Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Sardunya(PELARGONIUM)

0 yorum



Sardunya çiçeği birçok renge sahiptir. Bahar ve yaz aylarında küçük top şeklindeki çiçekleriyle gözlerinizi renklendirir. Her bahçede olması gereken çiçeklerden biridir. Çok yıllıktır. Bahçenizde, evinizde, balkonunuzda rahatça yetiştirebileceğiniz zahmetsiz bir çiçektir. Yarı güneş alan yerlere dikebilirsiniz. Çok güneş yapraklarına zarar verebilir. Toprak kuru kalmayacak şekilde sulama yapılmalıdır. Aşırı soğuk ve sıcaklardan korumanız yeterlidir. Bahçenizi, evinizi, balkonunuzu renklendirmek için harika bir çiçektir.

Sardunya bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:
*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.
*Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine fayda sağlamaz.
*Hava akımlarından kolay etkilenen sardunya bitkisi bu etkiden korunmalıdır.
*Kış aylarında sardunyanın bulunduğu ortam 11-12 derecenin altına düşmemelidir.
Sulamada en önemli unsurlar;- Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.

- Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için haftada en az iki kere sulanmalıdır.

- Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır.

- Sulanmadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir.

- Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde olmalıdır.

- Sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su ile yapılmalıdır.

- Sardunyada çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.

* Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.

* Sık sık saksı değiştirmek, büyük olan saksılar sıklemenin gelişmesine çok büyük engellerdir.

Sardunya Bitkisinin Çoğaltılması:

* Sardunyanın çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir.

* Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur.

* Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni sardunyalar oluşturabiliriz.

* Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.



Yetiştirilmesi ve üretilmesi çok kolay bir süs bitkisidir. Sardunyalar kırmızı, pembe, beyaz ve daha bir çok renkli çiçekleriyle bahçeleri ve balkonları süsleyen en çok yetiştirilen süs bitkilerindendir. Ayrıca sardunyaların 150 ayrı çeşidi mevcuttur.


SARDUNYA BAKIMI
Sardunyalar, yaz dönemindeki muhteşem görünümlerini ufak bir bakım ve özenle kış boyunca da koruyabilir. İlk soğuklar kendini göstermeden önce sardunyalarınızı kaldırarak, serin ve oldukça kuru bir sera ya da kış bahçesinde muhafaza edin. İlk bahar geldiğinde sardunyalarınız; su, sıcaklık ve ışık ile birlikte tekrar canlanacaktır.


YETİŞME İSTEKLERİ
Sıcaklık: En iyi gelişmesini 15 derece dolayında gösterir. Kışın, sıcaklğın 7-10 derece olan yerlerde muhafaza edilmelidir. Işık: Sardunyalar bol güneşli yerlerde iyi gelişme göstermektedir.


BAKIM ÖNLEMLERİ
Saksı değiştirme: Her yıl Mart ayında yapılır. Saksı değiştirilecek olan bitkinin toprağı hafifçe nemlendirilir. Bitki kök boğazından tutularak ters çevrilir. Toprağın dağılmamasına özen gösterilir. Yeni dikeceğimiz saksıya kullanacağımız karışımdan bir miktar konulduktan sonra bitkimiz, köklerinin dışarıda kalmamasına özen göstererek dikkatlice yerleştirilir. Üzerine yine karışımdan konularak hafifçe bastırılmalıdır. Saksı tam ağzına kadar doldurul- mamalı saksının en üst kısmı ile toprak arasında yaklaşık 1cm. boşluk bırakılmalıdır.


GÜBRELEME
Yetiştirdiğimiz bitkileride yüksek kalitede ürün elde etmek için gübreleme yapmamız gerek- mektedir. Nisan - Eylül ayları arasında haftada bir kere 3g/1 kompoze gübre verilmelidir.