Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

HÜNNAP MEYVESİ ( Ziziphus jujuba )

0 yorum





   Anavatanı  Suriye olan hünnap ( Ziziphus jujuba ),cehrigiller ( Rhamnaceae ) familyasındandır. . Yurdumuzda en çok Denizli ilimizin Gümüşsü kasabasında yetiştirilmektedir.

  Kışın yaprağını döken hünnap ağacı dikenli olur..Doğal olarak ormanlarda yetiştiği gibi  kültür olarak da bazı türleri  park ve bahçelerde  yetiştirilmektedir.



   Ülkemizde pek fazla tanınmayan hünnapa, bazı yörelerde; ünnap, çiğde, hırnap gibi adlar verilmektedir. Meyveleri, en çok erik büyüklüğünde olur, sert çekirdekli ve koyu kırmızı renklidir. Taze olarak yendiği gibi kurutulmuşu çay ile  çerez olarakta tüketilir.
Yeşilimsi çiçekleri güzel kokuludur.

   Hünnap meyveleri oldukça tatlı ve lezzetlidir, Bazı hastalıklara  ( şeker,tansiyon,kalp )  iyi geldiği için  şifalıdır,vücudu rahatlatır..Reçeli ve çayı yapılır, ilaç sanayinde  kullanılmaktadır.

  Hünnap, sıcak,güneşli yerleri  ve nemli toprakları sever.Tohumla ve dip filizleri ile üretilir.


Kaynak:
http://kadirbekci53.blogspot.com/2010/09/hunnap-ve-nedim.html