Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

PH Metreler, Topraksız Tarımda pH Metre Kullanımı

0 yorum


Topraksız tarım için besin çözeltisi hazırlarken, bu besin çözeltisinin pH derecesini istenilen pH aralığında tutmamız gerekiyor. pH değerini istediğimiz değerlerde tutmak için öncelikle pH değerini ölçmemiz gerekiyor.
pH derecesini ölçen ölçüm aletlerine pH metre denir. Elektronik yada analog göstergeli pH metreler olduğu gibi, pH kağıtları ile de ölçüm yapılabilir. pH kağıtları ile ölçüm esnasında, çözeltiye batırılan pH kağıdının rengine göre derecesi belirlenir.



pH Ölçümü
Yaklaşık bir pH ölçümü için pH seviyesi değiştikçe değişik renk alan pH kağıtları kullanılabilir. Bu tip göstergelerin doğruluklarında sınırlamalar mevcuttur ve renkli veya koyu örneklerde doğru olarak sonuç elde etmek zorlaşabilir.

Daha doğru pH ölçümleri bir pH metre ile elde edilebilir. pH ölçümü üç parçadan oluşur: pH ölçüm elektrodu, referans elektrodu, ve yüksek empedans girişli bir cihaz.
pH elektrodu, ölçülen çözeltinin pH’ına göre voltaj veren bir pil gibi düşünülebilir.
pH ölçüm elektrodu hidrojen iyonuna hassas bir cam haznedir. Haznenin içinde ve dışındaki bağıl hidrojen konsantrasyon değişimine göre farklı milivolt çıkışı verir.
Referans elektrodu çıkışı hidrojen iyonu aktivitesi ile değişmez. pH elektodunun iç direnci çok yüksektir. pH değişimine göre ortaya çıkan voltaj değişimini ölçmede zorluk çıkarır. pH metrenin giriş empedansı ve kaçak dirençler önemli faktörler haline gelir. pH metre temel olarak yüksek empedanslı bir yükseltici olup anlık elektrod voltajlarını ölçüp sonuçları analog veya dijital bir göstergede pH birimi cinsinden gösterir. Bazı hallerde, özel kullanım alanları veya iyon-seçici ya da Oksidasyon-İndirgeme Potansiyeli (ORP) elektrodlar için voltaj da okunabilir.

Topraksız tarımda pH ın önemi için sitemizdeki PH Nedir ? Topraksız Tarımda PH ve Önemi başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.