Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Cedrus deodora''golden horizon'' Sarı himalaya sediri

0 yorum


Çamgiller (Pinacaeae) familyasından olan toros sediri toroslarda yaygın olarak bulunduklarından ve Lübnan'da sayısı oldukça azaldığından toros sediri isimi daha sık kullanılmaktadır. Ayrıca Katran ağacı olarak bilinen toros sediri Lübnan'ın bayrağında bulunur. 1000 yıl kadar yaşayabilen bu ağaçlar porsuk, çınar, meşe ve ardıç ağaçları ile beraber ülkemizin anıt ağaçları arasında yer almaktadır. Ülkemizde 1000 yaşında 2 metre çap ve 40 metre boyunda örnekleri vardır. 

Genç dalları hafifçe yukarıdadır ancak yaşlı dalları yataydır. İğne yaprakları 1.5-3.5 cm koyu yeşil, sert, sivri ve oldukça batıcıdır. 

Toprak ve hava bakımından fazla seçici değildir. Yaşlı ağaçların görkemli görünümü vardır bu yüzden büyük park ve bahçeler için uygundur. 

Tohum, aşı ve çelikle üretimi yapılır. En iyi tohum atlas sedirinden elde edilir. Tohumları yağlı olduğundan dolayı uzun süre saklanamaz. Tohumları dinlendirme yapılmadan ekilmesi gerekir, ekmeden önce 10-12 saat suda bekletilirse daha iyi verim elde edilir. Mavi atlas sedirlerinden tohumlarının ekilmesiyle elde edilen fidanların hepsi mavi olmasada belirli oranda mavi fidanlar elde edilir. Tohumlar ilkbaharda ekilmelidir uygun şartlar sağlandıysa 15-20 günde çimlenme olur. Reçineli ağaç olduğu için ekilen çekilen tutması oldukça zordur. Çelikler sonbaharda ekilmelidir.

Birçok kültür formu mevcuttur. Mavi - yeşil, sarı - yeşil, gümüşi yapraklı olanları ve sarkık (pendula) dallı kültivarları mevcuttur. Kültür formlarının üretimi aşı ile mümkündür. Altlık olarak himalaya sediri kullanılabilir. Aşı yanaştırma veya yarma yöntemleriyle yapılabilir.