Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Çim Gübreleri

0 yorum




Kısa bilgiler
Azot (Nitrojen - N) :
Azot, çimin gelişimi için gerekli olan protein ve klorofil oluşumunu sağlayan en önemli elementtir. Dolayısıyla yıl boyunca özellikle de gelişme dönemi olan aylarda çime verilmesi gerekmektedir. Azot, toprak tarafından çok hızlı emilir ve suyla yıkanarak dışarı atılır. Bu nedenle geleneksel tarımsal gübrelerin aksine Scotts gübreleri, kontrollü ve yavaş çözünerek çimin ihtiyacı olan zamanlarda azot ihtiyacını karşılar.

Fosfat (P) :
Fosfat, kök bölgesi gibi çimin yeşil olmayan aksamınının gelişimi için en önemli elementtir. Çimin enerjiye ihtiyacı olan ilkbahar ve sonbahar aylarında çim için çok önemlidir. Fosfat hareketli bir element olmadığından, yani toprak içinde filtre edilemeyeceğinden mümkün olduğunca kök bölgesine yakın uygulanmalıdır. Genellikle fosfat, ilk ekim veya ara ekimle beraber Mayıs ayı ile Temmuz ayları arasında uygulanır.

Potasyum (K) :
Potasyum, su dengesini ayarlamada ve çim bitkisinin dinçliğini arttırmada önemli rol oynar.  Potasyum eksikliği, çim yapraklarının zayıflamasına ve sıcak hava koşullarından ve neme karşıden olumsuz etkilnmesine neden olur ve mantari hastalıklar riskini arttırır.
Potasyumun diğer bir yararı da, çime darbelere karşı ekstra bir dayanım kazandırmasıdır. Bununla beraber, potasyum topraktan hızla filtre edilir, bu sebeple geç ilkbahar, yaz ve sonbaharda yüklü potasyum uygulamaları önerilir. Aşırı potasyum, kalsiyum ve magnesyum emilimini engeller.

Magnesyum (Mg) :
Magnesyum, çimde klorofil için gereklidir, ancak çim bitkisinde çok hareketlidir. Ortamda azalması halinde yaşlı çim yapraklarından genç yapraklara doğru akış olur. Bu nedenle, magnesyum eksikliği ilk önce yaşlı çim yapraklarında oluşur.

İz Elementler :
İz elementler bitkilerde, insanlar için gerekli vitaminler gibidir. Çim bu iz elementlere az miktarlarda ihtiyaç duysa da kesinlikle çok gereklidir.


UZUN DÖNEM ETKİLİ BAKIM GÜBRESİ
 28 + 5 + 5 (+ Fe)
GÜÇLENDİRME ve ONARIM GÜBRESİ
16 + 8 + 16 (+ 5MgO + Fe)
GÜÇLENDİRME ve ONARIM GÜBRESİ
17 + 7 +16 (+2MgO+Fe)
KIŞ VE İLKBAHAR HAZIRLIK GÜBRESİ
13 + 5 +20
SEZON BAŞLANGIÇ GÜBRESİ
N - 26 + 5 + 11 (+ 2MgO + İE)
YENİLEME GÜBRESİ
23 + 23 + 05
  GÜÇLENDİRME VE YOSUN KONTROL GÜBRESİ
6 + 5 + 10 (+ Fe)



%10 N + %3 P2O5 + %4 K2O + %2 MgO + %1 Fe

Organik ve mineral yapıda maddeler içeren, özel karışımlı çim gübresidir. Toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini iyileştirir ve uzun süreli düzenli olarak etkisini gösterir.Çimin en çok ihtiyaç duyduğu besin elementlerini mükemmel bir kombinasyonda sağlar.Her türlü çim sahası için uygun olup, kloroz sararmalarını giderir ve çimin çok yeşil bir görünüm almasını sağlar.
Organik ve mineral kökenli olduğu için çim alanlarının birkaç aylık besin ihtiyacına cevap verir. Öğütülmüş boynuz katkılıdır. Organik yapısı ile mükemmel bir çim gübresi olup, mart ayından ekim ayına kadar kullanılabilir. Uygulama dozu m2’ye 40-50 gramdır. Gübreleme yağışsız bir dönemde yapılmış ise 2-3 gün sonra sulama yapılmalıdır. Yosun oluşumunu engeller, çim bitkilerinin mukavemetini arttırır, kök büyümesini teşvik eder.


