Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Konya Yöresel Yemekleri

0 yorum

Çöpleme

MALZEME LİSTESİ
500 gr kemiksiz kuşbaşı kuzu eti (veya koyun but eti)
5 adet Konya patlıcanı (veya orta boy kemer patlıcan)
2 adet orta boy kuru soğan
2 çay kaşığı tuz, karabiber
2 yemek kaşığı domates salçası
50 gr sadeyağ
4 su bardağı su
8-10 adet iğde veya bağ çubuğu (Çöp şiş)

YAPILIŞI
Derin bir kabın içine kuşbaşı etleri koyun. Tuz ve karabiberi serpip iyice karıştırın, öte yandan patlıcanları alacalı soyup, boylamasına dörde bölüp iki parmak genişliğinde doğrayın.
Soğan ve domatesleri soyup iri kuşbaşı et formunda dilimleyin.Çöp şişlere bir adet patlıcan, bir adet domates, bir adet soğan, bir adet et sıralamasıyla malzemeleri yerleştirin. Bu arada çöp şişlerinin sığabileceği büyüklükte bir fırın tepsisini önünüze alın, hazırladığınız çöp şişleri tepsiye yerleştirin.
Orta boy bir tavaya yağı koyup eritin. Salçayı ve suyu ekleyip ezerek salçalı suyu kaynatın. Kaynayan salçalı suyu ocaktan alıp tepsideki çöp şişlerin üzerine gezdirin. İster ağzı kapalı olarak ocak üzerinde pişirin yada 175 dereceye ayarlı fırında pişirin.
Etler iyice yumuşayınca pilav yada tandır ekmeği üzerinde servis yapılır.



Tarhun Çorbası

MALZEMESİ:
500 gr. kemikli kuzu eti,
2,5 çorba kaşığı un,
1 su bardağı süzme yoğurt,
1 yumurta,
6 su bardağı su,
1 çorba kaşığı kuru tarhun,
tuz.

Eti üzerini kapatacak kadar su ile yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pişince etin suyunu ayırın. Eti didikleyin. Yumurta, un, ve yoğurdu 1 bardak et suyuyla çırparak kanştırın. Etin suyu 6 bardaktan az ise su ekleyin. İçine yoğurtlu karışımı yedirin. Didilmiş etleri katın. Orta ateşte, sürekli karıştırarak koyulaştırın. Tarhunu ekleyip, tuzumu ayarlayarak karıştırın ve ateşten alın.


Şekerleme


Malzemeler
1 paket margarin veya tereyağı
1/2 çay bardağı sıvı yağ
4 su bardağı un
1 su bardağı pudraşekeri

Hamur yoğuracağımız kaba eritip ılıttığımız margarini, pudraşekerini ve sıvı yağı ekleyip çırpalım. Unu katıp özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp başparmak kalınlığında çubuklar yapalım. Çubukların iki ucunu birleştirip hamurlara küçük bir simit şekli verdikten sonra fırın kabına dizip, önceden ısıtılmış 170° ısılı fırında kurabiyeleri, üzerleri beyaz kalacak şekilde pişirelim.

Not: Şekerleme, Akşehir'de nişan töreninden önce kız evinden damat evine gönderilir. Şekerleme hamurunun uzun süre yoğrulması gerekir.

Konya Fırın Kebabı


Malzemeler: Konya Karaman kuzu eti.

HAZIRLANIŞI:
Kuzu parçalanarak fırın tepsilerine serilir ve fırında kızartılır daha sonra kızartılmış etler büyükçe bir bakır kazana konulur. İçerisine kendi yağından eklenip fırına atılır. Yaklaşık sekiz saat bakır kazanda fırında kalan etlerimiz servise hazırdır.