Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Çengelköy salatalığı

0 yorum


Meşhur Çengelköy salatalığı. Bahçe ve Sera üretimine uygun. Gözünüzün önünde, ilaçsız, hormonsuz yetiştirin, sabah erken vakitte hava serinken çıtır çıtır, taze tüketmek için toplayın.

Göreceksiniz marketlerden aldığınız ve şehir hallerine ticari olarak üretildiğinden tonlarla gelen salatalıklardan farklı kokulu, lezzetli salatalıklar yetiştireceksiniz. Aslına bakarsanız bunun sebebi basit. Daha ucuza daha çok üretebilmek uğruna, tamamen topraksız ortamda, suni gübrelerle beslenerek yetiştirilen sebzeler ne yazık ki tüm özelliklerini yitirmekteler.

Aynı sulama hattına karıştırılan suni sıvı gübrelerle beslenen ve aynı hat üzerinde tek kalemde yetiştirilen domates, biber ve salatalık, hasat günü gelip toplandıklarında, hepsi aynı kokuda ve aynı tatta olmaktalar. Oysa bahçede kendi yetiştirdiğiniz sebzeler, toprağın derinlerine kök salacak oradan her biri kendine has, ihtiyacı olan mineralleri alacaklar. Yine her biri kendi kokusunu, lezzetini ve ağızda tadı bırakan özlerini meyvelerine toplayacaklar. Bahçede yetişen sebzeleriniz asla marketlerdeki gibi hepsi aynı boyda, yarasız beresiz, kopkoyu ve yemyeşil olamayacak. Aksine organik gübrelerle toprağını zenginleştirdiğiniz bu sebzeler açık yeşil olacaklar.

1950 li yıllardan sonra kimyasal gübreleme ile üretile üretile gözümüzün alıştığı, sanki daha sağlıklıymış gibi duran koyu yeşil ve parlak sebzeler aslında göz boyamadan pekte başka bir şey değiller. Bu nedenle yetiştirdiğiniz doğal sebzeleriniz açık yeşil yapraklı, markettekilerden daha az parlak ve üzerlerinde doğal lekeler olursa üzülmeyin. Bilin ki 1950 den önce tüketilen tüm sebze meyve böyleydi.

Peki farkı mı ne? 1950 de yenilen 1 elma'dan aldığımız vitamini bugün alabilmek için tam 7 adet orta boy elma yememiz gerekmekte. Kısacası elinizle yetiştirdiğiniz tek bir salatalık, marketten aldığınız 2 kilogram salatalığa eş değer. Eh sanırız buna da değer...


Ekim zamanı : Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs
Yetiştirme yeri : Bahçe
Özelliklerine göre : Geleneksel tohum
Türüne göre : Sebze
Hasat sezonu : Yaz aylarında hasat


Fidesi