Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Begonya

0 yorum
Begonya (Begonia):

 Yeşil ve pembe ağırlıklı tonlarda renklere sahip begonya evlerde bakılmak için çok uygun bir çiçektir. Begonya (Begonia) bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:
*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki diğer ışık kaynaklarından da yararlanabilir.Sıcakların geçmesiyle açık alanlara dikilebilir
 *Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına ve köklerine zararlıdır.
 *Hava akımlarından kolay etkilenen begonya bitkisini bu etkiden korunmalıdır.
 *Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.
 *Saksı değişimi genellikle 2-3 yılda bir nisan yapılmalıdır.
 *Begonya bulunduğu yerde başka cisimlerle temasta bulunmalıdır.
 Sulamada en önemli unsurlar;
 -Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.
 -Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.
 -Su toprağın her tarafına ulaştırılmalıdır.
 -Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su dökülmelidir.
 - Begonyada çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.



 *Begonya bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 15 °C nin altında olmaması gerektiğidir.
 *Begonya bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve bu çiçeğe iyi bakılmazsa çiçeği çürür.
 *Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır. Begonya (Begonia) Bitkisinin Çoğaltılması:
*Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan begonya derhal ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır.
 *Bu yönteme kökten ayırma yöntemi denilmektedir. Kökten ayrılan 2.bitkimiz en kısa zamanda büyüyerek yapraklarını çıkarır.
 *Begonya bitkisinin çoğaltılması için en uygun zaman nisan ayıdır.
 *1. ve 2. begonyamıza da aynı sulama, yetiştirme ve bakım işlemlerini uygulamalıyız.


Önemli türleri: Begonlaceae familyasından olan Begonia 'lar Yumrulu (B. X tuberhybrida), Rizomlu (B. rex) ve lifli köklü (B. semperflorens) olmak üzere başlıca 3 grupta toplamak olanaklıdır. B. semperflorens ve B.x tuberhybrida bahçe süs bitkileri yetiştiricilinde önemli olan çiçeklerdir.

Üretimi;
Nisanda çiçeklenme için Aralık-Ocak aylarında ekim yapılır. Tohumların üzeri kapanmaz, yalnız hafifçe bastırılır. Çimlenme ortamının sıcaklığı 20-22°C dolayında tutulduğu takdirde tohumlar 14-20 gün içerisinde çimlenirler. Fideler ekimden 5-7 hafta sonra 4-5 cm. lik saksılara, daha sonra da 7-10 cm. ilk saksılara şaşırtılırlar. Tohumdan çiçeklenmeye değin geçen süre 12-18 hafta dolayındadır. Dikim zamanı: Nisan ayında dikilir.
Dikim aralık ve mesafesi:
Dikim sırasında bitkiler arasında bulundurulacak aralık ve mesafe 20-25 cm dolayında olmalıdır. Çiçeklenme dönemi: Nisan-Kasım ayları arasında çiçeklenir. Kullanımı: Saf halde parterler oluşumunda. parter kenarlarında kullanılmaya ve şeritler oluşturmaya uygundur. Ayrıca iç mekan bitkisi olarak da kullanılabilir.

Sıcaklık isteği:
Dikimden sonra iki hafta süreyle gece sıcaklığı l8°C de tutulmalı, daha sonra 15°C ye düşürülmelidir. Gündüz sıcaklığı genellikle 23°C dolayında olmalıdır.
Işık isteği:
Yan gölge yerlerde iyi gelişirler. Ancak doğrudan güneş ışığı alan yerlerde de zarar görmeden bulundurulabilirler. Toprak İsteği: Yetiştiricilikte kullanılacak toprak, yaprak çürümüşü kapsayan kumlu, ancak fazla kireçli olmayan bahçe toprağıdır. Saksıda yetiştirildiği takdirde harca bir miktar dişli nehir kumu karıştırılması gerekir.
Su İsteği:
Yaz boyunca bitkiye bol su verilmeli, çok sıcak ve kuru havalarda akşam üzeri yapraklarına su püskürtülmelidir.
Gübre isteği:
 Mayıs-Eylül ayları arasında 15 günde bir kez 2 gram kompoze (karışık) gübre l litre suda eritilerek verilmelidir.
Budanması:
 Genç bitkilerde dallanmayı teşvik etmek amacıyla uç alma yapılır. Ayrıca kuruyan ve çürüyen yaprak ve çiçekler kesilip uzaklaştırılmalıdır.
Önemli hastalık ve zararlıları:
 önemli hastalığı Virüs. Bakteriyel Yaprak Lekesi, Kök Çürüklüğü. Külleme, Kurşuni Küf ve Mantarı Yaprak Lekesi; zararlıları ise Nematodlar. Kırmızı örümcekler. Thrips'ler. Yaprak Bitleri. Beyaz Sinek ve Unlu Bitlerdir.

