Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Hollandalı Araştırmacılar Domatesi Daha Hızlı Büyütmeyi Başardı

0 yorum

       Domates, Amerika kıtasının keşfi ile tüm dünyaya yayılmış ve sevilerek tüketilen meyvedir. 2010 istatistiklerine göre dünyada her yıl 152 milyon ton domates üretilmektedir. Dünyanın en fazla domates üreten ülkesi 41.8 milyon ton ile Çin’dir. Onu 12.9 milyon ton üretimle ABD izlemektedir. Türkiye ise yıllık 10 milyon ton üretimle dünyanın en fazla domates üreten 3. ülkesidir.


      Avrupa ülkeleri elverişsiz iklim koşulları nedeniyle bu sevilen meyvenin üretimi konusunda yıllardır sıkıntı yaşamakta. Günde en az 8 saat karanlıkta kalması gereken domatesler bu döngünün dışına çıkıldığında (yapay ışıkla üretim gibi) çürüyüp gitmektedir zira domates bitkisi karanlıkta kaldığı 8 saatlik dönemde büyümesine mola verip kendini yenilemektedir. Gecelerin çok uzun sürdüğü ülkelerde doğal ortamında üretimi bir hayli zor olmaktadır. Bu nedenle en önemli ithalat kalemlerinden biri olan meyve sebze üretimi konusunda sürekli yeni çözümler arayan Hollandalı bilim insanları domateslerin 8 saat karanlığa ihtiyaç duymadan kesintisiz şekilde büyümesine imkan sağlayan bir yöntem bulduklarını açıkladı.


     Yayınlanan çalışmada domateste bulunan Type III Light Harvesting Chlorophyll a/b Binding protein 13 (CAB-13) isimli bir geni izole ederek domateslerin %20 daha hızlı büyüdüğü belirtiliyor. CAB-13 geni üzerinde çalışmaya devam edeceklerini belirten araştırmacılar bu yöntemin modern tarım uygulayan ülkeler için büyük önem arzettiğini ve uygulama maliyetlerini düşürebilirlerse Kuzey Avrupa ülkelerinin meyve sebze sıkıntısına çare olabileceğini vurguluyor.