Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Kıbrıs Yöresel Yemekleri

0 yorum

Kıbrıs Köftesi

1 kg patates (yaklaşık 4-5 adet)
150 g kıyma
1 adet soğan
1 adet yumurta
2,5 dilim ekmek içi
Yeteri kadar maydanoz
Tuz, nane ve kimyon

Patatesi rendenin en ince tarafı ile rendeleyin. Rendelenen patatesi sıkıp suyunu dökün.İçine soğanı rendeleyin ve o da ince tarafla rendelenecek. İçine geriye kalan malzemeyi ilave edin. İyice yoğurun, tüm malzeme birbirine karışsın.
Derince bir tava ya da tencereye bolca yağ dökün. Yuvarladığınız köfteleri içine atın. Ellemeyin kızaran köfteler kendiliğinden yukarı çıkacaktır. İyice kızarınca kağıt havluya çıkarın. Sıcak veya soğuk servis yapın…

Kıbrıs Tatlısı


1 Bardak hamuru için;şeker
1 Bardak kreması için;şeker
1 Bardak hamuru için;galeta unu
100 gr Hamuru için;margarin
4 Adet hamuru için;yumurta
1 Bardak kreması için;hindistan cevizi
1 Litre kreması için;süt
1 Bardak şerbeti için;şeker
1 Bardak kreması için; nişasta
1 Bardak şerbeti için; su
1 Bardak hamuru için;hindistan cevizi
1 Paket hamuru için;kabartma tozu, vanilya

Kek malzemeleri çırpılıp tepsiye dökülür 200 derecede 20 dk pişirilir.Şerbet kaynatılıp soğutulur.Sıcak keke soğuk şerbet dökülerek şerbeti çekmesi beklenir.Krema malzemeleri çırpılarak kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir.Biraz ılıyınca şerbetini çekmiş tatlının üzerine dökülür.Tatalı dilimlenerek servis edilir.



Lefke Pilavı

150 gr kemiksiz küçük doğranmış et
1,5 bardak pirinç
3 bardak su
2 çorba kaşığı margarin
biraz tuz
1 çorba kaşığı margarin
1,5 kahve fincanı çam fıstığı

Pirinç tepsiye koyulur, üzerine 2 - 3 parmak kapatacak kadar tuzlu sıcak (kaynar değil) su koyulur ve 30-40 dakika kabarmaya bırakılır. Sonra suyu süzülür ve duru suyu akana kadar birkaç su yıkanır.
Öte yandan, tencereye yağ koyulup hafifçe kızdırıldıktan sonra pirinç ilâve edilir ve 5 dakika kavrulur. Sonra kaynar haldeki su ve tuz ilâve edilir. Karıştırılır ve kaynayana kadar harlı, sonra da orta ateşte pişmeye bırakılır.
Bu arada, et ve bir kaşık yağ koyulur vhafifçe ateşte, etler saldığı suyu çekip pembeleşinceye kadar pişirilip kavrulur. Arada bir karıştırmayı ihmal etmemek lâzımdır. (Eğer kendi suyu eti pişirmeye yetmezse, sıcak olmak şartıyla az az su ilâve edilebilir.) Etler iyice pişip kızarınca indirilir, Pişmiş olan pilâva ilâve edilip karıştırılır. Ve çok hafif ateşte 10-15 dakika demlenmeye bırakılır.
Bu arada, suyla kaynatılarak iç kabuğu soyulmuş fıstıklar yağda kavrulur. Etli pilâva ilâve edilip karıştırıldıktan sonra tabağa alınıp sıcak sıcak servis yapılır.

Hellim Böreği


Malzemeler
1,5 su bardağı un (yaklaşık 300 gr)
3/4 bardak su (yaklaşık 150 gr)
1/4 Çay bardağı ayçiçek yağı (15 gr)
300 gram rendelenmiş hellim
5 orta boy soğan (yaklaşık 250 gr)
1/2 Çay bardağı ayçiçek yağı

Hazırlanışı
Yemeklik doğranan soğanlar yağda kızartılır. Biraz soğuduktan sonra Hellim rendesi ile karıştır. Biraz karabiber ilave et. Elinizdeki unu yoğurarak hamur oluşturun. Bu hamura 3/4 çay bardağı ayçiçek yağını ekleyerek iyice yoğurunve iki pezi (iki parça) yufka olarak aç.İkinci parça yufka bir kenarda dursun. Ortaya koyduğunuz yufkanın üzerine birazönce hazırladığınız soğanlı hellim rendesini parçalar halinde yerleştirin. Yufkanın üzerinde yaklaşık 30 öbek halinde hellimi yerleştirdikten sonra ikinci parça yufkayı bunun üzerine ört.İkinci yufkayı birincinin üzerine yerleştirdikten sonra öbek öbek yerleştirdiğin hellimlerin kabartıları kendini belliedecek. Bir tabağın ya da tencere kapağının kenarını kullanarak bu öbekleri ortada kalacak şekilde kes.Böylece 30 parça börek oluşacak.
Hazırladığınız bu börekleri sıcak yağda veya ocakta kızdırılmış saç üzerinde pişirin.