Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Tohumdan lâle üretimi (Tulip production from seed)

0 yorum

Her lâle çiçeği tohum yapmaz. Tohum oluşmasını garantiye almak için çiçekteki erkek organların polen tozlarının tam ortadaki dişi organa bulaşmasını elinizle sağlayın. Tohumdan soğan üretimi 3 yılı bulmaktadır.




Eğer tohum verecekse ceviz kadar (bazen daha büyük) bir meyve oluşturur.

Tohumların toplanması ve saklanması


Tohumlar olgunlaşınca toprağa dökülüp kolayca gözden kaybolabilirler. Bunun olmaması için tohumların olgunlaştığı donemde toprak yüzeyine beyaz kâğıt yayın ki tohumlar siz toplamadan dökülürlerse kaybolmasınlar. Tohumları elde etseniz bile bazıları koftur. Dikkatlice gözlemleyebilirseniz bu minik tohumlardan hangileri gerçekten olgunlaşmış tohumdur anlayabilirsiniz. 




Sonbahara kadar çok serin bir yerde saklamanız gerekiyor. Çünkü lale tohumları çok naziktir. Soğanlar gibi dayanıklı değildir. Çok hafif nemli Perlit veya vermikülit arasına karıştırıp temiz bir kavanoza koyun, kapağı sıkıca kapayın. eylüle kadar buzdolabında saklayın.


Tohumların ekilmesi

Yaz sonunda ya da sonbaharda, gece ısısının 20C derecenin altında düştüğü zaman gelince hiç vakit kaybetmeden tohumları ekeceksiniz. 1cm kadar derine gömün. Toprak gübresiz, kum ile süzekliği arttırılmış doğal gerçek toprak olacak. Saksıyı daima dışarda tutmalısınız. Isının sıfırın altında birkaç dereceye düşmesi zarar vermez. Daha fazla soğuk yeni çimlenmiş mini fidelere ya da çimlenmeye hazırlanan tohumlara zarar verebilir. Dışarıda iken sağanak yağmurlardan koruyun. Tohumların topraktan dışarı çıkıp su ile akıp gitmesi veya toprak dışında kalmasına yol açmasın.



Çimlenme

Toprağın üst yüzeyi asla kupkuru kalmamalı. Hemen çimlenmezlerse ilkbahara kadar bekleyin. İlkbaharda çimlenebilirler. Mini çimen yaprağı gibi incecik yapraklar çıkarırlar.

Minik fidelerin bakımı

Yaza kadar soğanları büyütme şansınız var. Yaprakların yeşil kalmasını ne kadar uzun sağlayabilirseniz soğanları o kadar çok büyütebilirsiniz. Baharın ortalarına gelmeden önce sararıp kurumaya başlayabilirler. Soğanları kurumaz, yaprakları kurur. Ama dediğim gibi yaprakların yeşil kalması süresini uzatmak elinizde. Hem güneşe çok ihtiyaç duyarlar, hem de siz onları yakıcı güneşten ve aşırı sıcaktan koruyacaksınız. Bu ise zor. Her an ilgi istiyor. Havalar ısınmaya başladığında kuzey rüzgarlarını alan bir yerde bulundurmanız iyi olur.

Tohumların çimlendiği ilk dönem

Toprak yüzeyi hafifçe kuruduğunda sulayın. Çimlenen soğanlardan çıkan yapraklar bir aylık olunca ve hâlâ yeşil ve sağlıklı görünüyorlarsa ev bitkileri için olan sıvı besinleri normal tarifinden çok çok daha az miktarda sulandırıp 20 günde bir sulama suyuna katın. Az miktarda olacak. Normal dozun çeyreği bile zarar verebilir.
Havalar iyice ısınıp yapraklar canlılığını kaybetmeye başlayınca sulamayı azaltın. Yapraklar sararınca sulamayı kesin. Yapraklar tamamen kurusun. Minik soğanlarınız olmuştur. Yapraklar tamamen kupkuru olduktan sonra sökmeyin. Gölgede, çok esintili olabilen (kuzey rüzgarları alan) bir köşede, toprak her kupkuru olduğunda sulayarak koruyun.

Sonraki sonbahar – ilkbahar arasında

Sonbahar serinleri başladığında sökün, lâleler için tavsiye ettiğim toprak karışımına, 5cm derine gömerek dikin ve yetişkin laleler gibi bakımına devam edin.
İlkbahar geldiğinde soğanlar 1 yaşını doldurmuş ve iyice güçlenmiş olur. Artık hiçbir risk kalmamıştır. Artık bakımına aynen yetişkin laleler gibi devam edin. Yalnız aynı derinlikte olmayacak. Yukarda mini soğanları ilk sonbaharlarında 5cm derine demiştim. Sonra her sonbaharda yeniden dikerken derinliği 3cm veya daha fazla arttırın.
Kusursuz bakımla 4. yaşına geldiklerinde çiçek açarlar. Bakımda hatalı davranmışsanız 5. veya 6. yılda ancak çiçek açacaklardır.


Kaynak:http://azbitki.com/lale-tulipa/2