 YUMRULU BEGONYA (Begonia tuberosa)



 Yumrulu begonya güzel bir saksı çiçeğidir. Çiçeklerinin çeşitli renklerde ve gösterişte olmasından dolayı herkes tarafından sevilmektedir.Çiçekleri gayet iri, katmerli veya katmersiz olup kokusu yoktur. YETİŞTİRİLMESİ :
Saksılara aynı miktarda funda toprağı, ince dere kumu ve eski çürümüş koyun gübresinden meydana gelmiş harçtan doldurulur. Mart-Nisan aylarında begonya yumruları bu saksılara dikilir. 4-5 günde bir defa sulanır, iri ve gösterişli çiçek açması için sulama ile birlikte ara sıra şerbet vermelidir. Çiçeklenmesi haziran ayında başlayıp devamlı olarak Eylüle kadar devam eder. Çiçekler geçtikten sonra yavaş yavaş suyu kesilir. Toprağı ve yaprakları sararıp kuruduğu vakit toprak üstü kısımları 7-8 cm. yukarıdan kesilir. Bir hafta sonra yumru topraktan çıkarılır.Yumrular dikim zamanına kadar nemsiz ve karanlık bir yerde saklanır. Yumrulu begonya aynı zamanda tohum ve çelik ile de üretilir. Tohum ile üretmek için; Nisan - Mayıs ayında tohumlar içerisine harç konmuş tahta kasalara ekilir. Bu kasalar ılık yerlerde saklanır. Çıkan genç yavru yumrulara iyi bakılırsa sonbaharda topraktan çıkarılarak Mart ayına kadar muhafaza edilir. Mart ayında bu küçük yumrular fincan saksılara dikilir. Çelikle üretmeye gelince; İlkbaharda ana yumrular seralarda yastıklara dikilir. Sık sık sulanır. 3-4 hafta sonra sürgünler meydana gelir. Sürgünlerin boyu 10 cm.yi bulunca yumru ile birleştiği yerde sürgün dikkatlice kesilir. Alınan bu çelikler fincan saksılara dikilir. Sıcak seralarda köklendirilir.

YAPRAK BEGONYASI (Begonia Rex)





 Vatanı Doğu Hindistan'dır. Buna Rex veya kral begonyası, yahut yaprak begonyası adı da verilir. Değişik yaprak ve şekilleriyle pek çok çeşitleri vardır. Bunlar içersinde yaldızlı ve işlemeli, gümüşî renkte olan çeşidi çok makbuldür. Yapraklarının üzeri ve yaprak sapları tüylüdür. Oda ve salonları süslemekte kullanılır. Çiçekbegonyalarına nazaran daha naziktir. Yaprak begonyaları sıcaktan hoşlanır ve soğuktan korkar. Odalarda az açılanpencereler önünde ve gölge yerlerden hoşlanır. Kışın salonlarda ısı derecesini 14-18 olmasını ister. Çiçekleri gösterişli değildir. Dada ziyade yaprak güzelliği için yetiştirilir. Salonlarda yaprakları iki ile üç ay bozulmadan kalır. Bol suya ihtiyacı vardır.

 YETİŞTİRİLMESİ Yaprak çelikleri ile üretilir. Bu iş seralarda Ocak - Şubat, evlerde ise Temmuz - Ağustos aylarında yapılır. Yapraklardan alınan çeliklerin kolaylıkla köklenebilmesi için temiz dere kumu ve çürümeyi de önlemek için bir miktar odun kömürü tozu kullanılır. Yaprak begonyası, eşit ölçüde funda toprağı, ince dere kumu ve elenmiş eski koyun gübresi karışımlı toprakları sever. Yeni kök salmış küçük fidecikler birkaç defa yer veya saksı değiştirdikten sonra daimi olarak kalacakları orta boy saksılara dikilir. Her yıl ilkbaharda saksı ve toprağı değiştirilmelidir.

