Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Közlenmiş Patlıcan Konservesi Yapımı

0 yorum

Közlenmiş patlıcan konservesini biz patlıcanın sade haliyle hazırlıyoruz. Közlenmiş patlıcan konservesini sadece patlıcan salatası için yapmıyoruz. Kış mevsiminde yaz patlıcanlarının lezzeti ile Hünkar Beğendi ve Ali Nazik Kebabı yemek çok güzel oluyor doğrusu. Patlıcan közlerken bostan patlıcanı kullanıyoruz. 750 ml lik kavanozların her biri 3 adet közlenmiş patlıcan alıyor. Malzeme hesabınızı buna göre yapabilirsiniz. Bir litrelik kavanoz kullanacaksanız dört adet bostan patlıcanı alır. Konserve yapmanın püf noktalarını da paylaştığımız közlenmiş patlıcan konservesi yapmak için hazırsanız tarifimize geçelim. 

Közlenmiş Patlıcan Konservesi için malzemeler
6 adet bostan patlıcan
Sızma Zeytinyağı
½ limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz


Közlenmiş Patlıcan Konservesi Yapılışı
Fırının (salamander) ızgarasını 250-300 dereceye ayarlayarak kızdıralım. Biz patlıcanları bu şekilde fırın ızgarasında közlüyoruz. 

Patlıcanları ortadan ikiye bölelim. İç taraflarını yağlayıp tuzlayalım. Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim. Patlıcanları yağladığımız kısımları alta gelecek şekilde tepsiye dizelim. 


Patlıcanları çevirmeden, kabuklu kısımları üstte kalacak şekilde pişene kadar közleyelim. Ocak üstü közmatikte veya mangalda közleyenler patlıcanları delip tüm olarak közleyecekler. Patlıcanlar közlenince fırından çıkaralım. 


Patlıcanların içlerini bir kaşık yardımı ile alalım. Geniş bir kapta patlıcanları tuz ve limon suyu ile karıştıralım. Temiz ve içlerine el değmemiş,  tercihan bulaşık makinasında yıkanmış kavanozlara üzerlerinde iki cm boşluk kalacak şekilde dolduralım. Sadece patlıcanları örtecek kadar ince bir tabaka sızma zeytinyağı dökelim. Kullanılmamış yıkanmış kavanoz kapaklarını sıkıca kapatalım. Düdüklü tencerenin tabanına ahşap bir nihale veya buhar sepeti yerleştirelim.  (Bunu cam kavanozların metal tencere ile temasını kesip kaynama esnasındaki titreşimden dolayı kırılmalarını önlemektir.) 
Düdüklü tencereye kavanozları yerleştirelim. Cam kavanozların birbirine temas etmemesi için aralarına ahşap veya plastik ayıraçlar yerleştirelim. Düdüklünün tabanına yaklaşık beş cm yüksekliğe gelecek kadar su koyalım.  Düdüklünün kapağını kapatıp altını yakalım ve buhar çıkmaya başladıktan sonra yirmi otuz dakika arası kaynatalım. Ocağı söndürelim ve buhar boşaldıktan sonra düdüklüden kavanozları çıkaralım ve bir bezin üzerinde kapaklar üstte olacak şekilde soğumasını bekleyelim. Konserveleme başarılı ise kavanozlar soğuduktan sonra  kapakları içe doğru çökük olacaktır. Kapaklar sıcakken değil soğuyunca çökecektir. Eğer kapak içe doğru çökmemiş yukarı doğru bombe yapmış ise konserveleme başarısız olmuştur demektir. Onları ister hemen açıp tüketebilirsiniz isterseniz de kapakları değiştirerek konserveleme işlemini baştan tekrar edebilirsiniz.


Kaynaklar:http://www.hepsinefis.com/2013/10/koz-patlican-konservesi.html