünde herhangi birisi verilir; ancak görülmeden uygulanmamalıdır. Koruma ilaçlaması yoktur.
Kısaca söylemek gerekirse, hüsnüyusuflar için problem oluşturan hastalıklar kök ve gövde çürüklükleri, solgunluk, külleme, pas ve kurşuni küftür. Zararlılar ise sümüklü böcekler, kırmızı örümcek, yaprak biti, thripsler ve toprak kurtlarıdır.
Yabancı Ot Mücadelesi
Dikim hazırlığı yaparken toprağımızı yabancı otlara karşı ilaçlama yapmalıyız. Zaman
içerisinde çıkan yabancı otları ise mekanik yollarla ortamdan uzaklaştırmalıyız.
 Uç Alma
Uç alma çeşitli nedenlerle yapılabilir. Bunlar;
Özellikle bir kökten birden fazla hüsnüyusuf elde etmek için,
Dikim sonrası zayıf gelişen bitkinin kuvvetli gelişmesi için,
Çiçeklenme zamanını geciktirmek için,
Çiçeklenme zamanını programlamak için uç alma yapılır.
Uç alma dikimden sonra bitki 3-4 yaprak çiftine sahip iken ikinci yaprağın üzerinden
yapılır. Uç almadan sonra bitkilerin hastalıklara karşı ilaçlanmasında fayda vardır.
Destek Sağlama

Hüsnüyusuf bitkisinde fazla kardeşlenme olacağından bunları ayakta dik tutabilmek için destekleme sistemi kurulabilir. Destekleme sistemini kurmak için iplerden ağ yapmak gerekir. Bu ağların tutması için de demirler konmalıdır. Baş demiri, her yastığın başına ve sonuna konmalıdır. Ara demiri ise yastık üzerine her 3 - 3,5 m’ de bir konur. Baş ve ara demirleri 1 m yüksekliğinde ve 1 m genişliğindedir. Her bir ağ bu bölme üzerinden geçer.
Bölmeler arası mesafe topraktan ilki 15 cm ikinci, üçüncü 20 cm yüksekliğindedir. Baş demiri önünde bir destek (üçgen) demiri vardır. Bitkinin ileriye yamulması engellenir.

 HASAT İŞLEMLERİ
 Hasat
Hasat bitkiler için önemli olaylardan biridir. Çünkü kesim noktası, kesilecek dal,kesilecek dalın ağdan çıkarılmasına çok edilmelidir. Dallar gövdeye bağlandığı yerden 1-2 dal (kardeş) kalacak şekilde kesim işlemi yapılır. İşlem sırasında çiçeklerin % 10 – 20’si açmış olmalıdır.
Dianthus barbatus hasadı
Kesilen dal ağdan çıkarılırken ağlar içinden aşağı doğru çekilerek çıkartılmalıdır. Ağın üst kısmından çıkarılmayacak olursa goncaların kırılma ihtimali vardır. Ağdan çıkarılan dallar ızgara demiri üstünden geçen iplere konur. Arkasından gelecek olan bir kişi de onu en hızlı ve kısa sürede suya koyup, kesim noktasının kurumasını engeller. Aksi takdirde kuruduğu zaman su çekmeyecek, çiçek daha işlenmeden pörsüyerek kalitesini kaybedecektir.
Tasnif
Hüsnüyusufların dalları kesildikten sonra çiçekler serin bir yere getirilir. Değişik renkte olanlar varsa renklerine ve boylarına göre ayrılır. Genellikle uzun, orta ve kısa olmak üzere üç boylama yapılır. Kesilen çiçekler avuç içini dolduruncaya kadar elde biriktirilir ve bu şekilde demetlenir. Demetler sapların dip kısmından genellikle lastik ile bağlanır.
Hazırlanan demetler suda bekletilir.
Dianthus barbatus’ da su çektirme işlemi

Demetler birkaçı bir arada olacak şekilde kâğıtlara sarılarak paketlenir. Bu haldeki demetler karton kutular içine yerleştirilir. Karton kutuların boyutları 100 x 50 x 30 cm olmalıdır. Ülkemizde karton kutu dışında sepet ve sandıklar da kullanılmaktadır.

Depolama
Kesilen çiçekler su içerisinde 1 – 2 0C’de 4 – 6 hafta, suya koymadan 5 – 7 0C’de 3 – 4 gün saklanabilir. Ancak kaliteli ve uzun süre saklamanın en profesyonel yolu gümüş thiosülfatla hazırlanmış solüsyonda bekletmektir. Bunun yanında suyun pH değeri 2 – 4 arasında olursa bakteri gelişimi engellenmiş olmaktadır. Depolama sırasında çiçeğin etilene karşı hassas olduğu bilinmektedir.

Tohum Çimlendirme Resimleri
















Hüsnü Yusuf Resimleri




































Buda benim yetiştirdiklerim (mayıs 2014 Turkiye-Malatya) 2.yılında açtılar
























Haziran Ortasına Geldik Hüsnü Yusuflar Yanlardan Yeni Sürgünler Vermeye Başladı Yeniden Açmaya Hazırlanıyorlar






* İktidarsızlıkta faydalıdır.
* Yatıştırıcı ve terleticidir.
* Soğuk algınlığı, grip ve mide üşütmesinden kaynaklanan şikayetleri azaltır. İdrar söktürür.
* Merhemi cilde renk vermek için kullanılmasının yanında bazı cilt hastalıklarına karşı da faydalı olmaktadır.
* Küçük erkek çocuklarında meydana gelen kasık fıtığı için yakısı iyi olur.

Hüsnüyusuf Nasıl Hazırlanır?
Hüsnüyusuf çiçeği kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanır ve içilir.

Kullanım Şekli :
4 bardak suya 50 gr. kuru çiçek konup kaynatılır. Günde 3 kere birer bardak içilir.


Hüsnü yusuf fidesi