Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Calycanthus floridus (Calycanthaceae) Kalikantus/Kadeh çiçeği

0 yorum


   Katlı Betsi kokulu ve kalıcı bitki severlerin tam aradığı bitkilerden biri. Hızlı gelişen, tohumdan yetiştirildiğinde zamanla görkemli bir bitkiye dönüşen, çalı formu yüksek; kokulu bir bitkidir.

   Eskiden yatak odalarının penceresi altına dikimi yapılır, sabahları kokusuyla uyanılırmış. Tatlı kokusu tüm odaları dolduran ve şarap rengi çiçekler açan bitkinin çiçekleri gömlek ceplerini süsler ve hafta sonu yürüyüşlerinde karşılaşılan tanıdıklara dağıtılırmış. Çiçekler tüm gün hoş kokular yaymaya devam ederken, insanlar içlerine bu kokuyu çekmeye doyamazmış.

   Ancak pek çok klasik bitki gibi tatlı Betsi, botanik adıyla calycanthus floridus bahçelerde bir zamanlar onun olan tahtını geri almak için dönüyor. Hoş kokusuna, kesme çiçek olarak da kullanılan çiçeklerine doyamayacaksınız.

Yazın koyu yeşil ve sonbaharda altın sarısı renklenen yaprakları, baharatlı ve aklı baştan alan hoş kokulu yaz boyu açan çiçekleri ile eşsiz bir bordür ve peyzaj bitkisidir.

Çimlendirme orta derece tecrübe ister. Zahmetsiz bir bitkidir. Neredeyse hiç böcek yapmaz ve zararlısı yoktur. Oldukça dayanıklıdır. Kuraklığa, verimsiz ya da killi toprağa dayanımı yüksektir. Dona ve kış şartlarına dayanıklı olduğu gibi, kıyı şeridimizdeki aşırı sıcak ve kurak dönemlere de uyum sağlar. Çiçeklenme baharda başlar ve yaz boyu sürer. Bitkinin yaprakları da kokulu olup, kırılıp elinize sürtüldüğünde havaya hoş bir koku yayar.