Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Oya ağacı (Lagerstromia indica)

1 yorum


Oya ağacı (Lagerstromia indica), kınagiller (Lythraceae)

Anavatanı Güney Çin ve Güney Asya'dır. Aslında oya, bir süs ağaççığıdır. Gölgeli alanlarda çiçek açamaz. Temmuz başından Kasıma kadar çiçeklidir.

Çiçekleri salkım şeklindeki genç sürgünler üzerinde dizilmiştir. Sütlü kahve-pembe renkli düzgün ve parlak gövdesiyle, çiçeksiz mevsimlerde bile göz alır. Bu nedenle dört mevsim bahçeyi süsler.

Budamasına özen gösterin
Oya ağacı yaklaşık 40-50 yıl yaşayabilir. Yaşlı bir oyanın yerini değiştirmek isterseniz bu işlemi tereddüt etmeden yapabilirsiniz. Sürgün verme kabiliyeti çok yüksektir. Bu nedenle çok budama yapılan bir süs bitkisidir.

Oyalar mutlaka form verilerek ve avize gibi bir tepe tacı oluşturularak budanmalıdır. Gövdesini, her yıl küt kalacak şekilde budamaktan kaçınmalısınız. Dikkat etmez; her yıl gövdenin etrafından budarsanız, tepe formlarını kaybederler.

Sevdiklerine gelince...
Gübreli, hafif kumlu, süzek toprakları sever. Ağır killi topraklardan ve durgun su bulunan yerlerden hoşlanmaz. En kolay üretilen süs bitkilerindendir. Bir yıl önceki sertleşmiş sürgünlerden alınacak çelik, 20-25 gün içinde köklenerek gelişmeye başlar.

Hazırlanan çelikleri, kumlu ve gevşek toprağa dikerek, yan gölge bir alanda çok sayıda üretebilirsiniz. Sıcak bölgelerde, özellikle de çiçekli olduğu mevsimlerde suyu sever. Eksi 15 dereceye kadar dayanabildiği için, Antalya'dan istanbul'a kadar her ilimizde görmek mümkündür.

Yapraklarının sıcak ve nemli yaz aylarında, gri-yeşil bir renge dönerek külleme hastalığına yakalanma olasılığı vardır. Bunu engellemek için önceleri kükürtleme yapılırdı; ancak günümüzde eriyik ya da toz haldeki ilaçlar da aynı görevi görüyor.

En iyi dikim mevsimi Mart-Nisan aylarıdır. Eğer çelikle yetiştirmeyi düşünüyorsanız bir yıl önceden bir kaba ya da yastığa dikilmiş ve köklenmiş çelikleri, bahçenizde uygun yerlere dikeblirsiniz. İlk yıl çiçek açar.
DAha geniş bilgilerle tekrar edeyim soru vede cevap şeklınde bilgilerımızı tekrar edelim..
Familya : Lythracea
Latince : Lagerstroemia indica
Türkçe : OYA AĞACI (İspanyol Leylağı, Hint Leylağı)

Oya Ağacı Doğal Yayılış ve Rakım
Asya'nın doğu bölgelerinde, Japonya, Kore, Çin, Filipinler ve Avustralya'da yerli olarak bulunur. Ülkemizde de yetiştirilmektedir.

Oya Ağacı Toprak ve Besin İsteği
Kumlu, killi, balçık ve bol gübreli topraklarda iyi gelişir. Fazla rutubeti sevmez. Toprağın iyi drenajlı olmasını ister. Kireçli topraklarda kloroz görülür. Azotça fakir topraklarda da yetişebilir.


Oya Ağacı Donlara Duyarlılık
Mutedil derecede duyarlıdır. Durgun dönemde -10 C sıcaklıklara kadar dayanır. Genç bireyler dondan zarar görse bile kökten tekrar sürerek kendini yeniler.

Oya Ağacı Sıcaklık ve Nem İsteği
Sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde iyi gelişir. Kuraklığa dayanıklıdır. Sulama seyrek aralıklarla ve tam yapılmalıdır.

Oya Ağacı Tohum Özellikleri
Meyve içinde çok sayıda, 1-2 mm. çapında olan tohumların tepelerinde kanat vardır. Tohumlar Kasım ayında toplanır.

Oya Ağacı Tepe Şekli
Küçük, yuvarlak bir {epe yapar. Tepe çapı 3-4 m.dir.

Oya Ağacı Makaslama ve Budama
Budama kışın veya vejetasyon dönemi başlamadan erken ilkbaharda "yapılmalıdır. Form verilmiş bireylerde son yılın sürgünleri kısaltılır, İnce dallar alınır ve böylece çiçeklenme ve sürgün verme gücü artar.
Orta hızda büyür. Maksimum 6-7 m. boy yapar.

Oya Ağacı Kök Yapısı
Oldukça sığ, yüzeysel ve istilacı kökler geliştirir.

Oya Ağacı Işık İsteği
Işık ağacıdır.

Oya Ağacı Meyve ve Çiçek
Meyveleri 1 cm. çapında, küremsi ve lokulusid kapsül durumunda olup, kış ortalarına kadar bitki üzerinde kalır. Temmuz'da açan çiçekleri dik, başağımsı ve terminal durumlu çiçek kurulları oluşturur. Çiçek kurulları 5-20 cm. büyüklüğünde hermafrodit ve gül pembe renklidir. Çiçekler Ekim ayı sonuna kadar dallarda kalır.

Oya Ağacı Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili yaprakları kısa saplı, oval, uçları kütçe, 2-7 cm. uzun, üst yüzü parlak yeşil ve alt yüzündeki damarlar tüylüdür. Yapraklar sonbaharda dekoratif bir kırmızı renklenme yapar. Sürgünler tüysüz, 4 köşeli ve açık pembe-bej renklidir.

Oya Ağacı Üretim Şekli
Tohum, erken ilkbaharda sert çelik, yazın yumuşak çelikle sera veya açık alanda üretilebilir. Kasım ayında kök çelikleri ile de üretmek mümkündür.

Oya Ağacı Diğer Özellikler
Süs bitkisi olarak çok değerli bir türdür. Kent içinde, park ve bahçelerde, küçük ailelerde, gruplamalarda veya soliter olarak kullanılır. Kapta yetiştirilebilir. Gri veya kahve renkli kabukların dökülmesi ile yenilenmiş gövde çok dekoratif görünümlüdür.

















Tohumdan Ağaca









1 comment

MERVE
2 Temmuz 2018 20:45

AYRINTILI VE NET AÇIKLAMALARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER. BENİM MEERAKIM HASTALIK VE ZARARLILARA DAİR. OYALARIMIZDA PARLAK DAMLACIKLAR PÜSKÜRTÜLMÜŞ GİBİ BİR GÖRÜNÜM VAR.SIKINTISI NEDİR VE HANGİ İLACI KULLANMAM GEREKİYOR. ALLAH RAZI OLSUN SİZİN YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN.

Reply
Yorum Gönder