Sitemize Hoş Geldiniz ------Sitemizdeki Konu Sayısı 1400'ün üzerine çıkmıştır Bir çok deney ve araştırma konularımız sizin ilginizi çekebilir SİTEDE ARAMA YAPMAK İÇİN YANDAKİ ARAMA KUTUSUNU KULLANIN Aşağıdaki kayan resim menüsüne de İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK konuları ekleyeceğim

Manolya (Magnolia grandiflora)

0 yorum

   Mayıs Ağustos aylarında açan çiçekleri beyaz renkli ve güzel kokuludur. Orta hızla büyür. Büyük ve derine inen kazık kök sistemi geliştirir. Kirece karşı hassastır. Tohum, çelik ve aşı ile üretilir. Kış donlarına ve rüzgara duyarlıdır.


MANOLYA AĞACI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER


Manolya parlak yeşil yaprakları kışın dökülmeyen, kocaman çiçekleri muhteşem güzel kokan bir ağaçtır.
Havası nemli ve ılıman iklimli yerlerde yetiştirilmesi bakımı kolaydır. İstanbul’da manolya ağaçları kışları hiçbir zarar görmez yaprakları dökülmez.
manolya ağacı bakımı yetiştirilmesiAslında birkaç çeşidi vardır. İstanbul’da bildiğimiz manolyalar (Magnolia grandiflora cinsi) büyük parlak yapraklı oluyor, beyaz – krem rengi dev çiçekler açıyor ve kışın yapraklarını dökmüyor . Manolya kökleri toprak yüzeyine dağılır vaziyette geliştiği için dibi çapalanmamalı ve kışları sert geçen yerlerde köklerin dondan korunması sağlanmalıdır.



Manolya nasıl toprak ister?

Manolya fazla kireçli toprakları sevmez, bahçeniz böyleyse manolyadan vazgeçin. Biraz kireçli topraklara biraz dikkatle alıştırabilirsiniz. Özellikle genç bir fidanını dikerken buna dikkat etmelisiniz. Fidanı dikeceğiniz yere, fidanın toprak altında kalacak köklerinin kapladığı hacmin 3 – 4 misli genişliğinde çukur açın. Demir zengini kırmızı toprak, kestane toprağı ve bolca torf karışımı ile doldurduğunuz geniş çukura manolya fidesinin daha önce toprak dışında kalan kısmının yine toprak dışında kalmasını sağlayarak dikin. Böyle bir başlangıçtan sonraki yıllarda artık yerine iyice alışır. Yine de ilk üç yıl dibine ve çevresine yukarda yazdığım asitli topraklar karışımını ince bir tabaka halinde yayın. Yaymadan önce yüzeyi tırmıkla eşeleyin, sonra asitli karışımı yine tırmıkla yüzeyin toprağı ile karıştırarak yayın.



Manolya ağaçlarının gübrelenmesi ve bakımı

Sonbaharda:
Kendi dökülen yapraklarını ve diğer ağaçların dökülen yapraklarını manolya ağacı dibinde ve ağacın büyüklüğüne göre çevresinde iki metreye kadar alanda tırmıkla karıştırarak toprağa karıştırın. Yaprakları toprakla karıştırmak için çapa yapmamalısınız çünkü kökler toprak yüzeyinde dağılım gösterdiği için köklere zarar verirsiniz. Tırmıkla toprağa karıştırılan sonbahar yaprakları manolyaya faydası yüksek gübre oluyor.

İlkbahar bakımı: İlkbahar başında yaprak çürüntüsü + humus + torf + kestane toprağı + yanmış (çürümüş) sığır gübresini yine tırmıkla aynı şekilde ağacın çevresinde toprağa karıştırmak faydalıdır. Bu yaygı ortalama 6 cm yüksekliğinde olmalı.
Yazın ne yapmalı: Fidan ilk yılında yaz aylarında bolca sulanmalı, hiç susuz bırakılmamalı yoksa ölebilir. Yetişkin manolyalar ise toprağı fazlaca kuruduğu zaman sulanmalı. Çiçeklenmesi bitince gerekli gördüğünüz budamayı yapabilirsiniz. Kırık ve yaralı dallar, birbirine sürtünen dallar, dip sürgünleri, ana dalların dal dibi sürgünleri keskin bir aletle yara ve pürüz bırakılmadan temizce kesilmeli.
Kış bakımı: Don tehlikesi büyük olan yerlerde ilkbaharda tavsiye edilen dip yaygısı, saman ve talaş ilave edilerek sonbahar sonunda yapılmalı, kış ortasında tekrarlanmalı. Kışın ayrıca uygun görülen budamalar yapılabilir.



Budaması nasıl olmalı? 

Öncelikle, kestiğiniz yerlerde yara pürüz bırakmamanız gerektiğini belirteyim yoksa yaralı yerlerde hastalık oluşabilir ağaçta yaygınlaşabilir. Çok keskin araçlarla temiz iş çıkararak budamalısınız. Ana dallardan kestiğiniz yan dalları tam dipten düzgünce kesin ki bunların filizlenme ihtimali ortadan kalksın.
Leylak için yaptığım uyarı bunda da geçerlidir: Budanan ince dallar çiçek potansiyelini azaltıyor yani budamasaydınız onlar çiçek açacaktı.

Şekillendirme budaması: Manolya ağacı genç bir fidan iken, gelecekte ne şekilde olmasını istediğinizi iyi düşünmelisiniz. Olduğu gibi bırakırsanız köknar ağaçları gibi çevreye olabildiğince uzanan dallar uzatır. Bu hal çok geniş bahçelere çok yakışır. Normal bir ağaç gibi büyüsün istiyorsanız manolya fidanınız büyüdükçe en alt dallarını budayacaksınız.

Çoğaltılması: Tohumdan yetiştirilen manolyaların çiçek açması 15 – 20 yılı bulur. Oysa » havai daldırma yöntemiyle üretilen manolya fidanları hızlı gelişir ve en geç üç yıl sonra çiçek açacak kadar gelişmiş büyümüş olurlar.


bahçeme fidan almak istiyorum, bahçeme çiçek almak istiyorum, bahçeme ağaç almak istiyorum, nereden çiçek alınır, nereden fidan alınır, nereden ağaç alınır, çiçek fiyatları, fidan fiyatı, üreticiden fidan, üreticiden çiçek... tüm bu soruların cevabını üreticisinden, bizden alabilirsiniz.