Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Aşıların Korunmasına Yönelik Bazı Önlemler

0 yorum

1)Kanamanın Önlenmesi:
Anaçların kesim noktalarından özsuyun çıkmasına kanama adı verilmektedir. Kanama özellikle erken ilkbaharda, gece ve gündüz sıcaklıklarının dalgalanma gösterdiği ve toprak sıcaklığının yükseldiği mevsimde önemlidir. Kanama bir yerden bir yere yeni taşınmış ağaçlarda fazla görülmez. Özellikle cevizler başta ol¬mak üzere, kısmen de kestane, fındık ve diğer türlerde bir sorundur. Eğer aşı yapıldık¬tan sonra kanama meydana gelirse aşı kalemi boğulur, aşı bölgesinde kallus oluşmaz, dolayısıyla aşı kaynamaz. Kanama, aşıdan 1-30 gün önce anaçların kesilmesiyle ve anacın alt kısmında meyilli bir kesim yapılarak engellenebilir. Kanama kesim yapılan yerlerde meydana gelir ve birkaç gün içinde durur. Bundan sonra da aşılama yapılabilir.
2) Aşının Fazla Sıcaktan Korunması:
Koyu renkli aşı macunları veya koyu renkli kabuklar, güneşli günlerde fazla ısı çekerler. Bu durumda dokuların sıcaklığı, hava sıcaklığın¬dan 10-20°C daha fazla olabilir. Sıcak bir günde, böylece aşı noktasındaki sıcaklık 38°C'ye kadar yükselebilir ki, bu sıcaklıklarda hücre bölünmesi durur ve daha yüksek sıcaklıklarda zararlanma meydana gelir. Yüksek sıcaklığın önüne geçmenin en uygun yöntemi sıcaklığın yansıtılmasıdır. Bu amaçla da ağacın güney ve güney batı kısımları yukardan aşağıya kadar, uygun boyalarla boyanır. Veya aşılar yere yakın noktalardan yapılarak güney kısımları örtülür. Aşının üst kısımlarının su geçirmez kağıt torbalarla örtülmesi de yararlı olur.
3) Anaçların Sürgünlerinin Kesilmesi:
Aşı yapıldıktan sonra anaçtan yeni sürgünler oluşur. Bunlardan aşı noktasına en yakın birkaç tanesi hariç diğerleri kesilmelidir. Bunlar da aşılamadan birkaç hafta sonra, kalemdeki gözler sürünce kesilip atılırlar. Böylece, bunların kalemden oluşan sürgünlerle rekabetleri önlenmiş olur.
4) Aşıların Sonraki Bakımları:
Aşı noktasındaki kaynama, sıcaklıklara da bağlı olarak 4-6 hafta içinde meydana gelir. Kaynamayla birlikte, aşı sargıları kallus oluşumunu ve anacın enine büyümesine engellemeye başlar. Bu nedenle sargıların kaldırılması gerekir. Ancak bundan sonra kallus bölgesinin kurumasını önlemek amacıyla buraya aşı macunu, vaselin v.b. materyaller sürülür veya polyvinyl asetatla kaplanır.
Üzerinde üç–beş göz bulunan odunlaşmış, bir yaşında sürgünlerden alınan kalemlerin anaç üzerine yerleştirilmesiyle yapılan aşılama yöntemidir. Bahçe ve süs bitkileri ile meyve ağaçlarında uygulanılır. Çeşit değiştirilmesi, yaralanan bitkilerin onarılması amacıyla kullanılabilir. Kalem aşıları farklı şekillerde uygulanabilir.