Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Açelya(Rhododendron calendulaceum-azalia mollis)

0 yorum

 Fundagillerdendir. Ana vatanı Çin olan ve birçok türü bulunan Açelyalar 1800′lü yıllarda Avrupa’ya getirilmiş ve değişik türleri üretilmiştir. Koyu yeşil yapraklarının üstünde kış mevsiminde veya ilkbaharda bol bol açan çiçekleri kırmızı ile pembenin her tonunda olur. Bazen iki renk taşıyan çiçekleride bulunmaktadır. Çiçek açma dönemi bitip de bitki dinlenme aşamasına geçince, yeni bitki üretimi için saksısı uygun biryere alınır. Açelyalar kış mevsiminde ve çiçek açmaya başladığında satışa sunulur. Bitkiyi satın alırken içerisinde çok sayıda gonca bulunmasına dikkat edilmelidir.
         Bahar aylarında çiçeklenen açelyalar güneşi değil, soğuk veya yarı gölge yerleri sever. 10-18 derece sıcaklık onlar için idealdir. Toprağı kireçsiz ve asitli olmalıdır, toprağına yaprak çürüntüsü ile kaba dere kumu eklenmesi bitkiyi besler. Açelyalar suyu sever, toprağı kurudukça sulayın ve sularken çiçeklerine su gelmemesine dikkat edin. İyi bakıldığında uzun yıllar yaşayan açelyalar, bahar aylarında oldukça bol ve değişik renklerde çiçek verir. Enine doğru yayılma özelliği olan açelyalar çiçeklenme bittiğinde ve dip kısmından budanmalıdır.
         Açelyaların çok derin budanmaktan hoşlanmadıklarını unutmayın, hafif bir budama yeterlidir. Açelyalarınızın her yıl çiçek açmasını istiyorsanız yazın iyi bakmalısınız. Çiçeklenme döneminden sonra gübrelemeli ve gelişme gösterebilmesi için yavaş eriyen azot vermelisiniz. Açelya gübresi kök bölgesine az miktarda serpilerek verilir. Toprakta bulunan demiri alabilmeleri için asit artırıcı madde kullanılmalıdır.Açelyalardaki demir eksikliği ise yapraklarının sararmasından ve damarların çıkmasından anlaşılır.


Açelya bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:

*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.
*Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine fayda sağlamaz.
*Hava akımlarından kolay etkilenen açelya bitkisi bu etkiden korunmalıdır.
*Kış aylarında açelyanın bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına düşmemelidir.


SULAMADA ÖNEMLİ UNSURLAR

-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.
-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için haftada en az iki kere sulanmalıdır.
-Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır.
-Sulanmadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir.
-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde olmalıdır.


-Sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su ile yapılmalıdır.


-Açelyada çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
-Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.

-Sık sık saksı değiştirmek, büyük olan saksılar açelyanın gelişmesine çok büyük engellerdir.
-Suya ihtiyacı çok olduğundan ötürü saksı su dolu bir kovaya daldırılıp 1-2 dakika toprak bölümü sulanmalıdır.


Açelya Bitkisinin Çoğaltılması:

*Açelyanın çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir.
*Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur.
*Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni açelyalar oluşturabiliriz.
*Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.
Tohumdan Çoğaltılarak.

 Yıllık Bitki
• Tohum ekimini Mart-Haziran ayları arasında  yapın.
• Bol güneşli alanları tercih eder.
• Yazın çiçeklenir.(nisan-ekim)
• Yükseklik 25-30cm
Evinizin balkonunda,bahçesinde ,apartmanınızın bahçesinde rahat bir sekilde çiçek Tohumlarını kullanarak çiçeklerinizi yetiştirebilirsiniz,peyzaj çalışması yapabilirsiniz.Tohum çimlendirme yöntemleri aşağıda belirtilmiştir.

Tohum Çimlendirme Yöntemleri
1-Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz.Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz.Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.Periyodik olarak sulama yapabilrsiniz.
2- Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklmeye aldığınız tohumları çıkarıp topraga bırakınız(saksıda yapıyorsanız saksıyı normal toprak seviyesinin yüzde 90 kadar elenmiş tercihen kırmızı toprakla doldurunuz ve toprağın üzerine bırakınız) .Daha sonra üzerine ince bir torf atınız ve nemlendiriniz.(Tohumları hareket ettirmeden bir miktar su veriniz).Nemlendirme işleminde sisleme yönteminide kullanabilirsiniz.Sislendirme için evde bulunan herhangi boş bir camsil temizleyicisini iyi bir şekilde temizleyerek veya hazır fısfıs kullanabilirsiniz.Daha sonra şeffaf bir strech film ile çekiniz böylece sera etkisi yaratarak çimlendirmeyi hızlandırın.Hergün nemini kontrol edin ve fısfısla nemlendirmeye devam edin.Bekleme süreniz tohuma çeşidine göre değişecektir.Bekleme boyunca nemlendirmeye devam ediniz.






































Azalia mollis