Uzun Vadeli Çim Gübresi

%20 N + %5 P2O5 + %8 K2O + %4 MgO

Yoğun bakım isteyen uzun dönem etkili organik ve mineral yapıda özel karışımlı çim gübresidir. Özellikle peyzaj uygulamaları, spor ve golf alanları için geliştirilmiştir. Hızlı ve güçlü işleyen besin karışımı aylarca sürecek etkiyi garanti eder.


Başlangıç Çim Gübresi

%12 N + %22 P2O5 + %10 K2O

Çim alanların ilk oluşturma aşamasında ister tohumlama ister hazır rulo çim uygulaması olsun, her iki yöntemle de uygulanabilen, çim alanın daha çabuk ve sağlıklı bir kök yapısına kavuşmasını sağlayan ve dolayısıyla fiziksel görünümün daha kısa sürede istenen düzeye gelmesini sağlayan gübrelerdir. Tohumla yapılan uygulamalarda kapak toprağına karıştırılarak ya da kapak toprağı üzerine ilk çıkışlar görülmeye başladığında uygulanabilir. Hazır rulo çim uygulamalarında ise serim işlemi tamamlandıktan hemen sonra atılması tavsiye edilmektedir. Her iki uygulama yönteminde de gübreleme sonrası iyi bir sulama yapılmalıdır. Etki süresi ekoloji ve toprak şartlarına bağlı olarak 2-3 aydır.
Uygulama periyodu; çim alan oluşturulabilecek her dönemde kullanılabilir. Uygulama miktarı 40 gr/ m2


Ekonomik Çim Gübresi

%30 N + %5 P2O5 + %6 K2O + %7 S

Çim alanlarda erken ilkbahar döneminde uygulanan ve kış mevsimi boyunca oluşan zararlanmaların hızlı bir şekilde toparlanmasını sağlayan bakım gübresidir. İçerdiği yüksek azot ve kükürt ile alandaki mevsimsel sararmaları iyileştirir ve kardeşlenmeyi teşvik ederek alanın dokusunda oluşan bozulmaların tamirine yardımcı olur. Etki süresi ekoloji ve toprak şartlarına bağlı olarak 3 aydır.
Uygulama periyodu Mart – Mayıs dönemidir. Uygulama miktarı 30 gr/m2


Yavaş Salınımlı Mineralli Çim Bakım Gübresi

20+5+8+4 Mg+10 S+ Fe

Çim alanlarda periyodik kullanıma uygun yavaş salınımlı ve uzun süre etkili bir çim bakım gübresidir. Sürekli ve sağlıklı bakım için uygundur. Çim alanın ihtiyacı olan besin maddelerini sürekli ve maksimum fayda ile toprağa bırakır. Çim alanın kardeşlenmesinde etkindir. Etki süresi ekoloji ve toprak şartlarına bağlı olarak 4- 6 aydır.
Uygulama periyodu Mart – Ekim ayları arasıdır. Uygulama miktarı 35 gr / m2


İlkbahar Yaz Çim Bakım Gübresi

15+5+10+4 Mg+17 S

Çim alanların yaz döneminde oluşacak yüksek sıcaklık etkisiyle görebileceği zararları, kurumaları ve yine yüksek sıcaklık ve nem etkisiyle oluşan fungal ( mantari) hastalıkların önlenmesi ve alanın direncini arttırmak amacıyla uygulanan bir bakım gübresidir. İçeriğinde bulunan yüksek kükürt hem renk koyuluğu hem de hastalıklara direnci arttırmada etkilidir. Gübrenin hastalıkların önlenmesinde tek başına yeterli olamayacağı ve yaz döneminde özellikle sulama zamanı ve miktarlarına dikkat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Etki süresi ekoloji ve toprak şartlarına bağlı olarak 2-3 aydır.
Uygulama periyodu Mayıs – Ağustos dönemidir. Uygulama miktarı 40 gr / m2

Çim Ekimi ve gübreleme pratiği