Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Beucarnea recurvata Fil ayağı ağacı/Nolina (ağaç)

0 yorum



Nolina, palmiye benzeri bir bitki olup, anavatanı Meksika’dır. Tabana oturan gövde kısmı üst gövdeye nazaran oldukça geniş olan bitki, bu karakteristik yapısını tohumdan çıktıktan 2 ay sonra almaya başlar. Yıllar içinde geliştikçe ön plana çıkan bu özellik, görsel olarak Nolina’yı bahçenizde ya da evinizde sahip olmanız gereken bitkiler arasına sokar.

Oldukça dayanıklı bir bitki olup, sizi üzmeden gelişir. Kolaylıkla bol ışık alan bir pencere önünde yetiştirilebileceği gibi, bahçenizde zaman içinde odak noktası olacak bir bitki olarak da yetiştirilebilir. Toprağa girdiğinde boyu 5 metre 40 cm e kadar ulaşabilir.

Çöl bitkisi olduğundan geçirgenliği yüksek toprak ister. Ekim toprağına karıştıracağınız ponza, lav taşı, dere kumu ve küçük taneli çakıllar bu işi kolaylıkla halledecektir. Toprağı kurudukça sulamanız gerekir. Ancak diğer tropik bitkiler gibi sürekli nemli ve sulanan toprak onu rahatsız edecektir. İyi gelişmesini istiyorsanız, saksıdaki Nolinaların tabaklarında su birikmesine izin vermeyin. Dış mekan yetiştiriciliğinde toprağın kuruduğundan emin olun ve iyice sulayın, sonra tekrar kuruyana kadar su vermeyin. Nolina genişleyen alt gövdesinde su depoladığından uzun süre susuzluğa dayanabilir. Tatile gittiğinizde gözünüzün arkada kalmayacağı yegane bitkilerden biridir.

Tohumdan yetiştirmesi oldukça basit olan bitkinin tohumları da, bitkinin kendisi gibi sizi üzmeden kısa sürede çimlenir. Çimlenmeden sonra bitki 10 cm ’e kısa sürede ulaşır ki bu dönemden sonra sulamasına, yukarıda ki kurallara uyarak devam ettiğinizde sağlıklı bir şekilde gelişecektir. Unutmayın hiç bir Nolina bir diğerine benzemez. Aynı ağaçtan çıkan tohumlar dahi insanlar gibi benzer ancak farklı yapıda olacaklardır.
Aydınlık, bol güneş gören bir yer, anavatanı Meksika çölleri olan Nolina’yı mutlu etmeye yeter. Böcek yapmayan, doğal zararlısı olmayan ender türlerden biridir.

Nolina, ekildiği ve yetiştirildiği yere karakter katan ender değerli bir bitkidir. Gövde yapısı ve dallanmasının çok az olması, çelikten üretimin tecrübe istemesi nedeni ile tohumdan üretimi tercih edilir. Ancak dalından ya da yeni sürgünlerinden de tutturmak mümkündür. Nolina’nın yavaş ama sağlam büyüyen bir bitki olduğunu unutmamak gerekir.

Yetişkin bir Nolina 1 yıllık su ihtiyacını gövdesinde depolayabilir. Evinizde yetişkin Nolina’nız var ve bir şeyler yanlış gidiyor diyorsanız bilin ki onu aşırı suluyorsunuz. Aşırı sulamadan kaynaklanan kök kaybı, bitki sanki susuzluktan kuruyormuş gibi yaprakların kahverengi bir hal almasına ve dökülmesine neden olur. İşte bu noktada aslında susuzluktan değil ama aşırı sulamadan bitkinizi kaybediyor olduğunuzu unutmayın. Geçirgenliği çok yüksek toprakta, sulama aralarında toprağın kurumasına izin vererek Nolina’nızı sağlıklı tutun

Kaynak:By Eyyupk