 YEDİVEREN BEGONYASI



 Saksı çiçeği olarak evlerde kullanıldığı gibi bahçeve parkların süslenmesinde de kullanılır. Yaprakları açık yeşildir. Çiçekleri çeşitlerine göre muhtelif renklerde olur. Sıcak ve güneşli yerleri sever. Kışın sıcak odalarda ve yahut ısıtılmış seralarda muhafaza edilmelidir.

YETİŞTİRİLMESİ
Tohum veya çelikle üretilir. Fundalı, kumlu, eski gübreli toprakları sever, Mart veya Nisan ayında ince tohumlar, kum veya kül ile karıştırılır. Tahta kasalara konan harçlı toprağa serpme olarak ekilir. Bastırılır ve sulanır. Bir ay sonra genç fidecikler meydana gelir. Fideler 2 - 3 yapraklı olunca ikinci defa tahta kasalara şaşırtılır. Sonra saksılara alınır. Çelik ile üretmede tıpkı yeşil tepe çeliğinde olduğu gibidir. Şubat ayında alınan çelikler içerisi harç dolu tahta kasalara dikilir. Köklenen çelikler daha sonra toprağı ile beraber saksılara alınır. Bitkilerin boyu 25- 80 cm. yükselir.

 AĞAÇ BEGONYASI


 Çiçekleri koyu pembe renkte sarkık salkım şeklinde dir. Yaprakları uzun oval ve uçları sivri, parlak yeşil renkte, alt tarafları ise kırmızıdır. Suyu fazla sevdiğinden yazın bol, kışın ise az su verilir. Yazın sulama suyuna sunî gübre karıştırılmalıdır.

YETİŞTİRİLMESİ
Çelik ile üretilir. Çelikler Şubat Mart aylarında seralarda yapılır. Sevdiği toprak fundalı, kumlu ve eski yanmış gübre ile karışmış olan harçlı topraklardır. Köklenen genç çelikler tekrar bir şaşırtmaya tabi tutulur, iyice köklenip dallanan bitkiler büyük saksılara dikilir. Budama ilkbaharda yapılır. Ağaç begonyaları l-1,20 M. kadar boylanır. Dalların kırılmaması için toprağına değnek sokulur ve bağlanır. Budanan dallardan çelikler elde edilir.

Diğer Türleri

  • Begonia acerifolia
  • Begonia acetosa
  • Begonia adpressa
  • Begonia aequatorialis
  • Begonia aeranthos
  • Begonia aregenteo-guttata
  • Begonia asympeltata
  • Begonia auriculata
  • Begonia bataiensis
  • Begonia boliviensis
  • Begonia bonus-henricus
  • Begonia bowerae
  • Begonia boweri
  • Begonia brandbygeana
  • Begonia brevicyma
  • Begonia broussonetiifolia
  • Begonia cardiocarpa
  • Begonia carletonii
  • Begonia carpinifolia
  • Begonia cavaleriei
  • Begonia coccinea
  • Begonia compacticaulis
  • Begonia conchifolia
  • Begonia consobrina
  • Begonia convallariodora
  • Begonia cooperi
  • Begonia copeyana
  • Begonia corredorana
  • Begonia cucullata
  • Begonia davisii
  • Begonia dentatobracteata
  • Begonia dichroa
  • Begonia dodsonii
  • Begonia dregei
  • Begonia duncan-thomasii
  • Begonia eiromischa
  • Begonia estrellensis
  • Begonia exalata
  • Begonia fischeri
  • Begonia foliosa
  • Begonia froebelii
  • Begonia furfuracea
  • Begonia fusicarpa
  • Begonia geminiflora
  • Begonia glabra
  • Begonia goegoensis
  • Begonia grandis
  • Begonia guaduensis
  • Begonia hainanensis
  • Begonia harlingii
  • Begonia hemsleyana
  • Begonia heracleifolia
  • Begonia heydei
  • Begonia hirsuta
  • Begonia hitchcockii
  • Begonia holmnielseniana
  • Begonia ignea
  • Begonia imperialis
  • Begonia involucrata
  • Begonia listida
  • Begonia ludwigii
  • Begonia lugonis
  • Begonia macrocarpa
  • Begonia maculata
  • Begonia mannii
  • Begonia masoniana
  • Begonia metallica
  • Begonia multinervia
  • Begonia napoensis
  • Begonia natalensis
  • Begonia nelumbiifolia
  • Begonia neoharlingii
  • Begonia oaxacana
  • Begonia obliqua
  • Begonia octopetala
  • Begonia oellgaardii
  • Begonia oxyanthera
  • Begonia oxyloba
  • Begonia palmata
  • Begonia parcifolia
  • Begonia parviflora
  • Begonia pearcei
  • Begonia pectennervia
  • Begonia pedatifida
  • Begonia pelargoniiflora
  • Begonia peltatifolia
  • Begonia plebeja
  • Begonia preussii
  • Begonia pseudoviola
  • Begonia quaternata
  • Begonia rajah
  • Begonia rex
  • Begonia salaziensis
  • Begonia schaeferi
  • Begonia scharffii
  • Begonia schmidtiana
  • Begonia secunda
  • Begonia seemanniana
  • Begonia semhaensis
  • Begonia semiovata
  • Begonia sericoneura
  • Begonia serotina
  • Begonia socotrana
  • Begonia sodiroi
  • Begonia sparreana
  • Begonia strigillosa
  • Begonia sutherlandii
  • Begonia tetrandra
  • Begonia tiger
  • Begonia tonduzii
  • Begonia triramosa
  • Begonia tropaeolifolia
  • Begonia truncicola
  • Begonia udisilvestris
  • Begonia urophylla
  • Begonia urticae
  • Begonia valvata
  • Begonia veitchii
  • Begonia venosa
  • Begonia vestita
  • Begonia xerophyta
  • Begonia ynesiae


