Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Pekin Ördeği Yetiştirme

0 yorum


Ülkemize 1984 yılında, Çin'den getirilmiştir. Bundan 100 yıl önce, Amerika’ya da götürülmüştü. Orada çok yetiştiriliyor, eti de çok seviliyor. İngiltere bu ırkı geliştirdi, şimdi bütün dünyaya satıyor. Ülkemizde yetiştirilen pekin ördekleri tüy tipi pekin ördekleridir. Yumurta verimi yüksektir. Yılda 150-200 yumurta alınabiliyor. Karaciğeri, tüyleri ve gübresi ayrıca gelir getiriyor. Tüyleri kremsi beyaz, gaga ve ayakları portakal rengidir. Hastalıklara karşı oldukça dayanıklı. Tavukları kitle halinde öldüren hastalıklar, bu ördeklerde görülmüyor.

Pekin Ördeğinin Üretimi Yumurta verimi 40 hafta sürer. Bu sürede 200’ e yakın yumurta verebilirler. Yani yüksek verimli hayvanlardır. Bu nedenle kuluçkaya yatmayı sevmezler. Yumurtalarından civciv almak için ördek, hindi, tavuk kuluçkaya yatırılır. Ördekler 10-12, tavuklar 7-8, hindiler 20-22 Pekin ördeği yumurtasına kuluçkaya yatabilirler.

Eğer çok sayıda üretim yapılıyorsa, elbette kuluçka makinesi kullanmak gerekir. Kuluçkadan yüksek verim almak için, yumurtaların döllü olması gerekir. Bu amaçla her 4 dişi ördeğe 1 erkek ördek katılmalıdır. Ördekleri folluğa yumurtlamaya alıştırmalıdır. Follukların tabanına planya talaşı veya benzeri altlık konur. Sabaha karşı yumurtlarlar. Yumurtalar sabah toplanmalı, uygun ortamda bekletilmelidir. 8 günü geçirmeden de kuluçka makinesine koymalıdır. Tabii, önce fumige ederek mikroptan arındırılmalıdır. Kirli ve şekilsiz olanlar kuluçkaya alınmaz. Pekin ördeği yumurtaları ilk 24 gün gelişim bölmesinde tutulur, sonra çıkış bölmesine alınır. 28’ inci günde civciv çıkışı başlar.

Bakım ve Besleme



Civcivler
Yumurtadan çıkan civcivler ana makinesine alınır veya yerde bakılır. İlk 3-5 gün içinde burun-göz karma damla aşısı yapılır. Sularına vitamin ve antibiyotik eklenir. Üç hafta özel olarak bakılan hayvanlar, artık suya salınıp, yüzmeye alıştırılabilirler. İlk 4 haftada yüzde 20 proteinli Pekin ördeği yemi ile beslenmelidir.

Palazlar
Damızlık olanlara 4’ üncü haftadan sonra 6 ay kadar yüzde 15 proteinli Pekin ördeği geliştirme yemi verilir. Hayvanlar 5 aylık olunca, iriliğine, göğüs genişliğine, bacaklarının sağlamlığına bakılır. İyi olanlar damızlığa ayrılır. 3-5 dişi için 1 erkek ayrılmalıdır.

Anaçlar
Dişiler 5-6 aylık olanca yumurtlamaya başlar. Yumurtlama başlayınca ilk gün % 75 palaz geliştirme yemi, % 25 yumurta yemi verilir. ikinci gün yarı yarıya verilir, üçüncü gün % 25 palaz geliştirme yemi, % 75 yumurta yemi verilir. Dördüncü gün artık tamamen yumurta yemine geçilir. Yumurta yemleri % 15-17 proteinli olmalıdır. Folluklar 40 x 50 x 40 cm ölçülerinde olmalıdır. Her 4-5 ördeğe bir folluk bulunmalı, diplerine talaş gibi bir altlık konmalıdır. Böylece yumurtalar temiz kalır.

Barınaklar
Eski tavuk kümesleri varsa, bunlara 50 x 50 cm ’ lik çıkış delikleri açılıp, Pekin ördeği yetiştirilebilir. Hatta üç yanı kapalı bir yanı açık kümesler de kullanılabilir. Önemli olan, hava cereyanı bulunmamasıdır. Onun için kuzey tarafı mutlaka korunaklı olmalıdır. Ördekler havuzdan çıktıktan sonra, ıslak ıslak kümese girmemeli. Kümes ile havuz arasına 1,5-2 metre genişliğinde dinlenme yeri yapılmalıdır. Buraya dere çakılı döşenebilir, beton kaplama da yapılabilir. Havuza doğru meyil verilmelidir. Havuz kümesin güneyinde bulunmalıdır. Kümes alanının yarısı kadar havuz yeterlidir.

Havuz kirlenmesin, Ördekler hem havuzda yüzer, hem gübresini havuza bırakır, hem orada çiftleşir, hem de suyu içer. Öyle ise havuzun, suyunun temiz tutulması lâzım. Sık sık su boşaltılmalı. Havuz iyice temizlenmeli, badana edilmeli. Kirli bir havuz, ördeklerin sağlığı için zararlıdır.

Sağlık önlemleri
Aşılar hastalığa karşı etkili koruma sağlar. Civcivler burun-göz aşısı yapılmalı, 45 günlük olunca da Nevkastıl (New-Castle) aşısı yapılmalıdır. Ani yem değişikliklerinde stres olabilir. Bu da ishale yol açabilir. O zaman ishal kesici ilâçlar vermek gerekir.

Tüyüde, gübresi de işe yarar. Pekin ördeğinin tüyleri hafif ve kullanışlıdır. Yastık, yorgan, yatak yapılır, spor giyiminde kullanılır. Bir Pekin ördeğinden 100 gram temiz tüy alınır.

Gübresi çok işe yarar. İçinde toprağa gerekli maddeler vardır. Havuzdaki gübre, aynı havuzda balık yetiştirmek için ortam hazırlar. Ayrıca gübre ile karışmış havuz suyu, sebze sulamasında çok yararlı olur.

kaynak:tarımsektör