Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Edirne Yöresel Yemekleri

0 yorum

Edirne Usulü Tarhana Çorbası

Kış aylarının vazgeçilmez içeceği olup, tarhana, sonbaharda kırmızı tarhanalık domates biberi, domates, kırmızı başak biberi, çok bol beyaz soğan, yoğurt ve un ile ekşi hamur mayası katılmak suretiyle mayalanır. Dokuz on gün bekleme süresinde her gün hamur yoğrulmak suretiyle tüm malzemelerin birbirleriyle karışması sağlanır. Daha sonra parça parça kurutulup, çok ince elekten irmik gibi olacak şekilde elenip tekrar kurutularak saklamaya alınır.

Pişirimi; Bir miktar ılık suya birkaç kaşık kuru tarhana karıştırılmak suretiyle pişirilip, tereyağı karıştırılarak servis yapılır.


Akıtma



1 yumurta
1 litre süt
1 tatli kasigi tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Yumurta, süt, tuz çırpılır. Daha sonra un azar azar ilave edilir ve çırpılır kıvamlı ve akışkan olması gerek. Teflon tavaya 1-2 yemek kasigi sıvıyağ konulur, kızınca sıvı hamur kepçe yardımıyla tavaya dökülür. Alt yüzü pişince (üzeri gözenek gözenek olur ve kurur) diğer yüzü çevrilir, iki tarafıda pişen akıtma servis tabağına alınır. Üzerine sıcakken margarin sürülür ve her kata aynı işlem


Badem Ezmesi



400 gr. badem
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı su

Bademleri ılık suda ıslatıp kabuklarını soyulur. Bir tencerede şeker ve suy kaynatılarak koyu kıvamlı şerbet haline getirilir. Bademleri iyice kıyılır. Kıyılmış bademlerin üzerine şerbeti döküp karıştırılır.

Gaziler Helvası



10 kişilik malzemeler
300 gr. bal
yarım kg. su
200 gr. tereyağı
400 gr. un
100 gr. antepfıstığı

Bir tencerede bal ile suyu birlikte kaynatarak sıcak tutun. Diğer tencerede tereyağını eritin ve kızmadan ateşten alın. Bir elinizle unu serpip öbür elinizle unu yağa yedirin. Tencereyi kısık ateşe oturtup, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak helvayı 10 dakika kavurun. Fıstıkları katın.
Sıcak olan şurubu azar azar helvaya ekleyip topak kalmayıncaya kadar yedirin. Yeniden biraz kavurup, aynı işlemi yapın.
Un kokusu tümüyle gidince karıştırıp kapağım kapatın. Ateşten alın ve 30 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlenmiş helvayı iyice taneleninceye kadar bir tahta kaşıkla ezmeden karıştırıp, servis yapın.
Not: Bu helvaya antepfıstığı yerine kabuğu soyulmuş badem, findık ya da çam fıstığı konulabilir.