Şüphesiz nonstop serisi 10 cm e varan tam katmerli çiçekleri ve saksı performansları ile en çok tercih edilen begonyalardan biridir. Dikine boylanan varyete çok yıllık olup, sezon sonunda havaların serinlemesi ile toprak altında yumru kök yapar. İç mekana alındığı sürece yaz kış yeşil ve adı gibi nonstop, durmaksızın çiçeklenen varyete sayısız renk seçeneği ile birlikte satışa sunulmuştur.

Karışım içinde:

Sarı, beyaz, somon, rose petticoat ( beyaz üzerine gül rengi pikolu ), kırmızı, pembe, turuncu, koyu fuşya, kayısı ve elma çiçeği pembe beyaz ( appleblossom ) türlerinin tohumlarından karışık olarak içermektedir.

Begonya genel:

Begonya semperflorens ve tuberous aynı aileden fakat çimlendirme ve yetiştirilmeleri birbirinden biraz farklı 2 türdür.

Begonya semperflorens mum gibi parlak yapraklı ve çiçekli olup popüler bir saksı bitkisidir. Sıcağa ve soğuğa diğer begonyalardan daha iyi dayanıklılık gösterir. Sonbahardaki ilk donlara dek çiçeklenmesini devam ettirir.

Begonya tuberous genel de iri ve katlı çiçekli olup çok daha geniş bir renk yelpazesine sahip çiçeklere sahiptir. Askı sepetler kadar saksılarda da yetiştirilen, benzersiz çiçekleri ile baş döndüren bir bitkidir. İklim değişikliklerine karşı daha hassastırlar. Kış aylarında soğuk dönemden kurtulabilmek için toprak altında yumru kök oluştururlar. Kışın üst aksam ölse de baharla birlikte yeniden sürerler. Ancak her iki tür begonyada 10-12 derecenin altındaki soğuklara karşı korunmalıdırlar. Aksi halde zarar görürler. Bu nedenle kış aylarında kapalı, aydınlık iç mekânda tutmak gerekir.

Ülkemiz için yetiştirme iklim kuşağı: Çok yıllık bitki Türkiye genelinde kışın dondan korunaklı 10 derecenin üzerinde sıcaklık sağlanan her yerde yetişir
Ekim zamanı : Nisan, Ekim, Kasım, Aralık, Her mevsim, Ocak, Şubat, Mart
Dikim yeri : İç mekan, Saksıya uygun
Özelliği : Uzun süre çiçekli, Yaz kış yeşil, Çok yıllık, Çiçek soğanı
İklim ve konumu : Gölge, Güneşli, Sahil kesimi, Yarı gölge, Dona dayanıksız, Sıcağa dayanıklı
Çiçeklenme zamanı : Yaz, Sonbahar, Kış, Yılın büyük kısmı
Çiçek rengi : Karışık renkli
Türüne göre : saksı ve çiçek tarhı, Soğanlı bitki